Sponsor Advertise

Πως λειτουργεί μία φωτογραφική μηχανή;





Λοιπόν, εμένα αυτή την εβδομάδα χάλασε η φωτογραφική μηχανή μου. Ναι πέρασα δύσκολα αυτές τις μέρες! Τέλος πάντων, ξαφνικά σταμάτησε να βγάζει φωτογραφίες και στην οθόνη ήταν όλα μαύρα. Error! Έβγαλα ,λοιπόν, τον φακό από το σώμα για να δω τι συμβαίνει. Είχε χαλάσει κάτι στο κλείστρο τέλος πάντων αλλά η πραγματική αφορμή για αυτό το άρθρο ξεκίνησε όταν ένας φίλος μου μου είπε “Εγώ πάντως δεν έχω καταλάβει τι είναι το κλείστρο” και προσπάθησα να του εξηγήσω την λειτουργία μίας φωτογραφική μηχανής από την αρχή. Το θέμα είναι ότι κατάλαβα ότι ούτε και εγώ τα ξέρω πολύ καλά και αποφάσισα να κάνω μία έρευνα πάνω σε αυτό γιατί δεν γίνεται να ασχολούμαι με κάτι που δεν ξέρω καν πως λειτουργεί. Οπότε ξεκινάμε!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τις προ φωτογραφίας εποχές. Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την απεικόνιση ειδώλων ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Κινέζοι. Η βασική ιδέα είναι ότι παίρνουμε ένα κουτί και το κλείνουμε ερμητικά, ώστε μέσα να επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Δημιουργούμε σε αυτό μία μικρή τρύπα από την οποία μπορεί να περνάει ελάχιστο φως.Έτσι, το φως περνάει μέσα από την τρύπα, και στην απέναντι πλευρά του κουτιού εμφανίζεται ανάποδα σκιαγραφημένο ένα είδωλο. Σαν ανακάλυψη ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Ονομάστηκε camera obscura ,για την οποία έχουμε μιλήσει και παλιότερα.

πηγή :https://upload.wikimedia.org/

Από αυτή την ανακάλυψη προέκυψε σιγά σιγά και η ιδέα της απεικόνισης των εικόνων. Ας θεωρήσουμε ,λοιπόν, την κάμερα ως ένα κλειστό κουτί με ένα άνοιγμα, όπως ακριβώς ο σκοτεινός θάλαμος. Αλλά αυτή τη φορά στο άνοιγμα αυτό προσαρμόζουμε έναν αμφίκυρτο συγκλίνων φακό. Η απόσταση του φακού από την απέναντι πλευρά του κουτιού ονομάζεται εστιακή απόσταση, και συμβολίζεται με F. Ανάμεσα στο άνοιγμα και στον φακό μπαίνει το λεγόμενο διάφραγμα, που ρυθμίζει την ποσότητα φωτός που περνάει από το άνοιγμα.



Έτσι ,λοιπόν, ρυθμίζουμε το φως από το διάφραγμα και εμφανίζουμε την εικόνα στην απέναντι πλευρά όπως συνέβαινε και με την camera obscura. Επειδή όμως σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι να απεικονίσουμε το αντικείμενό μας, προσθέτουμε στο σημείο που πέφτει το φως μία σειρά από φωτοευαίσθητες πλάκες, τα λεγόμενα films.

Έχουμε τον τρόπο του αντικατοπτρισμού της εικόνας και το film τώρα πρέπει να γίνει και το κλικ. Και εκεί έρχεται το κλείστρο που θα μπορούσαμε να το πούμε και φωτοφράκτη. Η δουλειά του κλείστρου είναι να ανοίγει κάθε φορά που πατάμε το κουμπί λήψης, αφήνοντας το φως να φτάσει μέχρι το φιλμ.
φωτογραφική μηχανή

πηγή:https://photocontest-gr.s3.amazonaws.com/

Και κάπως έτσι έχουμε ένα απλό και μπακαλίστικο θα τον έλεγα τρόπο εξήγησης του πως λειτουργεί μία φωτογραφική μηχανή. Σίγουρα , κάποια πράγματα δεν τα έχω εξηγήσει και τόσο καλά αλλά είμαι ακόμα και εγώ στην φάση της αφομοίωσης αυτών των πληροφοριών,για την φωτογραφική μηχανή .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια