Μαρίζα Κωχ και Νένα Βενετσάνου “Απ’την κορφή του χρόνου”





Ήταν κάπου 12 παρά το πρωί, στην καφετέρια του βιβλιοπωλείου Ιανός, στη Σταδίου. Λίγοι αρθρογράφοι-δημοσιογράφοι και μερικοί θαυμαστές και θαυμάστριες είχαν καθίσει κοντά στο ελαφρώς υπερυψωμένο τμήμα, σαν μικρή σκηνή, όπου η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου επρόκειτο να μιλήσουν για το μουσικοθεατρικό αναλόγιο που θα ανεβάσουν, με τίτλο “Απ’την κορφή του χρόνου“.

Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, ευδιάθετες οι γνωστές και ταλαντούχες τραγουδίστριες, γνωρίστηκαν με όλους τους παρευρισκόμενους και αφού ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους, ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου. Πρώτη ανέβηκε η Νένα Βενετσάνου και χαμογελώντας μας, περίμενε την αδελφική της φίλη, Μαρίζα Κωχ, να την συνοδέψει. Ευγενικά μας καλημέρισαν και η κάθε μία με τη σειρά της επαίνεσε την άλλη, με λόγια σεβασμού και αγάπης, τονίζοντας αμφότερες πόσο σημαντική είναι κι αυτή η συνεργασία τους.

Σταδιακά στη συζήτηση ξεδιπλώνονται στοιχεία για την περιπετειώδη και ανήσυχη φύση της Μαρίζας Κωχ, πληροφορίες που αναφέρονται και στο βιβλίο της “Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης“, πάνω στο οποίο βασίζεται και το “Απ’την Κορφή του Χρόνου“. Μέσα σε αυτό το βιβλίο κρύβεται η προσωπική, και μέχρι τότε ανεκμυστήρευτη, ιστορία της κας Κωχ, πόνοι και μόχθοι, εμπειρίες και πράγματα που θεωρεί “μικρά” διαμάντια, όπως τα ανεξερεύνητα μέρη της Σαντορίνης, που τόσο λάτρεψε και λατρεύει.

Μέσα στους επαίνους της κας Βενετσάνου για το πηγαίο ταλέντο της κας Κωχ να γράφει περίτεχνα και με συναίσθημα, γίνεται και μια σημαντική αναφορά στη δύναμη των έμφυτων ικανοτήτων που δεν χρειάζονται εκπαιδευτική καλλιέργεια, αλλά αγάπη για το αντικείμενο και απελευθέρωση της καλλιτεχνικής πλευράς.

Με αφορμή την ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε γνωρίστηκαν, εισαγόμαστε σε μία αναδρομή στην περίοδο που η Μαρίζα Κωχ τραγουδούσε με τον Διονύση Σαββόπουλο και τις επικρατούσες συνθήκες της στρατιωτικής δικτατορίας, με την λογοκρισία των τραγουδιών, και γενικά των τεχνών, να έχει την πρώτο λόγο. Κάπου εκεί ήταν που η Νένα Βενετσάνου την είδε και εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο της και την δυναμική παρουσία της πάνω στη σκηνή και τα άλλα μας είναι πλέον γνωστά!

Οδεύοντας προς το τέλος της συζήτησης, γίνεται μία μικρή μνεία στον τρόπου που ανοίγει το καλλιτεχνικό τους δρώμενο και σαν να βλέπουμε μέσα από μια κλειδαρότρυπα, παίρνουμε μια γεύση των όσων πρόκειται να παρακολουθήσουμε, κλέβοντας την πληροφορία πως τα τραγούδια θα είναι ειδικά προσαρμοσμένα πάνω στη ροή του κειμένου. Το “Απ’την κορφή του χρόνου” θα παίζεται στον χώρο που κάποτε ονομαζόταν Δίαυλος και είχε υπάρξει και παλαιότερο σημείο συνεργασίας τους πριν από δύο και δεκαετίες. Πλέον με την ονομασία Trii Art Hub, ανήκει στην Σχολή Καλών Τεχνών και με αγάπη προς τις τέχνες φιλοξενεί και τις δύο σημαντικές αυτές παρουσίες της μουσικής.

Η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου θα εμφανίζονται στο Trii Art Hub από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 20:30, για δέκα παραστάσεις μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2019. Παραστάσεις δε θα πραγματοποιηθούν στις 29 Δεκεμβρίου και στις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 9210333 Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής
Viοla da Gamba: Αντώνης Σκαμνάκης

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και αυτό τους το εγχείρημα!

Το βιβλίο της Μαρίζας Κωχ “Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μαρίζα Κωχ και Νένα Βενετσάνου “Απ’την κορφή του χρόνου” Μαρίζα Κωχ και Νένα Βενετσάνου “Απ’την κορφή του χρόνου” Reviewed by techneskaitheamata on 9:02 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.