Sponsor Advertise

Φωτογραφία των social media




Πολλοί πιστεύουν ότι τα social media καταστρέφουν την φωτογραφία όπως την ξέρουμε. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας με πανάκριβο εξοπλισμό και κάμερα τελευταίας τεχνολογίας για να παρουσίασεις φωτογραφίες σου στο κοινό και να κρίνουν το έργο σου όπως θα έκαναν σε οποιοδήποτε έκθεσης φωτογραφίας.
Σύντομη ιστορία

Όταν η φωτογραφία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1830 έφερε την επανάσταση στον κόσμο της τέχνης. Δεν χρειαζόταν πλέον να είσαι ταλαντούχος ζωγράφος εξοικειωμένος με τον ρεαλισμό για να αποθανατίσεις σημαντικές στιγμές της ζωής σου ή να ποζάρεις με τις ώρες για ένα πορτρέτο. Δεν ήταν η φωτογραφία φυσικά όπως την γνωρίζουμε σήμερα αλλά παρά τις δυσκολίες αποτύπωνε την πραγματικότητα με έναν τρόπο που μέχρι τότε ήταν άγνωστος.

Φωτογραφία των social media



Μετά απο κάποια χρόνια το φίλμ των 33mm παρουσιάστηκε. Οι κάμερες έγιναν μικρότερες και πλέον ήταν ευκολότερο να μεταφερθούν. Μπορούσες να βγάλεις φωτογραφίες χωρίς σταντ και προετοιμασία.

Το 1900 η πρώτη κάμερα ευρείας κατανάλωσης κυκλοφόρησε και το 2000 η πρώτη ψηφιακή κάμερα εισήλθε στην αγορά. Μπορεί η ποιότητα να ήταν πολύ χαμηλή αλλά ήταν πολύ οικονομική και πλέον δεν χρειαζόταν να τυπώνεις τις φωτογραφίες σου για να δεις το αποτέλεσμα αλλά μπορούσες απλά να τις αποθηκεύεις σε ηλεκτρονική μορφή.

Το 2011 περισσότερς απο 400 δισεκατομμύρια φωτογραφία τραβήχθηκαν και πλέον γύρω στις 137 εκατομμύρια φωτογραφίες κάθε ώρα. Περισσότερες απο αυτές τις φωτογραφίες καταλήγουν στα social media. Και δεν είναι όλες ερασιτεχνικές σελφι, φωτογραφίες κατοικιδίων ή φαγητών. Πολλές απο αυτές είναι φωτογραφίες επαγγελματιών που χάνονται ανάμεσα στις υπόλοιπες.

Η βιομηχανία αλλάζει γρήγορα και η αλλαγή είναι επικίνδυνη όταν κάποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει. Για να έχεις ένα επιτυχημένο προφίλ στα social media πρέπει να δημιουργείς διαρκώς “content” πολλές φορές ασχέτως της ηθικής του περιεχομένου. Αυτή η συνεχή ανάγκη για like και προσοχή καταστρέφει το περιεχόμενο της φωτογραφίας αλλάζει την αξία της και επιβάλλει έναν τρόπο ζωής που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη αγχωτική καθημερινότητα μας.

Με άλλα λόγια, η σύνδεση των ανθρώπων είναι το παραπροϊόν ενός συστήματος που συλλέγει το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες και παρέχει ένα κίνητρο (like & comment) για μας να γίνουμε κυριολεκτικά εθισμένοι.
Η οικονομία προσοχής

Η ψηφιακή δημοσίευση οδηγεί ουσιαστικά στο μηδενικό κόστος δημοσίευσης. Δυστυχώς, η διανομή δεν είναι εξίσου ισότιμη. Οποιοσδήποτε έχει μια σελίδα στο Facebook, γνωρίζει τη δυναμική “pay-to-play” και αλγορίθμους που αποφασίζουν αόριστα το περιεχόμενο που βλέπει. Παρόλα αυτά, φωνές που διαφορετικά θα περιθωριοποιούνταν, θα μπορούσαν να αγνοηθούν και δεν θα γίνονταν ποτέ αντιληπτές, μπορούν πλέον να προσεγγιστούν σε κλάσματα του δευτερολέπτου μέσω του Διαδικτύου.

