Sponsor Advertise

Ο χορευτής του νερού - Ta-Nehisi Coates

 Ο χορευτής του νερού - Ta-Nehisi Coates

Eκδόσεις Ίκαρος

Μετάφραση : Βάσια Τζανακάρη

Ένα σημαντικό μυθιστορηματικό ντεμπούτο από τον πολυβραβευμένο Αμερικανό συγγραφέα και δημοσιογράφο, Ta-Nehisi Coates.

Ο συγγραφέας φαντάζεται στον Χορευτή του νερού έναν κρυφό πόλεμο ενός σκλαβωμένου λαού ως απάντηση σε μια ανθρώπινη φρικαλεότητα που διαρκεί για ολόκληρες γενιές, έναν πόλεμο για το δικαίωμα στη ζωή, την οικογένεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

ISBN: 978-960-572-382-8

​ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Χρήστος Κούρτογλου

​Ο Χάιραμ Γουόκερ γεννιέται στη σκλαβιά σε μια φυτεία της Βιρτζίνια. Είναι προικισμένος με μια ανεξήγητη δύναμη που θα ανακαλύψει –σχεδόν άντρας– όταν θα διακινδυνεύσει να χάσει τα πάντα σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει. Μια δύσκολη απόφαση θα τον απομακρύνει από την προσωρινή του οικογένεια –τη θετή του μητέρα Θίνα, μια λιγομίλητη γυναίκα με πολλά μυστικά, και την αγαπημένη του Σοφία– και θα τον οδηγήσει στην καρδιά του υπόγειου πολέμου κατά της δουλείας.

Εκεί, ένα εκτενές δίκτυο μυστικών πρακτόρων εργάζονται για την απελευθέρωση των μαύρων σκλάβων. Ο Χάιραμ εντάσσεται στον πόλεμο του Υπόγειου Δικτύου, αλλά λαχταρά να επιστρέψει στη δική του, ακόμη σκλαβωμένη, οικογένεια. Για να το καταφέρει, θα χρειαστεί πρώτα να τιθασεύσει τη μυστηριώδη του δύναμη.Μια συναρπαστική ιστορία αντοχής αλλά και αντίστασης στις διακρίσεις, στην καταπίεση και στον αποχωρισμό.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«"...Το ομολογώ. Έχω όνειρα. Τρελά όνειρα". "Και τι ονειρεύεσαι;" ρώτησε. Με έσφιξε πάλι. "Ονειρεύομαι άντρες και γυναίκες που μπορούν να πλυθούν, να φάνε και να ντυθούν μόνοι τους. Ονειρεύομαι ροδώνες που ανταμείβουν τα χέρια που τους φροντίζουν" είπα. "Και ονειρεύομαι να μπορώ να στραφώ σε μια γυναίκα για την οποία νιώθω κάτι και να εκφράσω αυτό το συναίσθημα, να φωνάξω αυτό το συναίσθημα, χωρίς άλλη σκέψη, πέρα από εμένα και εκείνη, ως προς το τι μπορεί να σημαίνει αυτό"».

​O Ta-Nehisi Coates (Τα-Νεχάσι Κόουτς) είναι Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη το 1975 και θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους των ΗΠΑ. Το 2014 με το δοκίμιό του The Case for Reparations άνοιξε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της δουλείας. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Between the World and Me, το οποίο τιμήθηκε με το National Book Award 2015 και ξεχώρισε ως ένα από τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις των τελευταίων ετών στην Αμερική. Στη συλλογή δοκιμίων του We Were Eight Years in Power: An American Tragedy, που κυκλοφόρησε το 2018, ο Coates αποτυπώνει τον αγώνα του Obama για την προεδρία, τον απόηχό της αλλά και την εκλογή του Donald Trump. O Coates γράφει τακτικά στο περιοδικό The Atlantic, κυρίως για θέματα που αφορούν τους Αφροαμερικανούς, σχετικά με την πολιτική, την κοινωνία, καθώς και για ζητήματα διαρθρωτικού ρατσισμού και «λευκής υπεροχής». Ο Χορευτής του νερού (Ίκαρος, 2021) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Ζει στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του.

Ενθουσιάστηκα... Συγκλονίστηκα. Ένιωσα ελπίδα, ευγνωμοσύνη, χαρά. Ο Ta-Nehisi Coates είναι ένας υπέροχος συγγραφέας.

Oprah Winfrey

Ο ρεαλισμός της ιστορίας ξεπερνιέται κατά περιόδους από την ομίχλη της φαντασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένας υπερήρωας που ανακαλύπτει τις διαστάσεις των δυνάμεών του μέσα στα όρια ενός ιστορικού μυθιστορήματος που επικρίνει τη φυλετική καταπίεση. Τα φανταστικά στοιχεία του συγγραφέα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του βιβλίου· ένας τρόπος του Coates να αναπαραστήσει κάτι μεγαλύτερο και βαθύτερο από ό,τι θα μπορούσαν να χωρέσουν τα όρια του ρεαλισμού.

The Washington Post

Οι καλύτεροι συγγραφείς –ιδίως οι καλύτεροι αφηγητές– διαθέτουν την ακαταμάχητη δύναμη να μεταφέρουν τον αναγνώστη κάπου αλλού. Ο Ta-Nehisi Coates φαντάζεται τη δύναμη αυτή ως ένα μέσο υπέρβασης των συνόρων και της υποταγής. Χρησιμοποιώντας μια σχολαστική έρευνα της ιστορίας προσφέρει μια καθηλωτική ματιά στις επιπτώσεις της δουλείας.

Los Angeles Times

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια