«The Night Cafe»: Το πιο άσχημο αριστούργημα του Vincent van Gogh

Σε επιστολή του προς τον αδερφό του Theo, ο Vincent van Gogh χαρακτήρισε την ελαιογραφία του 1888 «The Night Cafe», «έναν από τους πιο άσχημους πίνακες που ζωγράφισα».




Ο van Gogh έγραψε στον αδελφό του για τις προθέσεις του για τον πίνακα του:

Προσπάθησα να εκφράσω τα τρομερά πάθη της ανθρωπότητας με κόκκινο και πράσινο χρώμα. Το δωμάτιο είναι κόκκινο και σκούρο κίτρινο με ένα πράσινο τραπέζι μπιλιάρδου στη μέση. Υπάρχουν τέσσερις λάμπες στο κίτρινο του λεμονιού με λάμψη πορτοκαλί και πράσινο χρώμα. Παντού υπάρχει σύγκρουση και αντίθεση μεταξύ των πιο άσχετων κόκκινων και πρασίνων, με τις μορφές μικρών χούλιγκανς που κοιμούνται, στο άδειο θλιβερό δωμάτιο, σε μoβ και μπλε.

Το κόκκινο και το κίτρινο-πράσινο του τραπεζιού μπιλιάρδου, για παράδειγμα, κάνουν αντίθεση με το απαλό και τρυφερό πράσινο του πάγκου Louis XV, πάνω στον οποίο υπάρχει ένα τριαντάφυλλο. Τα λευκά ρούχα του ιδιοκτήτη, που είναι σε ετοιμότητα σε μια γωνιά αυτού του φούρνου, μετατρέπονται σε λεμονί-κίτρινο ή απαλό φωτεινό πράσινο.
«The Night Cafe»: Το πιο άσχημο αριστούργημα του Vincent van Gogh «The Night Cafe»: Το πιο άσχημο αριστούργημα του Vincent van Gogh Reviewed by techneskaitheamata on 6:48 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.