Αυτό είναι το πραγματικό «κορίτσι με το τατουάζ»





Από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου η Λίσμπετ Σαλάντερ, η καλτ ηρωίδα της σειράς βιβλίων «Millenium» του Στιγκ Λάρσον επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης», το τέταρτο μέρος της επιτυχημένης σειράς.

Η ταινία αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του τέταρτου βιβλίου που ανέλαβε να συγγράψει ο Νταβίντ Λάγκερκραντζ, μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Στίγκ Λάρσον από ανακοπή καρδιάς στα 50 του χρόνια. Παρόλο που ο Λάγκερκραντζ δεν αξιοποιεί καθόλου τις σημειώσεις του Λάρσον για το βιβλίο (που δεν πρόλαβε να γράψει) παραμένει πιστός τους χαρακτήρες της πρωτότυπης τριλογίας και εισάγοντας νέους συνθέτει, κατά γενική ομολογία ακόμα από και το οικογενειακό περιβάλλον του Λάρσον, μια εξαιρετική περιπέτεια.




Όσοι έχουν διαβάσει τα τέσσερα best seller που έχουν σαρώσει τα λογοτεχνικά βραβεία και έχουν διασκευαστεί και για τον κινηματογράφο γνωρίζουν φυσικά τη Λίσμπετ Σαλάντερ, μια νέα, αντισυμβατική και δυναμική γυναίκα με χαρακτηριστικό γνώρισμα το μεγάλο τατουάζ δράκου που κοσμεί την ωμοπλάτη της. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Λάρσον για την αινιγματική ηρωίδα του (την οποία στην αμερικανική της εκδοχή υποδύθηκε η Ρούνι Μάρα και τώρα η Κλερ Φόι του «The Crown») ήταν η έφηβη ανιψιά του, Τερέζ Λάρσον.

Κόρη του αδερφού του συγγραφέα, Τζοακίμ Λάρσον, από τα 15 της ήδη χρόνια η Τερέζ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς της δαίμονες. Η Τερέζ ζούσε στην πόλη Ουμέα της βόρειας Σουηδίας με την οικογένειά της. Ήταν μια αντικοινωνική, μικροκαμωμένη κοπέλα που εξωτερικά έμοιαζε με αγόρι και πάλευε με την νευρική ανορεξία και την κατάθλιψη. Ωστόσο, όσο εύθραυστη και αδύναμη έδειχνε εξωτερικά, άλλο τόσο δυνατή ήταν μέσα της.

Το μαύρο χρώμα κυριαρχούσε στην εξωτερική εμφάνιση της κοπέλας η οποία είχε υιοθετήσει πανκ στιλ. Μαύρα μαλλιά, βαρύ μαύρο μακιγιάζ, μαύρα δερμάτινα ρούχα, μπότες και piercing παντού. Αγαπημένο της χόμπι το kick boxing στο οποίο εξασκούνταν συχνά και δεν ήταν λίγες φορές που έμπλεκε σε καυγάδες «όχι για να ρίξω ξύλο, αλλά για να το σταματήσω. Δεν φοβόμουν και ας είχα να τα βάλω και με θηρία 2 μέτρων» θα πει η ίδια σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στη Σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter. Το ίδιο θα αναφέρουν και οι παλιοί συμμαθητές της οι οποίοι θυμούνται μια ανυπόταχτη Τερέζ με την τάση να προστατεύει τους αδύναμους.

Μεγάλη επιθυμία της Τερέζ την οποία πολλές φορές εξέφραζε στον περίγυρό της -όπως και στον θείο της Στιγκ Λάρσον- ήταν να «χτυπήσει» τατουάζ με έναν δράκο στην πλάτη... Μια σκέψη που έμελλε τελικά να αποτελέσει τον πυρήνα της τριλογίας-φαινόμενο του Λάρσον.




