Sponsor Advertise

Perfidia, ο κύκλος της προδοσίας




To Perfidia είναι η επιτομή του σκληρού αστυνομικού μυστηρίου και του σαθρού ρεαλισμού. Είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν μια μυθιστορηματική νουάρ εμπειρία με δράση, μυστήριο, βία, συνωμοσίες και σε μια πραγματικότητα που όσο και αν μας λυπεί είναι απολύτως σκληρή και καταβροχθίζει οποιονδήποτε είναι αδύναμος και αθώος.


“Eάν δεν τελειώσουμε τον πόλεμο , ο πόλεμος θα μας τελειώσει”- Χ.Τζ.Γουέλς

Ας αρχίσουμε με την πλοκή του Perfidia. Το βιβλίο αυτό, ον το πρώτο της δεύτερης Τετραλογίας Λος Άντζελες τοποθετείται χρονικά πιο πίσω από όλα τα βιβλία της πρώτης Τετραλογίας. Κατά αυτή την έννοια αποτελεί ένα prequel . Βρισκόμαστε στις 6 Δεκεμβρίουν 1941. Έχει γίνει η επίθεση της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας στο λιμάνι του Πέρλ Χάρμπορ. Το Λος Άντζελες έχει βρεθεί με την σειρά του στον κυκλώνα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μαζί οι χαρακτήρες μας. Η Αμερική βρίσκεται στην πολεμική σκακιέρα. Η στυγερή σφαγή μιας οικογένειας Ιαπώνων θα παρασύρει τους ήρωες μας και θα τους οδηγήσει στα σκοτεινά μονοπάτια του κόσμου αυτού. Είναι ένα έγκλημα ρατσιστικού μίσους, πολιτικής δολιοφθοράς η κάτι άλλο;
Perfidia



Οι χαρακτήρες πλάθουν αυτό τον κόσμο

To Perfidia έχει σαν κεντρικό άξονα τέσσερις χαρακτήρες. Χαρακτήρες καλογραμμένους, απλούς και την ίδια στιγμή αρκετά περίπλοκους, ώστε να χωρέσουν σε αυτή την πραγματικότητα. Ο αξιωματικός Γουίλιαμ Πάρκερ, μέθυσος και πουριτανός . Ο χαρακτήρας αυτός είναι βασισμένος στον θρυλικό αρχηγό του Α.Τ.Λ.Α, Γ.Πάρκερ. Ο χημικός εγκληματολόγος Χιντέο Ασίντα, που είναι ο μοναδικός Ιάπωνας στο αστυνομικό τμήμα. Η δυναμική Κέι Λέικ που απλά ψάχνει για μια “περιπέτεια”. Τέλος, ο πανταχού παρών Ντάντλεϊ Σμίθ, ο δαιμονικός Ιρλανδός αστυνομικός. Όλοι τους έχουν κίνητρα και υπέρμετρες, πολλές φορές, φιλοδοξίες. Είναι γραμμένοι με την “χρυσή πινελιά” του James Ellroy. Είναι όμορφοι, πολυδιάστατοι, σκοτεινοί χαρακτήρες. Δεν είναι απαραίτητα “καλοί” και “κακοί”, διότι δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” στις σελίδες του Perfidia. Ο καθένας τους τοποθετεί ένα μικρό λιθαράκι στις πολυτάραχες σελίδες του βιβλίου.
Perfidia



“Καμιά τελευταία επιθυμία, παλικάρι μου ;”

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα-όπως και στο προηγούμενο άρθρο μου, σχετικά με την Τετραλογία Λος Άντζελες- να κάνω μια μικρή μνεία στον χαρακτήρα του Ιρλανδού Ντάντλεϊ Σμίθ. Διαβάζοντας πλέον και αυτό το βιβλίο, μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να πω ότι ο Ντάντλεϊ Σμίθ είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας βιβλίου και ένας από τους πιο καλογραμμένους που έχω διαβάσει ποτέ. Είναι ο απόλυτος αντί-ήρωας ή κακός αν προτιμάτε. Είναι πονηρός και έξυπνος, δαιμόνιος, χειριστικός, ωραίος, αδίστακτος, ψυχρός εκτελεστής και κερδοσκόπος. Την ίδια στιγμή όμως είναι και πιο συναισθηματικός με τους ελάχιστους που αγαπάει, χωρίς όμως να αφήνει την αγάπη και την συμπόνοια να μπούνε στον δρόμο του. Θα σκοτώσει ακόμη και ένα βρέφος, αν αυτό χρειαστεί να κάνει. Είναι αντί-κομμουνιστής και ρατσιστής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εκμεταλλευτεί οποιονδήποτε με βιτρίνα τον “καλό σκοπό”. Είναι θρήσκος , Καλβινιστής , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παραβεί κάθε εντολή από τον κατάλογο του Θεού για να αποκτήσει αυτό που θέλει. Το πιο τρομακτικό όμως με τον Σμίθ είναι άλλο: ότι σε αυτό τον κόσμο μπορεί και επιβιώνει . Ο ίδιος είναι μέρος αυτού το βάλτου που λέγεται Αμερική του 40′. Ένα πραγματικό τέρας.

Το συμπέρασμα

Το Perfidia είναι ένα αριστουργηματικό έπος . Μας ξαναταξιδεύει στον σιχαμερό κόσμο του ρετρό Λος Άντζελες και μας υπενθυμίζει σε κάθε σελίδα, σε κάθε γραμμή τον λόγο για τον οποίο ο Ellroy είναι μαέστρος του είδους και ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Δένει με χειρουργικό τρόπο την ιστορία με την μυθοπλασία, το μυστήριο με την βία και μας παραδίδει ένα πραγματικό διαμάντι.



“Mη ζήλευε τον βίαιον άνθρωπον και μη εκλέξης μηδεμίαν εκ των οδών αυτού”-Παροιμίες 3:31

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια