Βιβλία συμπεριφοράς ως ερεθίσματα για συζήτηση, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο





Όλοι εμείς που συναναστρεφόμαστε καθημερινά με παιδιά, είτε μέσω της οικογένειά μας, είτε μέσω του φιλικού μας περιβάλλοντος, είτε μέσω της δουλειά μας, έχουμε σκεφτεί πως ορισμένα θέματα, ορισμένες καταστάσεις και έννοιες είναι πολύ δύσκολο να τους τα δώσουμε να τα καταλάβουν. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για μικρές ηλικίες. Προσωπικά έχω καταλήξει πως ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω ενός βιβλίου, και ειδικότερα με τα βιβλία συμπεριφοράς που με την κατάλληλη εικονογράφηση, θα αποτελέσουν το κανάλι ανάμεσα στην γνώση και το παιδί.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν μια εξαιρετική σειρά από βιβλία συμπεριφοράς που προβληματίζουν, με την καλή έννοια τα παιδιά και τους δίνουν εξαιρετικά ερεθίσματα για συζήτηση, τόσο με τους γονείς όσο και με τους εκπαιδευτικούς. Η εικονογράφηση είναι ζωντανή και η περιγραφή λιτή, απλή για να γίνεται κατανοητή ακόμα και από παιδιά μικρής ηλικίας. Πάμε να τα γνωρίσουμε ένα, ένα…
Η φωνή δεν είναι για να ουρλιάζουμε.

Βιβλία συμπεριφοράς



Οι φωνές είναι κάτι που έρχεται αυθόρμητα στα παιδιά, ως ένας τρόπος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους: τη χαρά, τον ενθουσιασμό, τον θυμό, την απογοήτευση… Με απλές φράσεις και διασκεδαστικές εικόνες το βιβλίο αυτό μαθαίνει στα παιδιά πότε είναι ώρα να μιλούν χαμηλόφωνα και πότε είναι αποδεκτό να φωνάζουν. Ακολουθώντας απλά βήματα, μαθαίνουν τρόπους για να ηρεμούν και να χαλαρώνουν, αλλά και πώς να εκφράζονται και να ζητούν αυτό που θέλουν με ήρεμο τρόπο.
Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα προς σκέψη και προβληματισμό, προτάσεις, ιδέες και δραστηριότητες.
Τα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε.

Βιβλία συμπεριφοράς



Παιδιά και μεγάλοι θέλουμε, θέλουμε, θέλουμε… Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας; Μπορούμε να έχουμε όλα όσα επιθυμούμε; Υπάρχει κάτι που μας περιορίζει; Τι είναι χρήμα; Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε χρήματα; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα χρησιμοποιήσουμε; Με απλό τρόπο, διασκεδαστικές εικόνες, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και πρόσθετες πληροφορίες, το βιβλίο προσεγγίζει βασικές οικονομικές έννοιες και θέματα καταναλωτικής συμπεριφοράς. Ένα βιβλίο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι καταναλωτές
Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε

Βιβλία συμπεριφοράς



Χρειάζονται μόνο 24 γράμματα για να φτιάξουμε εκατομμύρια λέξεις. Άλλες είναι μικρές, άλλες μεγάλες, άλλες εκφράζουν ευγένεια, άλλες όχι. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνουν περισσότερες λέξεις. Και τις χρησιμοποιούν. Αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν και λέξεις που πληγώνουν. Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι λέξεις τούς ανήκουν, ότι πριν μιλήσουν μπορούν να σκέφτονται και μετά να επιλέγουν τι θα πουν και πώς θα το πουν. Θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν απλοί, θετικοί τρόποι να αντιδρούν όταν οι άλλοι τους λένε λόγια που τα πληγώνουν. Θα συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της λέξης συγγνώμη, όταν οι δικές τους λέξεις θα πληγώσουν κάποιον άλλο. Τα κείμενα είναι απλά και σύντομα ώστε να διαβάζονται μεγαλόφωνα από ένα παιδί, από μία ομάδα ή από μία τάξη. Η χαριτωμένη εικονογράφηση και η αμεσότητα των φράσεων καθοδηγούν τα παιδιά στην υιοθέτηση βασικών κανόνων καλής συμπεριφοράς. Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα για συζήτηση και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά.
Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε.

Βιβλία συμπεριφοράς



Μπορεί τα κατοικίδια να μη μιλούν με λέξεις, όμως επικοινωνούν με άλλους τρόπους. Αυτό το βιβλίο προτρέπει τα παιδιά να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούν τα ζώα, τις εκφράσεις τους, τις φωνές τους. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι το πείραγμα ενοχλεί τα ζώα. Αντίθετα, αν επιλέξουν να τους συμπεριφέρονται με ευγένεια, γλυκύτητα και σεβασμό, θα κερδίσουν μια ζεστή, τρυφερή σχέση, μια σχέση ζωής που θα τα κάνει να σέβονται κάθε ζωντανό πλάσμα. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να διαβάζεται δυνατά και να γίνεται αντικείμενο κουβέντας ανάμεσα στους μεγάλους και τα παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα για συζήτηση, χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, πληροφορίες, προτάσεις για δραστηριότητες.
Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε.


Βιβλία συμπεριφοράς



Φτερνίσματα, βήχας, μύτες που τρέχουν, φτυσίματα, βρομιές; Πράγματα καθημερινά. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να μιλήσουμε στα παιδιά για τα μικρόβια, για να τους δείξουμε τρόπους να μένουν καθαρά και υγιή. Με απλές φράσεις και διασκεδαστικές εικόνες το βιβλίο μαθαίνει στα παιδιά πότε, γιατί και πώς πλένουμε τα χέρια μας. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια και να τα εμποδίσουμε να εξαπλωθούν. Ένα βιβλίο για να το μοιραζόμαστε: το διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, οπουδήποτε ζουν, συγκεντρώνονται και παίζουν παιδιά.
Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε.

Βιβλία συμπεριφοράς



Χρειάζεται υπομονή, αγάπη και γνώση για να μάθει το παιδί να τρώει σωστά, να αγαπά τις υγιεινές τροφές, να αποφεύγει τις επικίνδυνες. Έτσι, θα θωρακίσει την υγεία του για όλη τη ζωή του. Στους ήρωες του βιβλίου το παιδί θα αναγνωρίσει τον εαυτό του και κάποιες από τις συμπεριφορές του, και θα συνειδητοποιήσει την ωφέλεια της υγιεινής δίαιτας. Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Βιβλία συμπεριφοράς, που βοηθούν τους γονείς στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Στις τελευταίες σελίδες δίνονται πολύτιμες πληροφορίες για θέματα υγιεινής διατροφής και περιλαμβάνονται ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά. Ένα βιβλίο για να το μοιραζόμαστε, να το διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, οπουδήποτε ζουν, συγκεντρώνονται και παίζουν παιδιά. Γραμμένο από μια γιατρό, ειδικευμένη στη διατροφολογία
Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε.

Βιβλία συμπεριφοράς

Τα χέρια είναι για να χαιρετάμε, να παίζουμε, να χειροκροτάμε, να μετράμε, να βοηθάμε τους άλλους, να κατασκευάζουμε πράγματα, να μας κρατάνε ασφαλείς. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να χειριστούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να καταφύγουμε σε επιθετική συμπεριφορά. Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου τα παιδιά θα καταλάβουν ότι η βία ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Κάθε παιδί μπορεί να κάνει με τα χέρια του διασκεδαστικά και εποικοδομητικά πράγματα, να τιθασεύει τα έντονα συναισθήματα θυμού ή ζήλιας βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις όταν του έρχεται να χτυπήσει κάποιον. Πώς; Χοροπηδώντας, ζωγραφίζοντας, συζητώντας… Τα κείμενα είναι απλά και σύντομα ώστε να διαβάζονται μεγαλόφωνα από ένα παιδί, από μία ομάδα ή μία τάξη. Η χαριτωμένη εικονογράφηση και η αμεσότητα των φράσεων καθοδηγούν τα παιδιά στην υιοθέτηση βασικών κανόνων καλής συμπεριφοράς. Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα για συζήτηση και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν με τα παιδιά.
Βιβλία συμπεριφοράς ως ερεθίσματα για συζήτηση, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο Βιβλία συμπεριφοράς ως ερεθίσματα για συζήτηση, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο Reviewed by techneskaitheamata on 12:31 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.