Η Τερέζ έχασε τη μητέρα της από καρκίνο στο πάγκρεας πολύ νωρίς και το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να αποτραβηχτεί ακόμα πιο πολύ από την υπόλοιπη οικογένεια. Στα 16 της χρόνια ερωτεύτηκε τρελά ένα άντρα 6-7 χρόνια μεγαλύτερό της και ξεκίνησε να συζεί του, ωστόσο η σχέση αυτή μόνο σε μπελάδες την έβαλε, ενώ την οδήγησε σε ακόμα πιο αντισυμβατική συμπεριφορά. Ο σύντροφός της ηταν εθισμένος στα ναρκωτικά, έκανε παρανομίες για να εξασφαλίσει τη δόση του, κόλλησε ηπατίτιδα από μολυσμένη σύριγγα και στο τέλος αυτοκτόνησε... Ο Λάρσον που πάντα άκουγε την Τερέζ χωρίς να την επικρίνει ποτέ, προσπαθούσε με τον τρόπο του και με την ιδιαίτερη επικοινωνία που είχαν οι δυο τους να της δείξει ότι η σχέση αυτή ήταν μια λάθος επιλογή, όμως η νεαρή κοπέλα ύψωνε ακόμα μεγαλύτερα τείχη σε μια πόλη με ατέλειωτους παγωμένους και σκοτεινούς χειμώνες όπου η ίδια ένιωθε και έδειχνε παρείσακτη και παραγκωνισμένη, εγκλωβισμένη σε ένα αδιέξοδο.

Ο συγγραφέας ήταν το μόνο φως στη ζωή και της καθημερινότητας της ανιψιάς του. Ο ίδιος ζούσε και εργαζόταν στην Στοκχόλμη όμως όταν την επισκεπτόταν για εκείνη «ήταν κάτι σαν γιορτή», όπως περιγράφει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας για εκείνον, «ήταν ο ήρωάς μου». Ο ένας απολάμβανε αληθινά την παρέα του άλλου, μιλούσαν για ώρες και ο Λάρσον άκουγε με προσοχή τις απόψεις της ανιψιάς του. Για την Τερέζ η παρέα μαζί του «ήταν σαν ψυχοθεραπεία».

Έτσι η ιδέα για την τριλογία «Millenium» με κεντρική ηρωίδα την 25χρονη ανυπότακτη και περιθωριοποιημένη Λίσμπεθ Σαλάντερ, το πασίγνωστο σε όλους μας «Το κορίτσι με το τατουάζ», δεν άργησε να «γεννηθεί»...

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής της best seller τριλογίας, θείος και ανιψιά βρίσκονταν σε συχνή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου με την Τερέζ να του στέλνει της σημειώσεις της για το πώς θα αντιμετώπιζε και θα αντιδρούσε η Λίσμπεθ σε διάφορες καταστάσεις.





Η τριλογία αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού οι πωλήσεις της έχουν ξεπεράσει τα 82 εκατομμύρια αντίτυπα, τα δικαιώματα έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, έγιναν ταινίες και τιμήθηκαν με βραβεία.

Δυστυχώς όμως ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να γευτεί τον λογοτεχνικό του θρίαμβο αφού, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 50 ετών προτού καν δει να εκδίδεται το πρώτο από τα τρία βιβλία του ή τη «μεταφορά» τους στον κινηματογράφο...

Σαφώς θα αναρωτιέστε τί απέγινε τελικά η Τερέζ. Σήμερα είναι νοσοκόμα στην Ουμέα, έχει μια κόρη και δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό εαυτό της ή την Λίσμπεθ, αν και κάλλιστα «θα μπορούσαν να είναι δυο πολύ καλές φίλες που καταλαβαίνουν και εμπιστεύονται απόλυτα η μια την άλλη», όπως έχει αναφέρει η «μούσα» του Λάρσον.

Όσο για το τατουάζ που έλεγε στο θείο της ότι ήθελε να κάνει, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του Λάρσον για ένα αστυνομικό βιβλίο, η Τερέζ φυσικά και το «χτύπησε», μόνο που δεν απεικονίζει ένα μεγάλο δράκο αλλά όμορφα, κόκκινα τριαντάφυλλα.



Αυτό είναι το πραγματικό «κορίτσι με το τατουάζ» Αυτό είναι το πραγματικό «κορίτσι με το τατουάζ» Reviewed by techneskaitheamata on 7:36 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.