Sponsor Advertise

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών: Ο παράδεισος κάθε παιδιού βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο

Μουσείο Μπενάκη



Μαρία Αργυριάδη

Γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π. Δεν κρύβει την αγάπη της για τις κούκλες και τα παιχνίδια της. Είναι μέλος της United Federation of Doll Clubs και έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια. Η συλλογή της στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 καλύτερες της Ευρώπης, Μουσείο Μπενάκη.
Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών


Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

Σκοπός είναι η διερεύνηση όλων των εκφάνσεων του θέματος Παιδί και Παιχνίδι. Η διερεύνηση αυτή περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Ευρώπη, καθώς και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην αστική και παραδοσιακή ελληνική κοινωνία. Παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι., λαϊκά πανηγυριώτικα και αστικά εμπορικά του 20ού αι., ομαδικές παιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά εποχιακά παιχνίδια, χωρίζονται σε θεματικές ενότητες εντός της ευρείας όψης του μουσείου.

Μουσείο Μπενάκη

Παιδί-Παιχνίδι…

Στο Παλαιό Φάληρο, στον τόπο στέγασης του μουσείου, η υπαίθρια αρχιτεκτονική του δεν θυμίζει σε τίποτα μουσείο. Μια μεγάλη καστροπολιτεία, δεν προλογίζει με τίποτα αυτό που οι επιθυμούντες θα συναντήσουν. Το μεγάλο μυστικό αυτοαποκαλύπτεται εντός των πυλών του μουσείου. Ο παιδικός κόσμος αναγεννιέται σε ένα σύμπαν που μοιάζει αέναο και έτοιμο να ζωντανέψει. Η μοναδικότητα των παιχνιδιών, οι θεματολογίες και η ανεξάντλητη πηγή γνώσης και αλληλεπίδρασης, θα διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών. Σκαπανείς του παιδικού και πολιτισμικού πλούτου αυτού, οι άνθρωποι του μουσείου, έφεραν εις πέρας μια άρτια επιστημονική δουλειά.

Με μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση, η Μαρία Αργυριάδη απέδειξε πως η αγνότητα της παιδικής ψυχής μπορεί να βρει σύμμαχο μέσα σε ένα μουσείο. Στον παράδεισο του παιχνιδιού. Στο σημείο εκείνο που η νοσταλγία, η χαρά και η τρέλα συναντιούνται…
Μουσείο Μπενάκη



Οι θύμισες του χθες αναφύουν τις νόρμες του σήμερα στο παιδικό παιχνίδι τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Τι έχει αλλάξει και τι έχει παραμείνει ίδιο στον τρόπο που τα παιδιά παίζουν; Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών ανοίγει την ψυχή του και μιλάει για το παιδί. Το Παιδί και το Παιχνίδι…

Αφού εισήλθαμε στα άδυτα του μουσείου, καταγράψαμε με λεπτομέρεια όσα μας κέντρισαν την περιέργεια και το ενδιαφέρον.

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη



H συλλογή παιχνιδιών αριθμεί 20.000 είδη, εκ των οποίων τα 3500 εκτίθενται για το κοινό.

https://www.facebook.com/TheBenakiMuseum/

https://www.instagram.com/thebenakimuseum/

Ωράριο:

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή:10:00 – 18:00





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια