Sponsor Advertise

Ένας δεύτερος κύκλος θεματικών παρουσιάσεων που αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τις αθέατες πλευρές του μουσείου




Το μουσείο αποκαλύπτει τα μυστικά του

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τη δράση «Ανοιχτό Μουσείο» από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2019, με έναν δεύτερο κύκλο θεματικών παρουσιάσεων που αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τις αθέατες πλευρές του μουσείου. Η δράση έχει στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα, περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων και παρουσίαση με powerpoint. Μέσα από την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

Στις 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παρουσίαση με τίτλο:


Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων

Πριν τη έλευση της φωτογραφίας οι καλλιτέχνες ήταν αυτοί που εικονογραφούσαν τις αρχαιολογικές εκδόσεις με –συχνά αριστοτεχνικές– χαλκογραφίες, λιθογραφίες και ξυλογραφίες. Όμως ακόμα και μετά την έλευση της φωτογραφίας, ακόμα και σήμερα, οι καλλιτεχνικές αποτυπώσεις προτιμώνται γιατί είναι ευκρινέστερες από τις φωτογραφίες.



Στο πλαίσιο της δράσης Ανοιχτό Μουσείο προβάλλεται για πρώτη φορά το έργο σημαντικών ζωγράφων του 20ού αιώνα που εργάστηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Αλέκος Κοντόπουλος (1904-1975), ο Πάνος Σαραφιανός (1919-1968) και άλλοι μεταγενέστεροι, αποτύπωσαν ζωγραφικά πολλές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και, σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους του Μουσείου, συνέβαλαν στην έρευνα και αρχαιολογική «ανάγνωσή» τους. Τα έργα τους αναπαράχθηκαν στις σχετικές αρχαιολογικές δημοσιεύσεις, ενώ τα πρωτότυπα κοσμούν χώρο της Έκθεσης Αγγείων του Μουσείου.



Στην εκδήλωση του Ανοικτού Μουσείου θα παρουσιαστούν σχέδια ζωγράφων του Μουσείου σε αντιπαραβολή με τα αρχαία αντικείμενα, θα παρατεθούν πληροφορίες για την εύρεση των σχετικών αρχαίων, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό από την ζωή και το έργο των μουσειακών ζωγράφων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια