Sponsor Advertise

Η ζωγραφική του Γιάννη Ρίτσου




Ο ποιητής όταν δεν έγραφε ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε γιατί θεωρούσε αυτή την ενασχόληση έναν άλλο τρόπο άσκησης της ποίησης. Όπως θα δείτε άλλωστε στα σχέδια και στις ζωγραφικές του υπάρχει διάχυτη η ποίηση. Όπως είχει πει ο ίδιος: «Ζωγράφιζα από μικρό παιδί. Τα σχολικά μου τετράδια ήταν γεμάτα από εικόνες με ζώα, δέντρα, φυτά και κάθε λογής ομορφιές της φύσης».

Ο ποιητής όταν δεν έγραφε, ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε γιατί θεωρούσε αυτή την ενασχόληση έναν άλλο τρόπο άσκησης της ποίησης. Όπως θα δείτε άλλωστε στα σχέδια και στις ζωγραφικές του υπάρχει διάχυτη η ποίηση. Όπως είχε πει ο ίδιος: «Ζωγράφιζα από μικρό παιδί. Τα σχολικά μου τετράδια ήταν γεμάτα από εικόνες με ζώα, δέντρα, φυτά και κάθε λογής ομορφιές της φύσης».

Την ζωγραφική πάνω στις πέτρες την ξεκίνησε όταν ήταν εξόριστος στην Γυάρο, όπου δεν είχε άλλα μέσα ζωγραφικής. Τον είχε επηρεάσει η Βάσω Κατράκη που την έβλεπε να ζωγραφίζει πάνω σε χαλίκια. Τα περισσότερα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ρίτσου έγιναν μεταξύ 1949 έως 1984.

Ο Γιάννης Ρίτσος στα σχέδια του διοχέτευσε την απελπισία αλλά και τις ελπίδες του, ζωγράφισε την ασχήμια, αλλά και την αγάπη του για τη ζωή και την ομορφιά. Αποτύπωσε τη μοναξιά του αλλά και τη βαθιά του πίστη στον άνθρωπο. Χρησιμοποίησε ποικίλες τεχνικές και ευτελή υλικά όπως, χαρτόνι, χαρτί, πέτρα, ρίζες, κόκαλα, κοχύλια, πηλό, τα οποία μετέτρεψε σε πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες. Με αυτόν τον τρόπο οι πέτρες, τα βότσαλα, οι ρίζες των καλαμιών, τα τσιγαρόκουτα, τα απρόβλεπτα αυτά υλικά έγιναν ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Ρίτσος γέμιζε τις ατέλειωτες ώρες του στα βουβά χρόνια της εξορίας. Κατάφερε να δουλεύει με λέξεις και χρώματα, να αποτυπώνει με ζωγραφική ευχέρεια ανθρώπινες αντρικές κυρίως μορφές, που παλεύουν με την αγριότητα του κόσμου που προσδοκούν την ομορφιά του έρωτα.

Όπως έλεγε ο ίδιος «Τη ζωγραφική την αντιμετωπίζω σαν έναν άλλο τρόπο άσκησης της ποίησης». Βέβαια, το υλικό των δύο τεχνών είναι διαφορετικό, όμως η έκφρασή τους ξεκινάει από το ίδιο κέντρο. Όπως στην ποίηση η μια λέξη βοηθάει την άλλη και η μείξη τους οδηγεί σε μια ανακάλυψη, έτσι και η ζωγραφική λειτουργεί απρόβλεπτα ξεπερνώντας πολλές φορές κάθε προσχέδιο».
Η ζωγραφική του Γιάννη Ρίτσου, Ritsos paintings, εικαστικά, ζωγραφική, ποιητής Γιάννης Ρίτσος, nikosonline.gr

Η ζωγραφική του Γιάννη Ρίτσου, Ritsos paintings, εικαστικά, ζωγραφική, ποιητής Γιάννης Ρίτσος, nikosonline.gr

( nikosonline.gr )

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια