Sponsor Advertise

Φωτογραφίες: Λονδρέζοι τραπεζίτες εν μέσω κρίσης 2008

κρίσης


Tο 2018 συμπληρώνουμε 10 χρόνια από το ξέσπασμα της μεγαλύτερης σύγχρονης οικονομικής κρίσης. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 άφησε έντονα τα αποτυπώματά της στην οικονομική ζωή των χωρών. Όπως και στις ψυχές, των ανθρώπων. Ο φωτογράφος Stephen McLaren κατάφερε να αποτυπώσει αυτές τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των τραπεζιτών και των πολιτών του Λονδίνου. Από την αρχή μέχρι την κορύφωση της. Οι φωτογραφίες αποτελούν ένα μείγμα απελπισίας, ανασφάλειας και εγρήγορσης εν μέσω κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2008, οι φήμες για την επερχόμενη κρίση άρχισαν να φουντώνουν. Πολλοί λίγοι, όμως, μπορούσαν να προβλέψουν τη σφοδρότητα και τα αποτελέσματά της.



Ευρισκόμενος στο Λονδίνο, στην καρδιά των χρηματοοικονομικών αποφάσεων της Ευρώπης, ο φωτογράφος Stephen McLaren, κατάφερε να απαθανατίσει τις έντονες στιγμές. Της περιόδου που πλημμύριζε από ανάμεικτα συναισθήματα ανθρώπων που βλέπουν την επαγγελματική ζωή τουλάχιστον σε πρώτη φάση τους να ανατρέπεται. Δέκα χρόνια αργότερα, οι φωτογραφίες της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης του Λονδίνου δημοσιεύονται σε ένα νέο βιβλίο – από την Hoxton Mini Press – με τίτλο The Crash. Μας υπενθυμίζει τον παράδοξο συνδυασμό συναισθημάτων φόβο, απελπισίας και εγρήγορσης που επικρατούσε.

“Καθώς τον Οκτώβριο του 2008 έγινε φανερό ότι το City έχανε το ρυθμό του, υπέθεσα ότι θα έβλεπα εικόνες “τυφλού πανικού” έξω από τις τράπεζες, μαζικές διαδηλώσεις και ορδές από διαβλημένους τραπεζίτες να κατευθύνονται πίσω στο σπίτι τους στα προάστια με τα υπάρχοντα τους” λέει ο McLaren. “Τελικώς, υπήρχαν κάποια από αυτά τα πράγματα, που έγιναν σταδιακά.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε μία περίεργη σκιά πάνω από τους ανθρώπους στο City. Τόσο ώστε για να δεις τα γεγονότα έπρεπε να κοιτάξει κανείς πολύ καλά. “Έπρεπε να κοιτάξω πολύ πιο προσεκτικά από ότι είχα σκεφτεί για να δω όλη τη ψυχική αναστάτωση που ελάμβανε χώρα στις επαγγελματικές ζωές των ανθρώπων.”

Το βιβλίο καταφέρνει να αιχμαλωτίσει μία ιστορική στιγμή της Βρετανικής ιστορίας. Συνυφασμένο με ένα ιδιότροπο σουρεαλισμό και την Μακιαβελική επιρροή μίας απληστίας που οδήγησε στην κρίση.

κρίσης

Αν και έχει περάσει μία δεκαετία από τότε, λίγα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Ο McLaren σχετικώς αναφέρει “η μεγάλη-για-να-πτωχεύσουν” φύση των βρετανικών τραπεζών είναι ακόμα πιο πολύ μία συστημική παγίδα στις μέρες μας. Καθώς ο ανταγωνισμός έχει απορυθμιστεί και πολλές βασίζονται ακόμα σε χρήματα των φορολογούμενων.”
κρίσης
Η τελευταία αναφορά του χαρακτηριστικά λέει “Την τελευταία φορά, λίγοι είδαν την καταστροφή να έρχεται. Πιστεύω ότι η επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο προβλέψιμη αλλά εξίσου μη αναπόφευκτη. Θα μπορούσε κάποιος άλλος να τραβήξει τις φωτογραφίες την επόμενη φορά, παρακαλώ;

κρίσης
Ας ελπίσουμε τα λόγια του φωτογράφου να μη βγουν προφητικά. Και οι φωτογραφίες του να αποτελέσουν απλά μία ανάμνηση της κρίσης που ταλάνισε την παγκόσμια οικονομία.

κρίσης

κρίσης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια