«Ψίθυροι»: Μία συγκλονιστική παράσταση υψηλών προδιαγραφών στο Θέατρο Αθηνών

1 (1)


Στην όγδοη παραγωγή της, η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει στο Θέατρο Αθηνών το πολύκροτο ντοκουμέντο της Λίλλιαν Χέλλμαν «Ψίθυροι» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.
Η παράσταση χρησιμοποιεί ως βάση της το θεατρικό κείμενο της Χέλλμαν, αλλά το εμπλουτίζει σημαντικά με τις καταγραφές του πραγματικού γεγονότος που την ενέπνευσε. Το φόντο της Σκωτίας του 1810, τα πρακτικά της αληθινής δίκης, αστυνομικές αναφορές, διηγήσεις μαρτύρων, υλικό από τον τύπο της εποχής: όλα αυτά συνθέτουν το σώμα της παράστασης που θα μετατοπίσει χρονικά το έργο της Χέλλμαν από το 1934… πίσω στο 1810.

Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, ο Αλέξανδρος Κοέν που με διακριτικότητα, τόλμη, θάρρος και ταλέντο στήνει μία παράσταση καθ’όλα άρτια που θυμίζει κάποιο θέατρο του εξωτερικού.

Μέσα στην παράσταση, παρακολουθούμε τις Μαριάν και Τζέην, που είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Τζέην είναι αρραβωνιασμένη με τον Τζόζεφ, έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν ν’ ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί – πράγμα που κάνει τη Μαριάν να ζηλέψει. Μια κακομαθημένη μαθήτρια του σχολείου, που θέλει να εκδικηθεί τις δασκάλες επειδή τιμωρήθηκε για κάποια αταξία, διαδίδει ένα βαρύ ψέμα: πως τάχα οι δυο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, το σχολείο χάνει τις μαθήτριές του και η επιχείρηση κλείνει.

Όσα επακολουθούν μετά, κανείς δεν μπορεί να τα φανταστεί. Το μυσταγωγικό σκηνικό, τα ρούχα εποχής, τα φώτα και η μουσική, μεταφέρουν τον θεατή απροκάλυπτα πίσω στο χρόνο.

Με αριστοτεχνικό τρόπο, οι ηθοποιοί συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον με τις εξαίσιες ερμηνείες τους.

Η Μαρίνα Ψάλτη, με την άλλοτε έντονη δραματικότητα της και την γλαφυρή της ερμηνεία, εντυπωσιάζει το κοινό, ενώ αγέρωχη και αξιοπρεπής, στέκεται δίπλα της, η καλή της φίλη και συνιδιοκτήτρια του σχολείου, Μαρίνα Ασλάνογλου. Ηθοποιός με έντονη εκφραστικότητα και άψογη ερμηνευτική προσέγγιση.

Με την εμπειρία αλλά και το διάχυτο ταλέντο που την διακρίνει (δεν περιμένει άλλωστε εμάς για να το αποδείξει), εντυπωσιάζει και η Αλεξάνδρα Παντελάκη, με τον ιδιαίτερο ρόλο που υποδύεται επί σκηνής.

Αξιοπρεπέστατοι και στους δικούς τους ρόλους, στάθηκαν οι ηθοποιοί Βάνα Παρθενιάδουκαι Δημήτρης Γκουτζαμάνης. Ελίσσονται απίστευτα πάνω στη σκηνή. Ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε και η μικρή και…σκανταλιάρα μαθήτρια, που υποδύεται η ηθοποιός Βασιλική Κωστοπούλου.
Άξιες συγχαρητηρίων όμως, είναι και οι υπόλοιπες μαθήτριες, που ανήκουν στο φωνητικό σύνολο chόrεs: Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Δανάη Πολίτη, Δέσποινα Τασλακίδου, Μαριάννα Τσαμπά.


Η παράσταση δεν είναι καθόλου κουραστική, έχει έντονες εικόνες, συνεχείς εναλλαγές και σίγουρα οι ερμηνείες των ηθοποιών, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη σκηνοθεσία και το διαχρονικό θέμα του κοινωνικού γίγνεσθαι, κάνουν τη διαφορά. Μία παράσταση που αξίζει να απολαύσετε!

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15
Κυριακή στις 20.15

Τοποθεσία:
Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, Αθήνα

Eισιτήρια:
12€ – 16€

Προπώληση:
viva.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 21033312343

Δημοσίευση σχολίου

My Instagram

Copyright © technes kai theamata. Designed by OddThemes