PATRICK MODIANO - ΝΑΡΚΩΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

EX-MODIANO SOUVENIRS-RGB.jpg



Ονομάζονται Μαντλέν, Ζενεβιέβ, Μιρέιγ, Μαρτίν... και βαδίζουν ισορροπώντας σε αιωρούμενες λέξεις, πάνω στο εύθραυστο, σχεδόν διάφανο νήμα που χωρίζει τη βιογραφία από τη μυθοπλασία του Μοντιανό. Οι Ναρκω- μένες Αναμνήσεις ακολουθούν τα ίχνη έξι γυναικών που συνάντησε ο αφηγητής, εικοσάχρονος στα μέσα της δε- καετίας του ’60, και στη συνέχεια τις έχασε. Ψήγματα των ιστοριών τους αναδύονται στη μνήμη του, μαζί με την ανάμνηση ενός κόσμου που έχει πια χαθεί: «ο παλιός κόσμος κρατούσε για μια τελευταία φορά την ανάσα του πριν καταρρεύσει...»

Σ’ αυτό το μυθιστόρημα βρίσκουμε στοιχεία αστυνομικής ιστορίας: υπάρχει ένας νεκρός, ένα πιστόλι που πρέπει να εξαφανιστεί, φυγή της δολοφόνου και του συνεργού της για να μη συλληφθούν, ωστόσο ο Μοντιανό αφήνεται κι εδώ στον ίλιγγο της μνήμης. Συναντήσεις τυχαίες, αμφίσημες λέξεις, ονειροπολήσεις, δρόμοι «γε- μάτοι φαντάσματα», καφέ και σταθμοί του μετρό, τηλέφωνα που ηχούν σε μεγάλα, άδεια διαμερίσματα, όλα αυτά ιδωμένα κάτω από ένα ανησυχητικό φως.

Μυθιστόρημα μαθητείας ή συναισθηματική αγωγή, εγχειρίδιο για την ανάμνηση ή πραγματεία εσωτερισμού, τελικά ένα βιβλίο συγκινητικού στοχασμού, μεταξύ ποίησης και ρεαλισμού, πάνω στη φυγή, στο τυχαίο και στην επανάληψη, στις «αιώνιες επιστροφές» στη ζωή και στη γραφή.

***

Ωραίο κείμενο, μυστηριωδώς στοιχειωμένο, συγκλονιστικό. (Jérôme Garçin, L’Obs) Ανησυχητικό, αινιγματικό, μαγνητικό. (Bernard Pivot, Le journal du Dimanche) Υπέροχο μυθιστόρημα.(Elle)

***

Ο Patrick Modiano, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, είναι ο δέκατος πέμπτος Γάλλος που τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο. Αναγγέλ- λοντας τη βράβευσή του, η Σουηδική Ακαδημία αναφέρθηκε στην «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ο συγγραφέας ζω- ντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».

Έχει τιμηθεί επίσης με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας Paul Morand για το σύ- νολο του έργου του το 2000.

Στα ελληνικά, κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η μικρή Μπιζού (Πόλις), Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά (Πόλις), Νυχτερινό ατύχημα (Πόλις), Στο café της χαμένης νιότης (Πόλις), Ένα πεντιγκρί (Πόλις), Για να μη χάνεσαι στη γειτονιά (Πόλις), Λακόμπ Λυσιέν [μαζί με τον Λουί Μαλ] (Πόλις), Οδός σκοτεινών μαγαζιών (Κέδρος), Κυριακές του Αυγούστου (Καστανιώτης), Ντόρα Μπρούντερ (Πατάκης), Η χαμέ- νη γειτονιά (Χατζηνικολή), Άνθη ερειπίων (Οδυσσέας), και Η βίλα της θλίψης (Λιβάνης).

Έχει γράψει και το σενάριο για την ταινία του Ζαν-Πωλ Ραπενώ Γοητευτικοί ταξιδιώτες. Aπό τις εκδόσεις Πόλις ετοιμάζονται το βιβλίο του: Nos débuts dans la vie.



Εκδόσεις Πόλις
PATRICK MODIANO - ΝΑΡΚΩΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ PATRICK MODIANO  - ΝΑΡΚΩΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Reviewed by techneskaitheamata on 8:19 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.