CHRIS WICKHAM - Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

unnamed.jpgΗ διάλυση της δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι μεταρρυθμίσεις του Καρλομάγνου, η φεουδαρχική επανάσταση, η πρόκληση των αιρέσεων, η καταστροφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η ανοικοδόμηση των ύστερων μεσαιωνικών κρατών, ο όλεθρος του Μαύρου Θανάτου - χωρίς αμφιβολία, ο ευρωπαϊκός Μεσαίωνας υπήρξε μια χιλιετία πλούσια σε εξελίξεις, κρίσεις και ανατροπές. Το βιβλίο αυτό δίνει μια πρωτότυπη, πολυπρισματική θεώρησή της, παρακολουθώντας τους παράλληλους μετασχηματισμούς σε ποικίλα πεδία (κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς) και αναδεικνύοντας μέσα από διαφωτιστικά στιγμιότυπα την επίδρασή τους τόσο στις ζωές των ανθρώπων όσο και στις διεθνείς συγκυρίες. Ο διακεκριμένος ιστορικός Κρις Γουΐκαμ προσφέρει έτσι μια νέα σύλληψη της Ευρώπης από την πτώση της Ρώμης μέχρι τη Μεταρρύθμιση και μαζί μια προκλητική αναθεώρηση της σημασίας των Μέσων Χρόνων.«Μακράν η καλύτερη μονογραφία για το Μεσαίωνα.»- PAUL FREEDMAN, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΕΪΛ«Πρότυπο διαύγειας και προσιτότητας, Η μεσαιωνική Ευρώπη είναι η υπέρτατη απάντηση στην πρόκληση που ανέλαβε ένας επιφανής και πολυδιάστατος ιστορικός: να ερμηνεύσει την ιστορία μιας χιλιετίας μέσα σε τριακόσιες σελίδες. Εξ ου και η αίσθηση μιας πνευματικής περιπέτειας που παραμένει συναρπαστική απ’ την αρχή ώς το τέλος.»

- MAYKE DE JONG, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΥΤΡΕΧΤΗΣ


«Γράφοντας με μοναδική ευστροφία, σαφήνεια και λεπτότητα, ο Κρις Γουΐκαμ μάς παρουσιάζει πειστικά τους Μέσους Χρόνους ως μια περίοδο αξιοσημείωτου δυναμισμού και εκτενών αλλαγών. Βρίσκει κανείς εδώ αυτοκράτορες, πάπες, θεολόγους, ιππότες και μυστικιστές, αλλά και πόλεις, αγρότες, εμπόρους, καθώς και την υλική εμπειρία των πολλών κι όχι μόνο των λίγων. Πάνω απ’ όλα, ο Γουΐκαμ φανερώνει τον οικονομικό και δομικό σκελετό κάτω από την επιδερμίδα. Αυτόν το Μεσαίωνα χρειάζεται να γνωρίσει ο 21ος αιώνας – όχι το φανταχτερό αντίθετο της «νεωτερικότητας», αλλά τους αιώνες του μόχθου, της εφευρετικότητας και του συμβιβασμού, κατά τους οποίους πραγματικοί άνθρωποι έκαναν επιλογές, μα όχι σε συνθήκες της επιλογής τους.»

-JOHN ARNOLD, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ«Μια σπουδαία δουλειά. Ο Κρις Γουΐκαμ διακρίνει και κατανοεί εξαιρετικά την πολυμορφία της ζωής σ’ ένα ευρύτατο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου. Η εντυπωσιακή γεωγραφική εμβέλεια συνδυάζεται με λεπτές αποχρώσεις και μια οξεία αίσθηση της ιδιαιτερότητας διαφορετικών ιστορικών τοπίων. Ο συγγραφέας προβαίνει διαρκώς σε διαφωτιστικές συνδέσεις και συγκρίσεις, χωρίς να διστάζει να προβάλει ξεκάθαρες κρίσεις ή να υπερασπιστεί δημόσια τις προσωπικές απόψεις του. Έχει μάλιστα μια πάντα αναζωογονητική ικανότητα να αποσπά τον αναγνώστη από προβλέψιμους ή εδραιωμένους τρόπους σκέψης και κρίσης για τα πράγματα.»
-LEN SCALES, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΕΡΑΜ

CHRIS WICKHAM - Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ CHRIS WICKHAM - Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Reviewed by techneskaitheamata on 8:34 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.