Hot Posts

6/recent/ticker-posts

”Η Αγκάθα στο Όριαν Εξπρές” της Lindsay Jayne Ashford- εκδόσεις Μεταίχμιο

978-618-03-1584-4_4



Η θρυλική Αγκάθα Κρίστι, η πιο γνωστή συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στην ιστορία της λογοτεχνίας, αυτή τη φορά γίνεται η ίδια πρωταγωνίστρια σε ένα μυθιστόρημα πουν έγραψε η Lindsay Jayne Ashford.
Mια γοητευτική ιστορία που η συγγραφέας έγραψε βασιζόμενη σε μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι αλλά και στην αυτοβιογραφία της.

Κυρίως,σε ένα γεγονός της ζωής της, που η ίδια έχει αποσιωπήσει τόσο στην αυτοβιογραφία της όσο και σε όσα έγραψε στα χρόνια που ακολούθησαν. Το γεγονός αυτό ξεκινά με την οδυνηρή γι’ αυτήν περιπέτεια του διαζυγίου της από τον πρώτο σύζυγό της, τον Αρτσι Κρίστι και στην εξαφάνισή της για δέκα ολόκληρες ημέρες τον Δεκέμβριο του 1926 στο Χαρογκέιτ. Όταν για πρώτη φορά ο Αρτσι της μίλησε για τη εξωσυζυγική σχέση του ,το 1926,η Αγκάθα έπαθε νευρικό κλονισμό,που είχε ως αποτέλεσμα να ”εξαφανιστεί” για δέκα ημέρες σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια Αγγλία,όπου παρέμεινε χρησιμοποιώντας το όνομα ”Κυρία Νίλυ”, ώσπου δύο εργαζόμενοι την αναγνώρισαν και ειδοποίησαν την αστυνομία.

”Είχαν περάσει δυό χρόνια από τον Δεκέμβριο του 1926, τότε πού άφησε το αυτοκίνητο στο χείλος ενός γκρεμού και περπάτησε,ξημερώματα μιας χειμωνιάτικης μέρας,μέχρι τον κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό. ”Είχα πάθει νευρικό κλονισμό. Είχα πάει να φροντίσω τη μητέρα μου στο σπίτι της στο Ντέβον και ο Αρτσι έμεινε μερικές εβδομάδες μόνος. Ειμαστε πολύ δεμένες και κατέρρευσα όταν πέθανε. Και έπειτα,το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο,ο Αρτσι ήρθε από το Λονδίνο και μου είπε ότι ήταν ερωτευμένος με μια άλλη γυναίκα. Μέσα σε λίγες μέρες διαλύθηκε η ζωή μου. Ήταν ιδέα του Αρτσι τα περί αμνησίας. Πίστευε ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα διασώζαμε το καλό μας όνομα. Είχε πει στους δημοσιογράφους ότι είχα πάθει νευρικό κλονισμό λόγω υπερκόπωσης. Και ,μάλιστα,για να φανεί αληθινό,είχε κλείσει ραντεβού με κάποιον ψυχίατρο. Μόλις γύρισα στο σπίτι, ένας δημοσιογράφος άρχισε να με κυνηγάει καθημερινά,για δυο εβδομάδες περίπου. Ένιωθα σαν εγκληματίας”.

Που να ζούσε στην ένδοξη εποχή μας και στο κυνήγι από τις κάμερες!

Δυο χρόνια μετά από αυτό το οδυνηρό γεγονός, η Αγκαθα Κρίστι για να ξεφύγει αποφασίζει να επιβιβασθεί στο θρυλικό Όριαν Εξπρές και να κάνει ένα ταξίδι μέχρι την Βαγδάτη.Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής,ήταν ένα ταξίδι στην άκρη του κόσμου. Όσες ημέρες κρατάει το ταξίδι μέχρι την Κωνσταντινούπολη, η Αγκάθα γνωρίζει δύο συνταξιδιώτισσες της, Η μία είναι η Κάθριν Κίλινγκ που και αυτής,ο γάμος της κατέληξε σε τραγωδία.σπρώχνοντάς την σε μιά δεύτερη σχέση βυθισμένη στο ψέμα. Αυτό.όμως,το ξέρει μόνο η ίδια. Η εντύπωση που δίνει,είναι αυτή μιας πολύ όμορφης και δυναμικής γυναίκας που ελέγχει όχι μόνο τη ζωή της,αλλά και τους γύρω της.Η δεύτερη είναι η Νάνσυ Νέλσον. Νιόπαντρη μεν, αλλά ερωτευμένη με κάποιον τρίτο. Προσπαθεί απεγνωσμένα να κρύψει το γεγονός ότι είναι έγκυος από αυτόν, τον τρίτο άντρα.

Οι τρεις αυτές γυναίκες συναντιούνται στο Όριαν Εξπρές και,μέρα με την μέρα, γνωρίζονται όλο και περισσότερο. Μέχρι να φτάσουν στη Βαγδάτη έχουν γίνει φίλες,καθώς αρχίζει να εξομολογείται η μία στην άλλη τα της ζωής της. Και ανακαλύπτουν ότι,όπως συμβαίνει συνήθως,τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στην επιφάνεια.

Αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι σε αυτό το ταξίδι η Αγκάθα Κρίστι γνώρισε τον μελλoντικό της σύζυγο Μαξ Μαλλόουαν,γνωστό μετέπειτα αρχαιολόγο.

Το μυθιστόρημα της Lindsay Jayne Ashford βασίζεται ,όπως είπαμε και πριν, σε πραγματικά γεγονότα.Περιγράφει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την ζωή της Αγκαθα Κρίστι,που,όμως,είναι το διάστημα που ουσιαστικά άλλαξε την ζωή της και την έκανε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Σε αυτό το διάστημα τόλμησε να ταξιδέψει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι,μη γνωρίζοντας ουσιαστικά κανέναν,εκεί που θα πήγαινε. ”Μόλις σκέφτηκε που πήγαινε,το στομάχι της ανακατεύτηκε. Θα τα κατάφερνε; Θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι ολομόναχη; Ναι,ψιθύρισε,φυσικά και θα τα καταφέρεις. Είσαι τριάντα οχτώ χρονών και δεν πας στο φεγγάρι. Στη Βαγδάτη πας. Στο άκουσμα της λέξης ένιωσε ρίγος. Στο Λονδίνο, στο δείπνο, είχε νιώσει ρίγος από ενθουσιασμό, τώρα όμως επρόκειτο για την ανατριχίλα του τρόμου”.

Τελικά, το μέλλον υπήρξε γενναιόδωρο μαζί της. Σε αυτό το ταξίδι γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της και εμπνεύστηκε κάποια από τα πιο καλά της μυθιστορήματα. Το ”Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές”,όπως και το ”Έγκλημα στη Μεσοποταμία” γεννήθηκαν από αυτά που έζησε σε αυτό το ταξίδι.

Το μυθιστόρημα της Linday Jayne Ashford είναι καλογραμμένο και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Οι πηγές της είναι η αυτοβιογραφία της Αγκάθα Κρίστι, αλλά και μια εξαιρετική βιογραφία της που γράφτηκε από τη Laura Thompson με τίτλο ”Αgatha Christie: An English Mystery”. Υπάρχει, επίσης, αναφορά στο απομνημονεύματα του Μαξ Μαλλόουαν, του δεύτερου συζύγου της.

Eνα μυθιστόρημα εποχής,με φόντο το θρυλικό Όριαν Εξπρές και την μακρινή Βαγδάτη του μεσοπολέμου. Επίσης οι αναφορές στην Βρεταννική αποικιοκρατία αξιοσημείωτες καθώς και στις συνθήκες των ανασκαφών στη Μεσοποταμία εκείνης της εποχής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια