Hot Posts

6/recent/ticker-posts

Η KΕΡΑΣΟΒΟΤΙΣΑ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ.jpg



Tο βιβλίο αποτελεί μια πρώτη απόπειρα σύνθεσης ενός μέρους των στοιχείων που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα από επιτόπια έρευνα της συγγραφέως στην Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κονίτσης, με θέμα την αναπαράσταση της Κερασοβίτισσας Μάνας από τους ίδιους τους κατοίκους της, αλλά και από την ανάλυση των ήδη καταγεγραμμένων παραδοσιακών τραγουδιών στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Η γυναίκα γηροκομούσε, μεγάλωνε τα παιδιά, κοιτούσε το σπίτι και τον θέρο. Ο άντρας έλειπε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούλιο και ερχόταν τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν ερχόταν βοηθούσε στον θέρο (Α.Γ., 1948)».

Με απλό, σαφή, ζωντανό ρέοντα λόγο η Ανδρομάχη Μπούνα ψυχογραφεί την Κερασοβίτισσα Μάνα και κατ' επέκταση την Κερασοβίτισσα Γυναίκα, περιγράφοντας τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, ο οποίος συνίσταται στις επιβιωτικές συνθήκες σε σχέση με το περιβάλλον, τον τρόπο και τις συνθήκες παραγωγής με τις αντίστοιχες κοινωνικές σχέσεις, αλλά και τις ιστορικές περιστάσεις και εμπειρίες. Τα δεδομένα αυτά που συνέθεταν την καθημερινότητα και τη συλλογική ταυτότητα των Κερασοβιτών, διαμόρφωσαν καθοριστικά τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, ο οποίος μας αποκαλύπτεται από την επιτόπια παρατήρηση, την επισκόπηση και την ανασκόπηση διαμέσου των πληροφοριών και των μαρτυριών της αναδαυλίζουσας διάστασης του παρελθόντος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια