Sponsor Advertise

Το κορίσι απ΄την Αβάνα΄΄ του Oscar Hijuelos

Hijuelos_to_koritsi_ap__tin_avana.jpg.thumb_600x870_4815f6ba89fb6f39b1530a814c426f5d



Το κορίτσι απ΄την Αβάνα΄΄ είναι ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να έχει υπότιτλο ΄΄Η δύναμη ενός τραγουδιού΄΄.


Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν το 1990 όταν ο Oscar Hijuelos τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του ΄΄Τhe mambo Kings play songs of love΄΄ και ήταν ο πρώτος Ισπανόφωνος συγγραφέας που έφτασε σε μια τέτοια διάκριση.

Το βιβλίο του έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας. Το τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία έχει τίτλο ΄΄Beautiful Maria of my soul΄΄ και με ερμηνευτή τον Μπαντέρας έκανε πολλές φορές τον γύρο του κόσμου και τραγουδήθηκε και από πολλούς άλλους καταξιωμένους τραγουδιστές. Έγινε αυτό που λέμε παγκόσμια επιτυχία. Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας περιγράφει την πορεία ενός Κουβανέζικου συγκροτήματος, των ΄΄Mαmbo Kings΄΄ και πιο συγκεκριμένα του Νέστορ Καστίγιο, που έγραψε και τραγούδησε το συγκεκριμένο τραγούδι. ΄΄Στο κορίτσι απ΄την Αβάνα΄΄, ο Οscar Hijuelos καταπιάνεται με την ιστορία αυτής της όμορφης Μαρίας που ενέπνευσε τον Νέστορα Καρίγιο να γράψει αυτό το τραγούδι. Ποιά ήταν ,λοιπόν,αυτή η θρυλική Μαρία που θα ζεί για πάντα μέσα στο ΄΄Beautiful Maria of my soul΄΄;


H Mαρία Γκαρσία ι Σιφουέντες υπήρξε μια καλλονή από την Κούβα. Γεννημένη σε ένα πάμφτωχο χωριό της υπαίθρου, στα δεκαεφτά της,το 1947, πήγε στην Αβάνα για να βρει την τύχη της. Εκεί έγινε χορεύτρια στα διάσημα καμπαρέ της προεπαναστατικής Κούβας. Υπήρξε τόσο όμορφη που οι άντρες σταματούσαν στον δρόμο για να την κοιτάξουν. Εκεί γνώρισε τον Νέστορα Καρίγιο , που ήταν μουσικός,νέος και όμορφος. Έζησαν έναν τρελό έρωτα που και στους δύο, σημάδεψε την ζωή. Πλην όμως, κάποια στιγμή η όμορφη Μαρία αποφάσισε να χωρίσει μαζί του για να είναι με κάποιον άλλο που θα της πρόσφερε περισσότερη σιγουριά. Ο Νέστορ ήταν κι αυτός φτωχός,βλέπετε. Μετά τον χωρισμό τους μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη για να βρει την τύχη του, παίζοντας μουσική στα clubs της Νέας Υόρκης, υποσχόμενος στον εαυτό του και στην Μαρία ότι θα γράψει ένα τραγούδι που θα περιγράφει την δύναμη του έρωτά τους. Η Μαρία έμεινε στην Αβάνα κι εξακολούθησε να χορεύει. Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν κατάφεραν να ξεχάσουν ο ένας τον άλλον, παρόλο που δεν είχαν καμιά επαφή. Και όταν ο Νέστορ έγραψε το τραγούδι που είχε υποσχεθεί στην Μαρία, δεν υπολόγιζε πόσο μεγάλη επιτυχία θα γίνει. Τα τραγούδια έχουν αυτό το μαγικό,ταξιδεύουν. Και όταν το άκουσε από το ραδιόφωνο η Μαρία στην Αβάνα, κατάλαβε ότι ο Νέστορ εξακολουθεί να την αγαπάει. Πηγαίνει στην Νέα Υόρκη για να τον συναντήσει, όπου ο ίδιος της λέει ότι είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Τρελή από την ζήλεια,η Μαρία επιστρέφει στην Αβάνα και στη σιγουριά της. Πλην όμως, μετά από λίγο καιρό μαθαίνει ότι ο Νέστορ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.Προσπαθεί να τον ξεχάσει, αλλά το τραγούδι είναι πάντα εκεί. Το ακούει στο ραδιόφωνο, στα καμπαρέ που χορεύει, το ακούει να το παίζουν υπαίθριες μπάντες. Καταλαβαίνει το λάθος της. Καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να ξαναζήσει έναν τέτοιο έρωτα. Αλλά είναι αργά για να φέρει τον χρόνο πίσω.

Ο Oscar Hijuelos έγραψε ένα μυθιστόρημα για τον μεγάλο έρωτα που μας πετυχαίνει μια φορά στη ζωή μας κι αν είμαστε τυχεροί το καταλαβαίνουμε. Έγραψε επίσης ένα μυθιστόρημα για την προεπαναστατική Αβάνα. Με τα αστραφτερά ξενοδοχεία στην βιτρίνα και την απόλυτη φτώχεια κρυμμένη στο παραπίσω στενό. Ένα βιβλίο για τα νιάτα και την ενηλικίωση. Που τις πιο πολλές φορές είναι οδυνηρή. Και πάνω απ΄όλα, ένα μυθιστόρημα για την μουσική. Το τραγούδι είναι το όχημα που φέρνει ξανά κοντά, έστω και για λίγο, τους δυο παλιούς εραστές. Το τραγούδι είναι αυτό που κρατά συντροφιά στην Μαρία μέχρι τα γεράματα και της θυμίζει τον νεανικό της έρωτα.

΄΄Το κορίτσι από την Αβάνα΄΄ διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα. Και μας ταξιδεύει σε μια γοητευτική εποχή, σχεδόν εξήντα χρόνια πριν, σε μια πόλη όπως η Αβάνα, όπου η νύχτα και η μέρα μπερδεύονταν μεταξύ τους. Μια εποχή που οι άνθρωποι πάλευαν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και τις περισσότερες φορές το πετύχαιναν.

Ο Μιχάλης Πιτένης στο Book press έγραψε για το βιβλίο:

΄΄Ο Oscar Hijuelos χρησιμοποιώντας με μαεστρία τις λέξεις μας μπάζει στην ατμόσφαιρα της Αβάνας και αν και κάνει μόλις μια νύξη στο Φιντέλ Κάστρο που είναι ουσιαστικά προ των πυλών, καταφέρνει να αποκαλύψει τα στοιχεία εκείνα που αιτιολογούν και δικαιολογούν την αποδοχή του απ’ τους συμπατριώτες του εκείνες τις μέρες, χάρη στα οποία κατάφερε να επικρατήσει ολοκληρωτικά. Στοιχεία που δείχνουν μια κοινωνία με την πλειοψηφία της βυθισμένη στην εξαθλίωση, να παλεύει να κερδίσει απλώς την επόμενη μέρα και να γεύεται ελάχιστα απ’ όσα μπορεί να της προσφέρει ο όμορφος και πλούσιος τόπος της. Μια κοινωνία όμως που παρόλα αυτά θαρρείς πως έχει έμφυτη και αστείρευτη την αισιοδοξία της και της αρκεί ένα σάλπισμα μιας τρομπέτας ή ένα ακόρντο μιας κιθάρας για να ξεφαντώσει, ξεχνώντας έτσι το σήμερα και ελπίζοντας πάντα πως το αύριο θα είναι καλύτερο. Το αύριο που θα τη διαψεύσει και πάλι. ΄΄

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια