Αλλάζει θέατρο λόγω... μεγάλης ζήτησης το «Μάτια ερμητικά κλειστά»





Νέα ημερομηνία πρεμιέρας και έξτρα ημέρα παραστάσεων.

Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε η ανακοίνωση ότι ο Γιάννης Βούρος θα ανεβάσει στο θεατρικό σανίδι το «Dream Story», τη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ η οποία ενέπνευσε το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»!

Όπως αποδείχτηκε, το επερχόμενο έργο κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού με αποτέλεσμα η μεγάλη ζήτηση και η ανταπόκριση να οδηγήσει την παράσταση σε νέο, μεγαλύτερο θεατρικό χώρο και να προστεθούν επιπλέον ημέρες παραστάσεων!

Το «Dream Story» λοιπόν είναι έτοιμο να κάνει πρεμιέρα στις 25 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Πόλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρο, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την ηθοποιό Πολυξένη Μυλωνά. Τη νέα μετάφραση και διασκευή υπογράφει ο Αντώνης Γαλέος, ενώ την πρωτότυπη μουσική ο Γιώργος Πούλιος.



Το έργο μας ταξιδεύει στη Βιέννη σε μια βραδιά καρναβαλιού.

Ο γιατρός Φριντολίν καλείται μέσα στα μεσάνυχτα να παραστεί στις τελευταίες στιγμές ενός ετοιμοθάνατου.

Τα βήματά του τον οδηγούν σε μια οργιώδη δεξίωση μιας μυστικής κοινότητας. Μυστικά συνθήματα, μασκοφορεμένες γυναίκες, μεθυστικές μελωδίες αποπλάνησης… Όλα συγκλίνουν προς το μυστήριο και την κατάργηση κάθε αίσθησης πραγματικότητας.

Την ίδια στιγμή, η σύζυγός του Αλμπερτίν, ζει μέσα στο όνειρο τερατώδεις περιπέτειες, που την κατασπαράζουν φέρνοντας την στα όρια του αισθησιασμού.

Ανάμεσα στο σκοτεινό ασυνείδητο και την ερωτική παραβατικότητα της Αλμπερτίν και του Φριντολίν ο ιστός της πραγματικότητας κλυδωνίζεται, αφήνοντας να αναδυθεί μια αλήθεια τυφλωτική όσο και το δυνατό φως.





Το κύκνειο άσμα του Κιούμπρικ «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» («Eyes Wide Shut») κυκλοφόρησε το 1999. Μερικούς μήνες πριν, ο εμβληματικός σκηνοθέτης είχε «φύγει» από τη ζωή στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή, τέσσερις μόλις ημέρες αφότου παρέδωσε την τελική version της ταινίας.

Γεμάτο αισθησιασμό, ερωτισμό, αλλά και συμβολισμούς και με πρωταγωνιστές το -τότε- λαμπερό ζευγάρι Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν το φιλμ έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία στον κόσμο της 7ης Τέχνης.

Το αμερικανο-βρετανικής παραγωγής ερωτικό θρίλερ διαδραματίζεται σε μια μυστηριώδη, αρτ ντεκό Νέα Υόρκη και περιστρέφεται γύρω από την οικογενειακή ερωτική ρουτίνα ενός ευκατάστατου νεαρού γιατρού η οποία κλονίζεται, όταν η Άλις, η γυναίκα του διακεκριμένου γιατρού, Γουίλιαμ Χάρφορντ, διηγείται τις έντονες, σεξουαλικές φαντασιώσεις της με έναν άγνωστο άνδρα.

Το ύστατο αριστούργημα του Κιούμπρικ το οποίο είναι βασισμένο πάνω στην τολμηρή για την εποχή νουβέλα του Σνίτσλερ «Dream Story» («Ονειρεμένη Ιστορία») είναι ένα συνεχές παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό, την αλήθεια και το ψέμα...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη απο τη δεκαετία του '60, ο Κιούμπρικ ειχε αποκτήσει τα δικαιώματα για να γυρίσει μία ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Σνίτσλερ, ωστόσο το εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά, όταν ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τον Φρέντερικ Ράφαελ ο οποίος τον βοήθησε με το σενάριο.

Η διάρκεια μάλιστα παραγωγής του φιλμ, έβαλε την ταινία στο βιβλίο Γκίνες, καθώς τα γυρίσματα κράτησαν 400 μέρες, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Το τελευταίο δημιούργημα του Κιούμπρικ κυκλοφόρησε στις 16 Ιουλίου του 1999 αποσπώντας θετικές κριτικές και σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στο παγκόσμιο box office. Βέβαια, οι αρκετές σεξουαλικές σκηνές που περιέχει, κατέστησαν το φιλμ ακατάλληλο στις Η.Π.Α., ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που κόπηκαν για την προβολή του στη μεγάλη οθόνη και τις οποίες μπορείτε να δείτε στην έκδοση της ταινίας που έχει κυκλοφορήσει σε DVD αλλά και Blu-ray.

Η παραγωγή της ταινίας διήρκεσε πάρα πολύ καιρό, τόσο που κατέχει θέση στο βιβλίο Γκίνες στη σχετική λίστα, τα γυρίσματα κράτησαν 400 μέρες.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - Προσαρμογή: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Βούρος, Πολυξένη Μυλωνά
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοροβέ
Οργάνωση Παραγωγής: Ευρυδίκη Σαραντάκου
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Πληροφορίες
Θέατρο Πόλη, Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας | Κρατήσεις στο 2111828900
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 | Διάρκεια: 75 λεπτά
Εισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος και 10 μειωμένο
Είδος Έργου: Ερωτικό Θρίλερ - Ακατάλληλο κάτω των 15 ετών
Αλλάζει θέατρο λόγω... μεγάλης ζήτησης το «Μάτια ερμητικά κλειστά» Αλλάζει θέατρο λόγω... μεγάλης ζήτησης το «Μάτια ερμητικά κλειστά» Reviewed by techneskaitheamata on 5:15 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.