Η δυνατότητα άμεσης συσσώρευσης ενός ακροατηρίου έχει οδηγήσει στην άνοδο της κατηγορίας των επιρροών (influencers). Καθώς οι ειδικοί συζητούν την άνοδο και την πτώση του μάρκετινγκ των influencers, είναι φανερό ότι φωτογράφοι όπως ο Chris Burkhard, ο Brandon Woefel και ο Murad Osmann δεν θα είχαν τόσους followers υπο άλλες συνθήκες ώστε να τους επιτραπεί να ζουν μεσω της φωτογραφίας με μη παραδοσιακά.

Η δυνατότητα έκθεσης που παρέχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι μπορούμε να ειδοποιούμε στιγμιαία τους ακόλουθούς μας για τις νέες μας δουλειές ή νέες εκθέσεις. Μπορούμε να συλλέξουμε RSVP και πληροφορείες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία των social media (π.χ. “ο φίλος σου Amir πηγαίνει σε αυτό το συμβάν”) ως τρόπο για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των άλλων ενεργό. Αυτά τα εργαλεία είναι τόσο ισχυρά και απίστευτα βολικά. Γνωρίζουμε ποιος ήταν ο προ-κοινωνικός κόσμος των μέσων μαζικής ενημέρωσης: μια ταχυδρομική κάρτα, ένα φαξ, ένα φυλλάδιο και μια προσευχή με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα απαντήσουν.
Η κοινότητα

Μια κοινότητα στα social media μπορεί να υποστηρίξει έναν φωτογράφο με μη οικονομικούς τρόπους. Μια κοινότητα είναι ανθεκτική και πλέον δεν υπάρχουν σύνορα. Η κοινότητα σου μπορεί να αποτελέιται απο άτομα από όλα τα μέρη του κόσμου. Πολλές φορές φωτογράφοι ζητούν οικονομική βοήθεια απο την κοινότητα τους μέσω των κοινωνικών μέσων για πράγματα που δεν συνδέονται με τη φωτογραφία τους (π.χ. θέματα υγείας, φυσικές καταστροφές, προσωπικές αιτίες κ.λπ.). Τα κοινωνικά μέσα καθιστούν δυνατή αυτή την αλληλεπίδραση.

Η οπλοποίηση της φωτογραφίας ήταν συχνό φαινόμενο. Το κλίμα όμως έχει χειροτερεύσει με την αυξανόμενη δυσπιστία του κοινού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ειδικά λόγο της παραπληροφόρησης.

Οι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά με τόνους πληροφοριών απο όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν σύνορα, η διαφορετικότητα ισοπεδώνετε και πλέον ο κόσμος δεν σοκάρεται ή ενθουσιάζεται εύκολα. Η δουλειά των φωτογράφων δυσκολεύει με τον χρόνο όλο και περισσότερο. Μπορεί το να παρουσιάσεις την δουλεία σου να είναι πιο εύκολο -αν και πολλές φορές είναι δύσκολο να τραβήξεις το ενδιαφέρον του κοινού ακόμα και αν αυτό που παρουσίαζεις τους ενδιαφέρει- αλλά το πως και το τι θα παρουσιάσεις γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

Η φωτογραφία των social media έχει κανόνες, διαστάσεις δεν δίνει τις ίδιες ελευθερίες όπως μια έκθεση και σε περιορίζει όσων αφορά τον τρόπο παρουσίασης. Είναι πολύ εύκολο μια φωτογραφία έργο τέχνης, να χάσει την αξία της, λόγο του μικρού μεγέθους της οθόνης του κινητού και της σύγκρισης με χιλίαδες άλλες που σε μια μικρή κλίμακα της κλέβουν λίγο απο την λάμψη. Είναι εύκολο μια καλή φωτογραφία να υποβαθμιστεί απο αντιγραφές και άπειρα φίλτρα που ένα μέσο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει.

Τα social media αλλάζουν σίγουρα την φωτογραφία αλλά που θα οδηγήσει αυτή η αλλαγή είναι άγνωστο. Αν και απ’ότι φαίνεται, τεχνολογίες όπως η 3D φωτογραφία θα αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερο.

Πηγές:

https://www.photographytalk.com/beginner-photography-tips/7889-is-social-media-destroying-photography

https://petapixel.com/2018/11/09/social-media-is-ruining-photography/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια