Breaking
Loading...

About Author

About Ceyron

Ceyron is Versatile & Proactive Web Designer with OddThemes. Design themes for creatives and lifestyle bloggers

Home » » Dexter: Οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν

Dexter: Οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν




Το Dexter, που ξεκίνησε στο καλωδιακό κανάλι Showtime (και με μερικά επεισόδια που προβλήθηκαν στο CBS), συγκαταλέγεται στις πιο συζητημένες σειρές στην τηλεόραση για τις οκτώ αμφιλεγόμενες σαιζόν της. Η σειρά μας δείχνει το μυαλό ενός δολοφόνου και σε κάθε σαιζόν οι ερωτήσεις που παρουσιάζονται είναι οι ίδιες. Είναι ο Dexter άνθρωπος ή τέρας; Συμπληρώνει μια κοινωνική ανάγκη ή απλώς τροφοδοτεί τις τρομακτικές του παρορμήσεις; Μπορεί να αγαπήσει η είναι ανίκανος να νιώσει το οτιδήποτε;Πηγή εικόνας: setuix.com

Το πρόβλημα με τους μεγάλους πόθους, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια είναι ότι είναι αυτοκαταστροφικά και προκαλούν καρκίνο ή κίρρωση ή οικονομική καταστροφή και διάφορα άλλα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είναι τόσο δημοφιλείς οι Serial Killers στις τηλεοπτικές σειρές ειδικά οι έξυπνοι, που δεν αισθάνονται τύψεις και δεν πιάνονται. Οι εμμονές των κατά συρροή δολοφονών μπορεί να είναι απωθητικές για εμάς, αλλά από την άλλη πλευρά μόνο για τα θύματά τους υπάρχουν συνέπειες.

Ζηλεύουμε την ικανότητά τους να ξεφεύγουν από τις συνέπειες των επιθυμιών τους και το ότι κάνουν πράξη τις πιο σκοτεινές και σαδιστικές μας παρορμήσεις, τις οποίες αποθαρρύνουμε από πάνω μας συμπάσχοντας με τα θύματα τους. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μια γοητεία σε όλο αυτό και είναι η φαντασίωση του να είσαι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να καταλάβει και να δαμάσει το επικίνδυνο κτήνος. Παραδείγματα αποτελούν η Clarice Starling στην «Σιωπή των Αμνών», αλλά και ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που προτείναν γάμο σε διάφορους Serial Killers όσο αυτοί βρίσκονταν στη φυλακή (πχ Charles Manson).
Dexter
Πηγή εικόνας: setuix.com

Ο Dexter Morgan φαίνεται αρκετά καλός άνθρωπος, έχει μια καλή δουλειά και μια ωραία ζωή, αλλά όλα αυτά είναι μια βολική κάλυψη για το όχι και τόσο ωραίο χόμπι του να σκοτώνει ανθρώπους. Αφού τους σκοτώνει, τεμαχίζει τα σώματα τους και τα πετάει στο λιμάνι. Είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος που οδηγείται από μια πείνα που δεν μπορεί να καταλάβει και από μια επιθυμία για αίμα που δεν κάνει καμία προσπαθεί να απαρνηθεί. Έτσι αναρωτιέμαι, λοιπόν, έχει καμία σημασία ότι σκοτώνει μόνο άλλους δολοφόνους;

Ο Dexter Morgan (Michael C. Hall) δήλωσε στο USA Today ότι “Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μια αίσθηση ενοχής επειδή τους αρέσει η σειρά”. “Ίσως η ενοχή να είναι πιο έντονη επειδή ταυτίζονται και τους αρέσει ο Dexter “.

Κατ’ αρχάς, ο Dexter έχει μια διαστρεβλωμένη αίσθηση του σωστού και λάθους και για αυτό σκοτώνει μόνο ανθρώπους που το «αξίζουν», όπως βιαστές, παιδεραστές, μεθυσμένους οδηγούς που κυριολεκτικά γλύτωσαν σκοτώνοντας ανθρώπους. Γενικά τον ενθαρρύνουν να το κάνει, πρώτα ο πατέρας του και αργότερα η Dr. Evelyn Vogel, η οποία πιστεύει ότι είναι ένας «τέλειος» ψυχοπαθής. Εκείνη ενθαρρύνει τον Dexter να αγκαλιάσει τα ταλέντα του και να σταματήσει να προσποιείται ότι νοιάζεται για άλλους ανθρώπους. Θεωρώντας ότι πρέπει να αφήσει την ανθρωπότητα πίσω του, ο Dexter φαίνεται να διχάζεται ανάμεσα στο να σκοτώνει χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες και του να ζήσει σαν ένας πραγματικός άνθρωπος.
Dexter

Πηγή εικόνας: setuix.com

Πρόκειται λοιπόν για μια προκλητική σειρά, μια σειρά που έχει σχεδιαστεί για να μας κάνει να αμφισβητήσουμε τις ιδέες μας για το καλό και το κακό, μέσα από την έντονη γραφή και την προκλητική ηθική ασάφεια που έχει. Ο ήρωας εδώ κάνει τερατώδη πράγματα και το γεγονός ότι σκέφτεται πως κάνει καλό ενώ διαμελίζει και ξεφορτώνεται άλλα τέρατα δεν το αλλάζει αυτό.

Το πιο λυπηρό πράγμα για το Dexter είναι ότι κάποτε είχε τόσο μεγάλη δυναμική και ήταν τόσο πολλά υποσχόμενη σειρά που δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι κατέληξε με αυτόν τον τρόπο. Μιλάμε για τα πρώτα χρόνια, όταν o Dexter είχε στραφεί εναντίον του Ice Truck Killer, με τον Sgt. James Doakes που ήξερε ότι o Dexter ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος ή για τον απίστευτα ανατριχιαστικό δολοφόνο του John Lithgow, τον Trinity Killer.

Ο Dexter θα μπορούσε είναι κάτι το τέλειο. Φαινόταν ότι ήξερε πού ήθελε και πού έπρεπε να πάει. Στη συνέχεια, βέβαια, μέσα από το αδύναμο πέρασμα της Julia Stiles, το καταστρεπτικό πέρασμα του Colin Hanks και την ιστορία της Debra Morgan (Jennifer Carpenter), που τη μια ερωτεύεται τον Dexter, μετά μαθαίνει την αλήθεια για αυτόν, μετά γίνεται η ίδια δολοφόνος, αργότερα εθίζεται στην κοκαΐνη και τέλος ξαφνικά απλά συνεχίζει σαν να μην έχει συμβεί ποτέ τίποτα από τα παραπάνω. Αυτή η δυναμική λοιπόν που ανέφερα και όλη αυτή η φρεσκάδα στην αρχή της σειράς εξαφανίστηκε καθώς περνούσαν οι σαιζόν.
Dexter

Πηγή εικόνας: https://setuix.com

Σίγουρα οι χαρακτήρες φαίνεται ότι καταστρέφονται σιγά σιγά, αλλά αυτό που ποτέ δεν σταματάει να χάνει την τελειότητα του είναι ο ίδιος ο Dexter, που καταστρέφεται σαν χαρακτήρας στο τέλος της σειράς. Ο ίδιος ο Michael C. Hall παίζει, για εμένα, καταπληκτικά τον ρόλο του και κρατάει κάπως την όλη κατάσταση.

Στο τέλος, η μόνη μου προσδοκία για τη σειρά, στο σημείο που είχε φτάσει, ήταν να τελειώσει το Dexter με έναν τρόπο που να μην πήγαιναν στράφι τόσα χρόνια αφοσίωσης. Φυσικά και στο τέλος της δεν υπήρχε ούτε καν αυτή η προσδοκία και πιστεύω ότι τέλειωσε με τον χειρότερο τρόπο που θα μπορούσε να τελειώσει.
Dexter

Για το Showtime, η θέση της σειράς στην ιστορία του καναλιού είναι σίγουρα ασφαλής, όχι μόνο στην κατάταξή της ως ένα από τα πρώτα μεγάλα χτυπήματα του καναλιού αλλά και ως κάτι που βοήθησε το κανάλι να ξεκινήσει το βραβευμένο με Emmy “Homeland“.

Λέγοντας τα παραπάνω, πρέπει απλά να πω και ότι η σειρά έπρεπε να τελειώσει πολύ πιο νωρίς. Στην περίπτωση του Dexter, όμως, αυτός ο αποχαιρετισμός ήρθε πολύ αργά για να υπάρχει μια αίσθηση ικανοποίησης ή οποιαδήποτε άλλη αίσθηση.
Dexter

Πηγή εικόνας: setuix.com

Προσωπικά, θεωρώ πως θα πρέπει να δείτε το Dexter, γιατί όταν η σειρά ήταν καλή, ήταν πραγματικά καταπληκτική (πχ πρώτη σαιζόν και όχι μόνο). Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι θα χαρείτε και εσείς να δείτε αυτές τις τόσο τέλειες σαιζόν. Δυστυχώς, για να απολαύσετε αυτές, πρέπει να δείτε και πολλές μέτριες, αλλά και κάποιες αρκετά κακές σαιζόν (πχ την σαιζόν του Doomsday Killer).

Η απόφαση είναι δική σας!
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

0 comentários:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2018-2024 BY TECHNES KAI THEAMATA
technes kai theamata technes kai theamata - All Rights Reserved
-->