Sponsor Advertise

Περηφάνια & προκατάληψη | Το αριστούργημα της Jane Austen που άφησε εποχή

Από τη μία πλευρά υπάρχει η περηφάνια και από την άλλη η προκατάληψη, οι οποίες σταδιακά προσπερνιούνται. `Eνα από τα αριστουργήματα της πολυδιαβασμένης συγγραφέως, η οποία γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1775.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή



H Jane Austen ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς, πολυδιαβασμένες και αγαπημένες μυθιστοριογράφους. Στο άκουσμα του ονόματός της, το μυαλό μου ταξιδεύει χρόνια πριν. Στην παιδική μου ηλικία. Τότε που είχα ξεκινήσει να διαβάζω τα πρώτα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και τα δικά της έργα, με αγαπημένο μου "Περηφάνια και προκατάληψη"...Το ωραίο είναι ότι ένιωθα την ανάγκη να το διαβάζω ξανά και ξανά. Και κάθε φορά έπαιρνα καινούργια, σπουδαία μηνύματα.

Οι πλοκές των έργων της, μπορεί να είναι κατά βάση κωμικές, ωστόσο επισημαίνουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της, τής έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Ωστόσο, στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, τα μυθιστορήματα της ξεχώρισαν. Ένας σημαντικός λόγος γι` αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Η δημοσίευση ενός απομνημονεύματος για τη ζωή της από τον ανιψιό της το 1870 γνωστοποίησε την ταυτότητά της και από τότε εισήγαγε τη ζωή και τα έργα της στο ευρύτερο αγγλικό κοινό.

Τόσο τα έργα της όσο και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Η "Περηφάνια και προκατάληψη" είναι ένα από τα αριστουργήματά της και στην ταινία πρωταγωνίστησε μία από τις πιο χαρισματικές νέες ηθοποιούς, η Keira Knightley.



Ποιά είναι όμως η υπόθεση του έργου;

Πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια ακόμα μεταφορά του βιβλίου της Jane Austen. Πολλοί θα θυμούνται την απόλυτα επιτυχημένη τηλεοπτική εκδοχή του BBC με τους Colin Firth και Jennifer Ehle, καθώς και την κλασσική κινηματογραφική version με τον Laurence Olivier.

Η πιο πρόσφατη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη γίνεται σε μια επιτυχημένη απόπειρα του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτηςJoe Wright.. Το καλογραμμένο σενάριο που έπεβλεπε η Emma Thomson, τα απόλυτα κινηματογραφικά πλάνα του σκηνοθέτη και οι εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Keira Knightley κάνουν την ταινία άκρως ενδιαφέρουσα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι παρόλο που το βιβλίο γράφτηκε πριν από 200 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη ταινία του δίνει άλλη νότα... Ανανέωσης...

Ποιά είναι όμως η ιστορία του;

Ο κύριος και η κυρία Μπένετ έχουν πέντε ανύπαντρες κόρες. Όταν ένας πλούσιος νέος μετακομίζει στην γειτονιά η κυρία Μπένετ ελπίζει να τον εξασφαλίσει ως γαμπρό για την όμορφη μεγαλύτερη κόρη της, την Τζέιν Μπένετ. Η γνωριμία αυτή όμως σαμποτάρεται από τον φίλο του νεαρού, κύριο Ντάρσυ. Ο λόγος; Θεωρεί το "προξενιό" ακατάλληλο. Όταν όμως ο κύριος Ντάρσυ ερωτεύεται την δεύτερη κόρη των Μπένετ, δίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ, εκείνη τον απορρίπτει με ειρωνία. Παρόλα αυτά, διάφορα γεγονότα συνωμοτούν με αποτέλεσμα να συνδέσουν τα διάφορα μέλη παρά τα εμπόδια και τις παρεξηγήσεις που τα χωρίζουν.

Από τη μία πλευρά υπάρχει η περηφάνια και από την άλλη η προκατάληψη, οι οποίες σταδιακά προσπερνιούνται. Η μαγική στιγμή έρχεται, όταν συνειδητοποιούν ότι ο ένας είναι πλασμένος για τον άλλο. Τότε, ξεπερνούν όλα τα εμπόδια προκειμένου να είναι μαζί.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι ο κάθε χαρακτήρας αποκομίζει μεγαλύτερη γνώση όχι μόνο του εαυτού του αλλά και των άλλων.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψην μας την εποχή που διαδραματίζεται... Πρόκειται για τη Βικτωριανή Αγγλία του 1800. Ο γάμος ήταν αντικείμενο ψυχρού υπολογισμού, υποχρέωση και σε καμία περίπτωση επιλογή και απόλαυση.

Κορυφαίες σκηνές της ταινίας είναι δύο...Αυτή του χορού και εκείνη της φιλονικίας των δύο ερωτευμένων στην βροχή…






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια