Sponsor Advertise

Η ΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ΄ του ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΣΑΒΙΑΝΟ από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

h_trata_twn_paidiwn


Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο γεννήθηκε το 1979 στη Νάπολη. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο τη; Νάπολης. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Το 2006 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το βιβλίο του ΄΄Γόμορρα΄, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από πενήντα γλώσσες.


Εξαιτίας των αποκαλύψεων για την εγκληματική δράση της Καμόρρα που περιέχονται στο βιβλίο, η ζωή του απειλείται και έκτοτε ο ίδιος ζεί σε καθεστώς αστυνομικής προστασίας. Το 2009 κυκλοφόρησε το ΄΄Αντίθετο του θανάτου΄΄,το 2010 ΄΄Η ομορφιά και η κόλαση’’ ,που τιμήθηκε την ίδια χρονιά με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου,το 2011 ΄΄Ο αγώνας συνεχίζεται΄΄ και το 2013 το ΄΄Μηδέν Μηδέν Μηδέν΄΄.

΄΄Η τράτα των παιδιών΄΄ είναι το πρώτο βιβλίο του, και κυκλοφόρησε στα ελληνικά φέτος. Και, βέβαια,είναι ένα μυθιστόρημα καθοριστικό της θεματολογίας του συγγραφέα.

Φόντο της υπόθεσης η Νάπολη. Όχι όμως η τουριστική της εικόνα,αλλά η Νάπολη των εγκληματικών ομάδων και της δράσης της Μαφία. Ο Σαβιάνο μοιάζει να μελετά σαν κοινωνιολόγος τις συνθήκες που γεννούν το έγκλημα και την δράση αυτών των ομάδων. Μοιάζει με περιθώριο,αλλά δεν είναι. Στην Νάπολη το περιθώριο είναι η κυρίαρχη τάση.

Μιά ομάδα παιδιών που μεγαλώνει σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον είναι η ΄΄τράτα΄΄. Και αρχηγός της ο Νίκολας,που ,στην εφηβεία του, διαβάζει Μακιαβέλλι. Εκεί βρίσκει απαντήσεις στα ζητήματα που τον απασχολούν. Και τα ζητήματα που τον απασχολούν είναι πως θα κυριαρχήσει σε βάρος όλων των αντίπαλων ομάδων.

«…του άρεσε αυτή η συμπεριφορά. Του είχε προκαλέσει φόβο. Και δεν ένιωθε φόβο εδώ και πολύ καιρό. Για να διοικείς, για να είσαι αρχηγός, πρέπει να φοβάσαι, κάθε μέρα της ζωής σου, κάθε στιγμή. Για να τον νικήσεις, για να καταλάβεις αν μπορείς να τα καταφέρεις. Αν δεν νιώσεις φόβο, σημαίνει ότι δεν αξίζεις πια τίποτα, ότι κανένας πια δεν έχει συμφέρον να σε σκοτώσει, να σε πλησιάσει, να πάρει αυτό που σου ανήκει, που κι εσύ, με τη σειρά σου, το πήρες από κάποιον άλλο»

Ο συγγραφέας σε κάθε σελίδα περιγράφει τη ζωή αυτών των παιδιών ,που,ενώ ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας,το θεωρούν κανονική ζωή. Η φτώχεια,η έλλειψη μόρφωσης,η εικόνα της κοινωνίας όπως φτάνει σε αυτούς παραμορφωμένη,η έλλειψη ουσιαστικών αξιών,τα σπρώχνει στο έγκλημα. Πυροβολούν και σκοτώνουν μετανάστες,ληστεύουν mini market και βενζινάδικα για να πιουν σαμπάνια, μαιμουδίζοντας τους μεγάλους,και για να αγοράσουν πανάκριβα αθλητικά παπούτσια και εσώρουχα. Αυτό τους δείχνει η κοινωνία μέσα στην οποία ζουν και κινούνται. Σημασία έχει το χρήμα και η εξουσία,με όποιον τρόπο κι αν προέρχονται.

