Sponsor Advertise

Το κτίσμα του Franz Kafka | Εκδόσεις Άγρα μτφρ. Αλεξάνδρα Ρασιδάκη

Το κτίσμα

Το κτίσμα του Franz Kafka | Εκδόσεις Άγρα μτφρ. Αλεξάνδρα Ρασιδάκη


Από τις Eκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο Το κτίσμα, του Franz Kafka σε μετάφραση και επίμετρο της Αλεξάνδρας Ρασιδάκη.
Το κτίσμα

Από τα τελευταία κείμενα του Franz Kafka, Το κτίσμα, συμπυκνώνει βασικά χαρακτηριστικά της γραφής του και κάποιες από τις πάγιες θεματικές του καφκικού σύμπαντος: απομόνωση, αμφιβολία, μοναξιά και πάνω απ όλα διαρκή αναστοχασμό και αυτοπαρατήρηση.

Πρωταγωνιστής, όπως τόσο συχνά στα διηγήματα του Kafka, ένα ζώο-καλλιτέχνης, που όμως δεν προσδιορίζεται επακριβώς, αφήνοντας τον αναγνώστη να φανταστεί την ακριβή του όψη και το μέγεθός του. Το κείμενο αποτελείται από έναν μονόλογο: Ο αναγνώστης βυθίζεται στο υπόγειο κτίσμα που έχει με τεράστιο κόπο κατασκευάσει το ζώο και γίνεται κοινωνός της υπερηφάνειας, αλλά και της αυξανόμενης αγωνίας του.

Η χαρακτηριστική για τον Franz Kafka αμφιθυμία φτάνει εδώ στο απόγειό της. Το κτίσμα είναι ταυτόχρονα φωλιά και φυλακή, σωτηρία και καταδίκη, θαυμαστό επίτευγμα και μοιραίο σφάλμα. Και ο δημιουργός του, παραπαίοντας μεταξύ ευδαιμονίας και πανικού, εμπλέκεται – όπως άλλωστε και ο αναγνώστης – ολοένα και περισσότερο στους λεκτικούς και μη, λαβυρινθώδεις διαδρόμους του κτίσματός του.

Το κείμενο μας προσκαλεί σε μια κατάβαση στον κόσμο του Franz Kafka, έναν κόσμο που, όπως διαπιστώνει το ζώο «είναι πολύμορφος και ποτέ δεν λείπουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις.»
Λίγα λόγια για τον αινιγματικό Franz Kafka

O Franz Kafka γεννήθηκε στην Πράγα το 1883, και πέθανε σ` ένα σανατόριο της Βιέννης το 1924. Εγραψε όλο το έργο του στη γερμανική γλώσσα στην οποία έκανε τις σπουδές του. Ο φίλος του Max Brod δημοσίευσε μετά το θάνατό του, και παρά τη θέλησή του, τα κυριότερα έργα του: Η Δίκη (1925), Ο Πύργος(1926), Αμερική (1927). Aλλα έργα του: Περιγραφή ενός αγώνα (1909), Η Μεταμόρφωση (1912), Η αποικία των τιμωρημένων (1914), Γράμμα στον πατέρα (1919) κ.α.

Παρά το γεγονός ότι έχει διασωθεί ένα πολυσέλιδο ημερολόγιό του (3.000 σελ.), πολλά από τη ζωή του Κάφκα παραμένουν άγνωστα. Τούτο οφείλεται ιδιαίτερα ατα πολιτικά γεγονότα μεταξύ 1933 και 1945. Στο Βερολίνο, στο σπίτι της Dora Diamant, της πιστής φίλης του στα ύστερα χρόνια της ζωής του, κατασχέθηκε από τη Γκεστάπο μια δέσμη από χειρόγραφά του, που θεωρούνται σήμερα χαμένα. Το 1935 απαγορεύτηκε η δημοσίευση των έργων του. Οι μάρτυρες της ζωής του, οι τρεις αδελφές του, φίλοι, συγγενείς, θανατώθηκαν από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα αρχεία καταστράφηκαν. Η βιβλιοθήκη και πολλά γράμματά του χάθηκαν.

Το έργο του, αρχικά γνωστό σ’ ένα μικρό μόνο λογοτεχνικό κύκλο της Γερμανίας, διαδόθηκε μετά το θάνατό του στη Γαλλία, χάρη στους H. Breton, A. Camus και J. P. Sartre. Στη συνέχεια έγινε γνωστό στην Αγγλία και Αμερική και τελευταία στη Ρωσία. Οι πρώτες μεταφράσεις στα Τσεχικά δημοσιεύτηκαν το 1957 στην Πράγα.
Πληροφορίες για το βιβλίο
Τίτλος: Το κτίσμα
Συγγραφέας: Franz Kafka
Μετάφραση-Επίμετρο: Αλεξάνδρα Ρασιδάκη
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες: 104

ISBN: 978-960-505-347-5
Ενδεικτική Τιμή: 10,50 €

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια