RICHARD J. EVANS - Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

unnamed.jpgΓια πρώτη φορά σ' έναν τόμο, ένα πανόραμα της Ευρώπης του 19ου αιώνα: μιας εποχής εθνικών και κοινωνικών συγκρούσεων, από την πτώση του Ναπολέοντα μέχρι το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, από τις επαναστάσεις του 1830 και του 1848 μέχρι την ενοποίηση της Γερμανίας και της Ιταλίας, κι από τους ρωσοτουρκικούς πολέμους μέχρι τις αναταραχές στα Βαλκάνια. Ανάμεσα στα μεγάλα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι το τέλος της αριστοκρατικής κυριαρχίας και η ανάδυση της βιομηχανικής κοινωνίας, η παρακμή της θρησκευτικής πίστης και η άνοδος της κοσμικής επιστήμης και ιατρικής, το ταξίδι της τέχνης, της μουσικής και της λογοτεχνίας από το ρομαντισμό στο μοντερνισμό, η αντικατάσταση των τιμωριών του παλαιού καθεστώτος από τη νεωτερική φυλακή, οι φεμινιστικοί αγώνες για την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Κοινή σ' αυτό το ευρύ φάσμα μετασχηματισμών, ήταν η επιδίωξη της ισχύος σε όλους τους τομείς της ζωής: από τον τραπεζίτη που πάλευε για οικονομική δύναμη μέχρι το δουλοπάροικο που αγωνιζόταν να ξεφύγει από την εξουσία του γαιοκτήμονα, από το μηχανικό που πρόβαλλε την ισχύ της κοινωνίας πάνω στο περιβάλλον μέχρι τον ψυχίατρο που ζητούσε να ασκήσει τη δύναμη της επιστήμης πάνω στην ίδια την ανθρώπινη φύση.
Η συναρπαστική αφήγηση του Ρίτσαρντ Έβανς ξαναβρίσκει την αίσθηση του δέους και του θαυμασμού που διαπερνούσε αυτή τη μοναδική εποχή, όταν κυβερνώντες και κυβερνώμενοι ταξίδευαν στα αχαρτογράφητα νερά τεράστιων πολιτισμικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών. Είναι το έργο ενός ιστορικού στο απόγειο των ικανοτήτων του, απαραίτητο για όποιους προσπαθούν να καταλάβουν την Ευρώπη, τότε και τώρα.

«Η διεθνική ιστορία στα καλύτερά της... κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά θέματα στροβιλίζονται μαζί σ’ έναν τεράστιο καμβά εξαιρετικής λεπτομέρειας και ομορφιάς.»

THE TIMES


«Συνυφαίνει επιδέξια την πολιτική σύγκρουση και μετάβαση, τον οικονομικό μετασχηματισμό, την κοινωνική αναταραχή και την πολιτισμική αλλαγή.»

THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW


«Ο Έβανς θέλει “να αφήσει τους συγχρόνους να μιλήσουν για λογαριασμό τους”. Κι αυτό το κάνει ωραιότατα, ζωντανεύοντας τις αφηγήσεις του με σύντομα πορτρέτα ελάχιστων γνωστών αλλά γοητευτικών προσωπικοτήτων.»

FINANCIAL TIMES


«Μια λαμπρή εγκυκλοπαιδική ιστορία, πλούσια σε λεπτομέρειες, από τις πιο απόκρυφες μέχρι τις πιο οικείες... ένα αληθινό επίτευγμα.»

NEW STATESMAN


«Η πραγματική επιτυχία του βιβλίου έγκειται στην επικαιρότητά του. Η Ευρώπη παρουσιάζεται όχι σαν γεωγραφικός χώρος- τα ανατολικά σύνορά της ήταν πάντα δύσκολο να οριστούν- αλλά σαν μια συλλογική οντότητα με κοινή ιστορία. Όταν το ξέχασαν, το 1914, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφεραν την καταστροφή. Αυτό είναι που δεν θα ‘πρεπε να ξανακάνουν ποτέ.»

THE ECONOMIST


«Προαπαιτούμενο για όποιον θέλει να καταλάβει τι βρίσκεται στα θεμέλια της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας... ή πώς η Ευρώπη στο σύνολό της έφτασε στη σημερινή της μορφή.»

PORTLAND BOOK REVIEW
RICHARD J. EVANS - Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ RICHARD J. EVANS - Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Reviewed by techneskaitheamata on 7:53 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.