΄΄Είχαν το ύφος των παιδιών που ξέρουν ήδη τα πάντα,μιλούσαν για σεξ και για οπλα. Κανένας ενήλικος,από τότε που γεννήθηκαν,δεν είχε θεωρήσει ποτέ πως υπήρχαν αλήθειες,γεγονότα και συμπεριφορές ακατάλληλες για τα αυτιά τους. Στη Νάπολη δεν ακολουθείς κάποια πορεία καθώς μεγαλώνεις. Γεννιέσαι ήδη στην πραγματικότητα μέσα της,δεν την ανακαλύπτεις σιγά σιγά΄΄.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο γνωρίζει από μέσα αυτή την πραγματικότητα και την περιγράφει όσο πιό πιστά γίνεται. Αναλύει την ψυχοσύνθεση του παιδιού που μετατρέπει το έγκλημα σε παράδεισο με παραδειγματικό τρόπο.Το παράδειγμα της κοινωνίας είναι μπροστά τους,δίπλα τους. Το εισπράττουν στην κάθε βόλτα που κάνουν. Μόνο που κανείς δεν θα μπορέσει να αποδώσει ευθύνες. ΄΄Η Τράτα των παιδιών ΄΄μιλάει για τη γέννηση της βίας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που αυτό θεωρείται φυσικό.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

΄΄Δέκα αγοράκια με σκούτερ τρέχουν σαν τρελά στο αντίθετο ρεύμα για να κατακτήσουν τη Νάπολη. Δεκαπεντάχρονα με ανώδυνα παρατσούκλια. Μαραζά, Πεσμένος, Δοντάκι, Λόλιποπ, Ντρόουν.

Επώνυμα παπούτσια,κανονικές οικογένειες και το όνομα της κοπέλας τους σε τατουάζ. Eφηβοι που δεν έχουν αύριο, ούτε κάν πιστεύουν σε ναυτό. Πού δε φοβούνται τη φυλακή ή το θάνατο,γιατί ξέρουν ΄τι η μόνη τους ευκαιρία είναι να τα παίξουν όλα για όλα,αμέσως. Που ξέρουν ότι ΄΄λεφτά έχει όποιος τα παίρνει΄΄. Οπότε ,βουρ,στα μηχανάκια για να πάνε να τα πάρουν τα λεφτά,αλλά προπαντός την εξουσία. Η Τράτα των παιδιών μιλάει για την αμφιλεγόμενη αναρρίχηση μιας τράτας, μιας ένοπλης συμμορίας συνδεδεμένης με την Καμόρρα,και για τον αρχηγό της,τον νεαρό Νίκολας Φιορίλλο. Κουρνιασμένοι στις στέγες της πόλης,μαθαίνουν να πυροβολούν με ημιαυτόματα πιστόλια και και ΑΚ 47,σημαδεύοντας δορυφορικά πιάτα και κεραίες,για να κατέβουν κατόπιν στους δρόμους και να σπείρουν τον τρόμο από τη σ΄έλα των σκούτερ τους. Σιγά σιγά αποκτούν τον έλεγχο των συνοικι΄ψν, αποσπώντας τον από τις αντίπαλες τράτες,συνάπτοντας συμμαχίες με παλιούς, ξεπεσμένους μπός.

Η τράτα βγαίνει στη θάλασσα σε αναζήτηση ψαριών που θα ξεγελαστούν από το φώς. Αυτή η τράτα βγαίνει στους δρόμους της Νάπολης να ψαρέψει ανθρώπους για να σκοτώσει. Αυτό το βιβλίο μιλάει για αγοράκια που σπαρταράνε σαν τα ψάρια,γι’α εφήβους που ξεγελιούνται από το φώς και για θανάτους που φέρνουν άλλους θανάτους.΄΄

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια