Gertrude Käsebier: μία σπουδαία φωτογράφος




Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σπουδαία Αμερικανίδα φωτογράφο που έζησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο λόγος για την Gertrude Käsebier το έργο και οι απόψεις της οποίας άσκησαν σημαντική επιρροή στην φωτογραφία παρόλο που σπάνια την αναφέρει η ιστορία.

Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να πούμε πρώτα μερικά πράγματα για την ζωή της και μετά να παραθέσουμε το έργο της και την συμβολή της στην φωτογραφία.

Γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1852 έχασε τους γονείς της πολύ μικρή και μεγάλωσε με την γιαγιά της. Στα 22α γενέθλια της παντρεύτηκε τον 28χρονο Eduard Käsebier έναν ευκατάστατο επιχειρηματία. Μαζί του έκανε 3 παιδιά τα οποία αποφάσισαν να τα μεγαλώσουν σε μια φάρμα στο New Durham του New Jersey για να ζήσουν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον . Ωστόσο, ο γάμος της δεν ήταν ευτυχισμένος ενώ η ίδια είχε δηλώσει ότι ήταν άθλια στο μεγαλύτερο μέρος του γάμου της. Καθώς εκείνη την εποχή το διαζύγιο θεωρούνταν σκανδαλώδες παρέμειναν παντρεμένοι αλλά μετά το 1880 άρχισαν να έχουν ξεχωριστές ζωές. Εκείνη κατάφερε αργότερα αυτή την δυστυχισμένη κατάσταση να την κάνει έμπνευση για την δουλειά της. Με την οικονομική βοήθεια του συζύγου της αποφάσισε στα 37 της να σπουδάσει καλές τέχνες. Σπούδασε στο Pratt Institute of Art and Design ,ζωγραφική και σχέδιο αλλά από την πρώτη στιγμή έπαθε εμμονή με την φωτογραφία. Ταξίδεψε στην Ευρώπηγια να σπουδάσει χημεία της φωτογραφίας στην Γερμανία και ζωγραφική στο Παρίσι. Αργότερα, ο σύζυγος της αρρώστησε βαριά και έτσι γύρισε στην Αμερική όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως φωτογράφος.

Από την Αμερική ουσιαστικά ξεκίνησε η φωτογραφική της καριέρα. Αρχικά, έγινε βοηθός του Samuel H. Lifshey για να μάθει την διαχείριση ενός στούντιο φωτογραφίας. Ένα χρόνο , το 1896 παρουσίασε την πρώτη της δουλειά αποτελούμενη από 150 φωτογραφίες που θεωρήθηκε τεράστιος αριθμός για την εποχή. Οι ίδιες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο του 1897 στο Ινστιτούτο Pratt. Η μεγάλη επιτυχία αυτών των εκθέσεων της έδωσε μεγάλη δημοσιότητα και την ευκαιρία μιας ακόμη έκθεσης στη Φωτογραφική Εταιρεία της Φιλαδέλφειας το 1897 και την ευκαιρία να διδάξει και να μιλήσει για το έργο της. Και έχοντας πια ένα βήμα δημοσιότητας άρχισε να προσπαθεί να στρέψει τις γυναίκες προς την φωτογραφία. Θεωρούσε ότι η φωτογραφία ταιριάζει πολύ στην γυναικεία φύση και ότι κάθε γυναίκα με καλλιτεχνικές ανησυχίες έπρεπε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό τον τομέα. Την ταχεία άνοδο της σχολίασε ο φωτογράφος και κριτής Joseph Keiley : “πριν από ένα χρόνο το όνομα Käsebier ήταν σχεδόν άγνωστο στον φωτογραφικό κόσμο. Σήμερα είναι από τα πρώτα και πιο ασυναγώνιστα.” Την ίδια χρονιά η εκτύπωση του “The Manger” πουλήθηκε για τα 100 δολάρια, που πληρώθηκε περισσότερο για μια φωτογραφία την εποχή εκείνη.

Αυτή ήταν αναδρομή στην ζωή και στην καριέρα μία σπουδαίας φωτογράφου με βαθιά θέληση και πραγματικά φεμινιστικές ιδέες σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία. Το έργο της ,η θέληση και φυσικά οι απόψεις της μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλους μας!
Gertrude Käsebier: μία σπουδαία φωτογράφος Gertrude Käsebier: μία σπουδαία φωτογράφος Reviewed by techneskaitheamata on 5:37 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.