Sponsor Advertise

Αρθούρος Ρεμπώ :Ο `μικρός Σαίξπηρ` που μέχρι τα 20 του χρόνια είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ποίηση

Η ζωή, οι `Εκλάμψεις` κι αποφθέγματα από το συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή στα 37 του χρόνια, στις 10 Νοεμβρίου του 1891.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Aρθούρος Ρεμπώ. Μια εξαιρετικά ιδιάζουσα περίπτωση στα λογοτεχνικά χρονικά. Πόσες είναι άλλωστε οι περιπτώσεις όπου ένα παιδί είκοσι χρονών να μπορεί να επηρεάζει με τόσο κρίσιμο τρόπο τη σύγχρονη ποίηση, χωρίς να έχει παράγει ένα μεγάλοσε έκταση έργο; Υπήρξε θεμελιωτής του μοντερνισμού, από τους κύριους εκπροσώπους του συμβολισμού, ποιητής της εξέγερσης, ένας "μικρός Σαίξπηρ" όπως είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ για εκείνον.

Τα σημαντικότερα έργα του τα έγραψε πριν κλείσει τα είκοσι του χρόνια και στα είκοσι ένα σταμάτησε εντελώς να γράφει, ενώ έφυγε από τη ζωή το 1891, σε ηλικία 37 ετών.

Θεωρείται ο πρώτος ποιητής που επινόησε μια επιστημονικά πειστική μέθοδο μεταβολής της φύσης της ύπαρξης και ο πρώτος που βίωσε την περιπέτεια της ομοφυλοφιλίας του ως μοντέλο κοινωνικής αλλαγής. Μέχρι που εγκατέλειψε τη λογοτεχνία, είχε ταξιδέψει σε δεκατρείς διαφορετικές χώρες και είχε ζήσει ως εργοστασιακός εργάτης, παιδαγωγός, επαίτης, λιμενεργάτης, μισθοφόρος, ναυτικός, εξερευνητής, έμπορος, λαθρέμπορος όπλων, αργυραμοιβός και, για ορισμένους κατοίκους της νότιας Αβησσυνίας, ως μουσουλμάνος Προφήτης.

Ο Αλμπέρ Καμύ χαρακτήρισε το Ρεμπώ ως ο τον "ποιητή της εξέγερσης, και μάλιστα το σημαντικότερο απ` όλους". Μετά το θάνατό, χρησιμοποιήθηκε από 4 γενιές καλλιτεχνών της αβάν-γκαρντ ως έξοδος κινδύνου από το χώρο των συμβάσεων. "Όλη η γνωστή λογοτεχνία είναι γραμμένη στη γλώσσα της κοινής λογικής - εκτός από εκείνη που έχει γράψει ο Ρεμπώ", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πωλ Βαλερύ.

Το έργο και η ζωή του Ρεμπώ άσκησε μεγάλη επιρροή σε συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες που είδαν τη ζωή του ως αναπόσπαστο μέρος του έργου. Ανάμεσά τους οι : Πάμπλο Πικάσσο, Αντρέ Μπρετόν, Ζαν Κοκτώ, Άλλεν Γκίνσμπεργκ, Μπομπ Ντύλαν και Τζιμ Μόρρισον, για τον οποίο έχει ειπωθεί ότι δεν πέθανε, αλλά ακολούθησε τα βήματα του Ρεμπώ στην Αιθιοπία.

Πολλά έχουν γραφτεί για τη ζωή του Γάλλου ποιητή, πολλά περισσότερα τουλάχιστον από τον αριθμό των ποιημάτων που δημοσίευσε.

Η συμβίωση του Ρεμπώ με τον ποιητή Πωλ Βερλαίν υπήρξε αρκετά προβληματική. Πιο συγκεκριμένα, μετά από έντονη διαφωνία των 2 εραστών, ο Βερλαίν- ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Ρεμπώ στο αριστερό του χέρι, πάνω από, τον καρπό. Γι`αυτή την πράξη του καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 200 φράγκων, που αποτελούσε τη μέγιστη δυνατή ποινή.

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο "Εκλάμψεις" του Αρθούρου Ρεμπώ και διάφορα αποφθέγματά του.

Παραμύθι

"Ένας πρίγκηπας είχε θιγεί γιατί δεν είχε ποτέ του ασχοληθεί με κάτι έξω από την τελειότητα των χυδαίων γενναιοδωριών. Προέβλεπε εκπληκτικές επαναστάσεις του έρωτα, και υποψιάζονταν τις γυναίκες του ότι μπορούσαν κάτι καλύτερο από την ευπροσηγορία τούτη πλουμισμένη από ουρανό και πολυτέλεια. Ήθελε να δει την αλήθεια, την ώρα της ουσιαστικής λαχτάρας και της ικανοποίησης. Είτε αυτό υπήρξε μια απόκλιση από την ευσέβεια είτε όχι, το θέλησε. Κατείχε τουλάχιστον μιαν αρκετά πλατιά ανθρώπινη εξουσία.

Όλες οι γυναίκες που τον είχαν γνωρίσει δολοφονήθηκαν. Τι λεηλασία στο πάρκο του περιβολιού της ομορφιάς! Κάτω από την σπάθη, τον ευλόγησαν. Δεν παρήγγειλε καθόλου καινούριες. — Οι γυναίκες ξαναφάνηκαν.

Σκότωσε όλους αυτούς που τον ακολουθούσαν, μετά το κυνήγι ή τις οινοποσίες.

— Όλοι τον ακολουθούσαν.

Διασκέδασε σφάζοντας τα ζώα πολυτελείας. Πυρπόλησε τα παλάτια. Εφορμούσε πάνω στους ανθρώπους και τους τεμάχιζε. — Το πλήθος, οι χρυσαφένιες στέγες, τα ωραία ζώα υπήρχαν ακόμη.

Μπορεί κανείς να εκστασιάζεται στο χαλασμό, να ξανανιώνει από την θηριωδία! Ο λαός δεν μουρμούρισε. Κανείς δεν προσέφερε την συνδρομή των βλεμμάτων του.

Κάποιο βράδυ κάλπαζε περήφανα. Ένα Πνεύμα φάνηκε μίας άφατης ομορφιάς, ακόμη και ανομολόγητης. Από την φυσιογνωμία και την στάση του έβγαινε η υπόσχεση ενός έρωτα πολλαπλού και περίπλοκου! μιας ευτυχίας ανείπωτης, σχεδόν ανυπόφορης! Ο Πρίγκιπας και το Πνεύμα εκμηδενίστηκαν πιθανόν μέσα στην ουσιαστική υγεία. Πως θα μπορούσαν να μην πεθάνουν απ’ αυτήν;

Μαζί λοιπόν πέθαναν.

Αλλά ο Πρίγκιπας αυτός απεβίωσε, στο παλάτι του, σε μια συνηθισμένη ηλικία. Ο Πρίγκιπας ήταν το Πνεύμα . Το Πνεύμα ήταν ο Πρίγκιπας.

Η σοφή μουσική παραμελεί την λαχτάρα μας."


Το εγώ είναι ένας άλλος.


Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει να την υπομείνουν όλοι.


Πιστεύω στην κόλαση, άρα είμαι εκεί.

Φοβάμαι το χειμώνα γιατί είναι η εποχή της άνεσης.


Είναι ακριβώς η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που κάνει τη ζωή να έχει ενδιαφέρον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια