«Ξενοδοχείον Ο Παράδεισος»

75279342_121761882592816_3161521470920720384_o


Στο εντυπωσιακά ανακαινισμένο “Alhabra Art Theater”, ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, ανέβηκε ένα εμβληματικό έργο του Georges Feydeau Το «Ξενοδοχείον Ο Παράδεισος», ο οποίος το έγραψε σε συνεργασία με το Γάλλο συγγραφέα Maurice Desvallieres το 1894.

Έχοντας ως κεντρικό άξονα ανικανοποίητα συζυγικά ζευγάρια και τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο ενδιαφέρουσα και “πικάντικη”, το έργο αυτό του Φεϋντώ αποτελεί μια πραγματική βόμβα στην υποκρισία της μικροαστικής κοινωνίας της εποχής και του καθωσπρεπισμού, που κλονίζουν τα ιερά δεσμά του γάμου!

Οι κεντρικοί ήρωες του έργου είναι δύο ζευγάρια, συνέταιροι και φίλοι, αλλά με μια απόγνωση στον ερωτικό τομέα, που τους οδηγεί στη μοιχεία!

Το ζευγάρι των Πινγκλέ με 20 χρόνια γάμου έχει περιέλθει σε μια κατάσταση κορεσμού. Ο εργολάβος Μπενουά Πινγκλέ (Γιώργος Παρτσαλάκης) καταπιέζεται από τη δύστροπη και φορτική Ανζελίκ (Τζένη Διαγούπη), που του έχει στερήσει κάθε ελευθερία και πρωτοβουλία!

Το άλλο ζευγάρι είναι οι Παλιαρντέν. Παντρεμένοι κι αυτοί πολλά χρόνια βιώνουν ένα γάμο σε τέλμα, όπου το πάθος έδωσε τη θέση του στη ρουτίνα! Η παραμελημένη σύζυγος, όντας εντυπωσιακή και πάντα κομψή, δεν μπορεί να διανοηθεί την πλήρη απάθεια του συζύγου της (Κώστα Αποστολάκη) . Εύκολα πείθεται, λοιπόν, από τον ερωτύλο συνεταίρο και φίλο τους κύριο Πινγκλέ να ενδώσει στη μοιχεία, ώστε να δώσει ένα γερό μάθημα στο αδιάφορο κύριο Παλιαρντέν!

Και δεν τελειώνουμε εδώ! Ο παρθένος και συνεσταλμένος ανιψιός του κυρίου Πινγκλέ (Παναγιώτης Καρμάτης) έχοντας βυθιστεί στη μελέτη της φιλοσοφίας έχει αφήσει στην άκρη εντελώς τον ερωτικό τομέα, παρά το νεαρό της ηλικίας του, αλλά πολιορκείται από τη ζωηρή, όμορφη και…έμπειρη υπηρέτρια (Χρύσα Κλούβα) και ενδίδει γρήγορα στα εντατικά της…”μαθήματα”!

Στο Παρίσι της Μπελ Επόκ καταφθάνει όμως ως απρόσκλητος επισκέπτης και ο επαρχιώτης, βραδύγλωσσος και φορτικός δικηγόρος (Κώστας Φλωκατούλας) μαζί µε τις τρεις αχώνευτες κόρες του, που μόλις βγήκαν από το μοναστήρι, στερημένες προσωπικότητας (μιλάνε ταυτόχρονα λέγοντας τα ίδια λόγια σα χορωδία), αλλά με λαχτάρα να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός μονής! Θέλουν όλοι να φιλοξενηθούν στο σπίτι του κυρίου Πινγκλέ , αλλά αντιμετωπίζουν τη σθεναρή του άρνηση!

Ποιος είναι ο κοινός τόπος συνάντησης όλων των παραπάνω? Μα φυσικά η οδό Προβηγκίας, αριθμός 220, το “Ξενοδοχείον Ο Παράδεισος”! Ένα πραγματικό καταφύγιο παρανόμων ζευγαριών, “ειδικό για παντρεμένους κατά ζεύγος ή κατά μόνας”, όπου η ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου και ο περίεργος καμαριέρης της (Παντελής Καναράκης) συντονίζουν τις πράξεις της ακολασίας παρέχοντας στους καλεσμένους τις υπηρεσίες τους, αλλά και την απαραίτητη σιωπή τους έναντι ενός σεβαστού αντιτίμου. Ή μήπως όχι;




Ο Φεϋντώ, φέρνει τους ήρωες σε αντιπαράθεση, αφού, ενώ κανονικά δεν πρέπει να συναντηθούν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Σε οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν στραφούν οι ήρωες, σε όποιο δωμάτιο κι αν μπουν, όπου κι αν κρυφτούν, βρίσκουν μπροστά τους ανθρώπους, που δε θα ήθελαν να συναντήσουν!

Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό του Πάνου Πετρίδη, με τα φανταστικά κουστούμια του Θοδωρή Τρανούλη, η dream team των έμπειρων ηθοποιών δρα με απόλυτο συντονισμό πάνω στη σκηνή υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Βάσια Παναγοπούλου και Πάνου Αμαραντίδη προσφέροντας ασυγκράτητο γέλιο σε μια χιονοστιβάδα απρόβλεπτων συναντήσεων και εξελίξεων, που οδηγούν στο απόλυτο χάος!

Όλα τα παραπάνω έγιναν με την προσεγμένη μετάφραση από τη Βάσια Παναγοπούλου και σε διασκευή Πάνου Αμαραντίδη με πλήρη σεβασμό στο αρχικό κείμενο του Φεϋντώ και χωρίς να διαταραχθεί μια λεπτή ισορροπία, αυτή της φαρσοκωμωδίας με τη διοχέτευση στο κοινό της μομφής προς την υποκρισία και τη σήψη της κοινωνίας εκείνης της εποχής! Ωστόσο, το έργο έχει αναμφισβήτητα και διαχρονικό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για καταστάσεις, που αντικατοπτρίζουν ορισμένες πτυχές και της σημερινής κοινωνίας!

Μέσα από μια ξεκαρδιστική κωμωδία και φεύγοντας από την αίθουσα πλήρως ψυχαγωγημένος, ο θεατής κάθε ηλικίας έχει εισπράξει με τον πιο βατό τρόπο μια σειρά κοινωνικών μηνυμάτων, που του “σερβίρονται” εύπεπτα μέσα από την παράσταση! Η κρίση πολυετών συζυγικών σχέσεων, που το πάθος δίνει τη θέση του στη ρουτίνα και την αδιαφορία, είναι το πρώτο μήνυμα. Εύκολη διέξοδος η μοιχεία, αλλά κρατώντας τα προσχήματα ελέω μια φαινομενικά ηθικής κοινωνίας καταλύοντας την έννοια ακόμα και της φιλίας, αρκεί να κρύβονται όλα στις σκοτεινές γωνίες μιας αμαρτωλής ερωτικής φωλιάς!

Οι δεισιδαιμονίες δε λείπουν από αυτό το κολάζ, αφού βλέπουμε τον κύριο Παλιαρντέν ως…κυνηγό φαντασμάτων επιθεωρώντας το “Ξενοδοχείο ο παράδεισος”! Οι ύποπτες σκιές, οι θόρυβοι και ό,τι άλλο δεν μπορεί ή δε θέλει να εξηγήσει η κοινωνία, αποδίδονται στο μεταφυσικό! Μια βολική λύση για όλους!

Η Μονή δεν είναι και ο ιδανικότερος τρόπος να σφυρηλατηθούν προσωπικότητες, αφού οι τρεις αδερφές βγαίνουν από εκεί…”καρμπόν” δίχως ίχνος ατομικού στίγματος και διαφοροποίησης! Παράλληλα, ο επαρχιώτης πατέρας τους είναι θαμπωμένος από τη λάμψη του Παρισιού και θέλει να τη γνωρίσει, έστω για ένα διάστημα, οπότε δε διστάζει να επιχειρήσει να φορτωθεί στον κύριο Πινγκλέτ προκειμένου να το πετύχει! Τη λάμψη θέλει να ζήσει και η υπηρέτρια, φυσικά, αν και καταφεύγει στην πιο εύκολη και απολαυστική λύση των εφήμερων σχέσεων, αφού τόσο η ηλικία, όσο και η εμφάνιση της, το επιτρέπουν! Ο παρθένος ανιψιός, που ξελογιάζει, προσπαθεί να αφοσιωθεί σε σπουδές φιλοσοφίας, αφού έτσι υπαγορεύει η κοινωνία, αλλά με την πρώτη ευκαιρία της υπηρέτριας υπερισχύει η νεανική φλόγα του έρωτα και της δίψας να ζήσει τη στιγμή!

Ο ιδιόρρυθμος καμαριέρης και η ρεσεψιονίστ αδερφή του (ο Καναράκης σε έναν απολαυστικό διπλό ρόλο) έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία του κλασικού χαφιέ, που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και στις μέρες μας. Προσφέρουν εχεμύθεια έναντι ενός αντιτίμου, που έχει τη μορφή χρηματιστηρίου!Με μόνο άξονα το χρήμα, ξεπουλάνε τους πάντες και προσαρμόζονται ως χαμαιλέοντες στις εκάστοτε συνθήκες άμεσα! Η σιωπή είναι χρυσός στην προκειμένη περίπτωση!

Ο φιλόδοξος αστυνομικός (Βασίλης Κούκουρας) καραδοκεί να ξεσκεπάσει την αμαρτία, ώστε να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητα ενός δημοσίου υπαλλήλου και να εισπράξει τα εύσημα δίνοντας και μια ηθική ικανοποίηση στον εαυτό του! Μένει, ωστόσο, εγκλωβισμένος στα γρανάζια ενός κρατικού μηχανισμού, που κινείται ενίοτε από τη διαφθορά και τις ισχυρές γνωριμίες και τα ρουσφέτια!

Το “Ξενοδοχείον Ο Παράδεισος” είναι μια προσεγμένη φαρσοκωμωδία με διαχρονικά, ουσιαστικά μηνύματα, που όχι μόνο δε θα σας κουράσει, αλλά θα σας κάνει να ξεκαρδιστείτε στα γέλια και να περάσετε ένα όμορφο βράδυ! Έχετε, λοιπόν, πολλούς λόγους να δείτε μια αξιόλογη παράσταση σε ένα όμορφο περιβάλλον, το “Alhabra Art Theater”, που προάγει τον πολιτισμό! Καλή διασκέδαση!


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Βάσια Παναγοπούλου – Πάνος Αμαραντίδης
Διασκευή: Πάνος Αμαραντίδης
Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου
(Στην διασκευή συνεργάστηκε η Ελένη Λευθεριώτη)
Σκηνικά: Πάνος Πετρίδης
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Κοστούμια: Θοδωρής Τρανούλης
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μιλιόγλου
Φωτογράφιση: Γιώργος Καλφαμανώλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Λευθεριώτη

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Παναγοπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Κώστας Φλωκατούλας, Τζένη Διαγούπη, Βασίλης Κούκουρας, Χρύσα Κλούβα, Παναγιώτης Καρμάτης, Νένα Δρογγίτη, Ηλιάνα Καλυμνάκη, Μαρίνα Μάλλιου και ο Παντελής Καναράκης.

Παραγωγή: Alhambra Art Theatre Productions

ALHAMBRA ART THEATRE (ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΑΜΠΡΑ)
Διεύθυνση: Στουρνάρη 53, Αθήνα 104 32

Τηλέφωνα Θεάτρου – κρατήσεις : 2105220120-1

Λήξη παραστάσεων: Κυριακή των Βαΐων

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή στις 20:00
Σάββατο στις 18:00 & στις 20:30
Κυριακή στις 18:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Παρασκευή:
VIP: Κανονικό 20€
Α Ζώνη: Κανονικό 18€, Μειωμένο* 16€, ΑΜΕΑ 10€
Β Ζώνη: Κανονικό 16€, Μειωμένο* 14€, ΑΜΕΑ 10€
Γ Ζώνη: Κανονικό 14€, Μειωμένο* 12€, ΑΜΕΑ 10€
Εξώστης: Κανονικό 16€, Μειωμένο* 14€, ΑΜΕΑ 10€

Σάββατο στις 18:00 & Κυριακή:
VIP: Κανονικό 23€
Α Ζώνη: Κανονικό 20€, Μειωμένο* 18€, ΑΜΕΑ 10€
Β Ζώνη: Κανονικό 17€, Μειωμένο* 15€, ΑΜΕΑ 10€
Γ Ζώνη: Κανονικό 14€, Μειωμένο* 12€, ΑΜΕΑ 10€
Εξώστης: Κανονικό 17€, Μειωμένο* 15€, ΑΜΕΑ 10€

Σάββατο στις 20:30:
VIP: Κανονικό 27€
Α Ζώνη: Κανονικό 22€
Β Ζώνη: Κανονικό 18€
Γ Ζώνη: Κανονικό 15€
Εξώστης: Κανονικό 18€

*Μειωμένο: Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65

Για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 20 ατόμων) καλέστε στο 210 220 3000 για ειδικές τιμές.
«Ξενοδοχείον Ο Παράδεισος» «Ξενοδοχείον Ο Παράδεισος» Reviewed by techneskaitheamata on 10:06 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.