Ένα μυθιστόρημα που έρχεται απ’ την Σουηδία και όμως μοιάζει να γράφτηκε στην Αμερική!
Ένα μυθιστόρημα που αφορά όλους τους φίλους του βιβλίου, αφού η κεντρική ηρωίδα του,η Σάρα,περιστρέφει τη ζωή της γύρω από τα βιβλία και τους συγγραφείς τους.
Και για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: η Καταρίνα Μπίβαλντ είναι από τη Σουηδία. Γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε δουλεύοντας σε βιβλιοπωλείο. Αγαπάει τα βιβλία και αυτό φαίνεται σε κάθε γραμμή του πρώτου της μυθιστορήματος που έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία που ήδη μεταφράζεται σε 27 γλώσσες. ”Οι αναγνώστες του Μπρόκεν Γουίλ προτείνουν” είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο πάνω στην κλασική αμερικάνικη λογοτεχνική παράδοση -μου έφερε στο μυαλό βιβλία της Φάνη Φλάγκ-γραμμένο σήμερα όχι μόνο για όσους αγαπούν τα βιβλία και τους συγγραφείς τους,αλλά για όλους όσους θέλουν να περάσουν καλά όσο κρατάει η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος.
Aντιγράφω από το οπισθόφυλλο: ”Η Σάρα είναι είκοσι οχτώ ετών και δεν έχει φύγει ποτέ από τη Σουηδία-εκτός βέβαια στα ταξίδια που κάνει διαβάζοντας αμέτρητα βιβλία. Όταν η Είμυ,η ηλικιωμένη φίλη της δια αλληλογραφίας,την προσκαλεί να επισκεφτεί το Μπρόκεν Γουίλ,ένα ξεχασμένο χωριό στην πολιτεία της Αιόβα,η Σάρα αποφασίζει πως ήρθε ο καιρός για το πρώτο της ταξίδι. Όταν όμως φτάνει εκεί,τα πράγματα περιπλέκονται-η Είμυ είναι νεκρή. Βρίσκεται εντελώς μόνη στο σπίτι μιας πεθαμένης γυναίκας,στη μέση του πουθενά-όχι ακριβώς οι διακοπές που είχε στο μυαλό της.
Η Σάρα όμως ανακαλύπτει πως δεν είναι ολότελα μόνη .Διότι εκεί, σε μια πόλη τσακισμένη από την οικονομική κρίση,που δύσκολα μπορεί να ανακτήσει ξανά τις δυνάμεις της,βρίσκονται όλοι οι άνθρωποι που γνώρισε μέσα από τα γράμματα της Είμυ: ο ”καημένος” Τζώρτζ, η ”άγρια” Γκρέις,η ”κουμπωμένη” Καρολάιν, και ο προστατευόμενος της Ειμυ, ο ανηψιός της Τομ. Η Σάρα σύντομα ανακαλύπτει πως το Μπρόκεν Γουίλ έχει ανάγκη από μια περιπέτεια, μια γερή σπρωξιά και,ίσως,λίγο ειδύλλιο. Με άλλα λόγια,η πόλη αυτή χρειάζεται ένα βιβλιοπωλείο”.
Αυτός είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο η πρωτοεμφανιζόμενη Καταρίν Μπίβαλντ αρχίζει να ζωγραφίζει. Και τα καταφέρνει με έξοχο τρόπο. Κάθε ήρωας που ζωντανεύει, περιγράφεται με νατουραλιστικό τρόπο, κάνοντας το μυθιστόρημα να κινείται συνεχώς ανάμεσα στην συγκίνηση και στο γέλιο. Στο ”αγκάλιασμα” που κάνουν οι κάτοικοι του Μπρόκεν Γουίλ στη Σάρα και στη δική της ανάγκη να τους δώσει πίσω κάτι από αυτό το δόσιμο. Ο δικός τρόπος είναι να ”ξυπνήσει” την ξεχασμένη πόλη μέσα από ένα βιβλιοπωλείο. Και τα καταφέρνει.
”Η Σάρα σήκωσε το βιβλίο στο πρόσωπό της ,πολύ προσεκτικά,και πήρε αργά μιά ανάσα από τη μύτη. Χαμογέλασε. ”Τη μυρίζεις; Τη μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων;Περιπέτειες που δεν έχεις ακόμα διαβάσει. Φίλοι που δεν έχεις συναντήσει ακόμα,ώρες μαγικής φυγής που σε περιμένουν”.
”Οι αναγνώστες του Μπρόκεν Γουίλ” είναι ένα μυθιστόρημα που κουβαλάει ελπίδα. Και την αγάπη για τα βιβλία που μπορεί να εμπεριέχει ένας βιβλιόφιλος. Δίπλα στους ήρωες του,παρελαύνουν δεκάδες ονόματα συγγραφέων και των έργων τους:Από την Αγκάθα Κρίστι και τον Τέρρυ Πράτσετ μέχρι τον Τζόν Γκρίσαμ,τον Ντίκ Φράνσις,την Τζέιν Οστιν,τις αδελφές Μπροντέ, τον Πώλ Οστερ, την Τόννυ Μόρισσον, τον Οσκαρ Ουάιλντ,τον Φίλιπ Ροθ,τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ.τον Ντάν Μπράουν, τον Ερνεστ Χεμινγουέι,τον Αντρέ Μορουά, τον Μαρκέζ και πολλούς πολλούς άλλους. Όλων τα βιβλία συναντιούνται,κάποια στιγμή,με κάποιον από τους ήρωες. Και,πιθανόν,τους αλλάζει τη ζωή.
Ένα μυθιστόρημα διασκεδαστικό,εύκολο στο διάβασμα,με πλοκή που θα μπορούσε πολύ εύκολα να πέσει στην συναισθηματολογία. Αλλά δεν πέφτει. Σε πρώτο πλάνο παραμένει το ξεχασμένο Μπρόκεν Γουίλ και οι άνθρωποι του που αγκαλιάζουν την Σουηδή Σάρα και την κάνουν να νοιώθει σαν στο σπίτι της. Και ,βέβαια, τα βιβλία είναι που δίνουν τον τόνο και την ελπίδα. