Richard Sandler: Οι ”vintage” φωτογραφίες της Νέας Υόρκης



Από το 1977 έως το 2001, ο φωτογράφος Richard Sandler περιπλανιόταν με την Leica του, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, δημιουργώντας μερικές από τις πιο εικονικές φωτογραφίες δρόμου αυτής της πολυσύχναστης και αστραφτερής πόλης.

Πηγή: https://mymodernmet.com/

Στο βιβλίο του, ”Τα μάτια της πόλης” , ο Richard Sandler προβάλλει τις καλύτερες φωτογραφίες του και καταγράφει τα πάντα, από την αστική αποσύνθεση της δεκαετίας του ’80, στις διαρκώς διευρυνόμενες ταξικές διαφορές, κάτι που αποτελεί επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλη τη δουλειά του.

Πηγή: https://mymodernmet.com/

Τα θέματα του Richard Sandler φαίνονται να βυθίζονται στον δικό τους κόσμο, ψάχνοντας για αγάπη ή επιθυμώντας να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού, εκτός από το φορτωμένο με γκράφιτι μετρό. Είναι αυτή η ενέργεια που γεμίζει την αγαπημένη φωτογραφία του Richard Sandler, το CC Train, 1985, η οποία και φιλοξενείται στο εξώφυλλο του βιβλίου του.

Πηγή: https://mymodernmet.com

Πηγή: https://mymodernmet.com

“Μου αρέσει γιατί κάθε άνθρωπος κοιτάζει εμένα ή μέσα από μένα και με κάποιο τρόπο κοιτάζει και εσάς, τον θεατή! Κάθε άτομο στην εικόνα είναι ένα είδος ερωτήματος που απαιτεί την ερμηνεία σας “, λέει ο φημισμένος φωτογράφος στο My Modern Met.

Πηγή: https://mymodernmet.com

“Στα βλέμματά τους βρίσκω κάτι διαχρονικό και τρομακτικό. Οι καλύτερες φωτογραφίες είναι εκείνες που δίνουν περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι απαντούν. ”

Πηγή: https://mymodernmet.com

Σήμερα, ο Richard Sandler περιγράφει την εποχή του ως ο πρώτος φωτογράφος της Νέας Υόρκης. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω σε μια προ-9/11 Νέα Υόρκη με νοσταλγία, το έργο του συνέχισε να συγκεντρώνει μια ισχυρή συνέχεια.
Πηγή: https://mymodernmet.com

“Στην εποχή μας, το «πρόσφατο παρελθόν» είναι οι δύο δεκαετίες λίγο πριν από τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο και οι περισσότεροι από εμάς το νοσταλγούμε γιατί, αν και δεν ήμασταν συνδεδεμένοι με το παγκόσμιο δίκτυο, ήμασταν συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον.”
Richard Sandler
Πηγή: https://mymodernmet.com

Στην πραγματικότητα, ο Richard Sandler επισημαίνει την άνοδο του κινητού τηλεφώνου ως τον κύριο λόγο που σταμάτησε να φωτογραφίζει τους δρόμους της Νέας Υόρκης. “Δεν θέλω ανθρώπους σε κινητά τηλέφωνα στις εικόνες μου επειδή είναι ουσιαστικά ”virtual”. Τα σώματά τους βρίσκονται στο δρόμο, αλλά οι προσοχές τους είναι αλλού και περπατούν σε φυσαλίδες”. “Μου αρέσει η ένταση στη φωτογραφία του δρόμου και οι άνθρωποι στα κινητά τηλέφωνα είναι βαρετοί.”

Αυτή η δήλωση αν και αιχμηρή, είναι πραγματικότητα. Δεν συμβαίνουν τόσο ενδιαφέροντα πράγματα στους δρόμους όπως πιθανότατα γίνονταν παλαιότερα, γιατί υπάρχει λιγότερη ανθρώπινη επαφή και περισσότερο αποξένωση. Μήπως όμως αντί αυτό να μας προβληματίζει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να δημιουργήσουμε εμείς σκηνές; Δοκίμασέ το!


Richard Sandler: Οι ”vintage” φωτογραφίες της Νέας Υόρκης Richard Sandler: Οι ”vintage” φωτογραφίες της Νέας Υόρκης Reviewed by techneskaitheamata on 5:23 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.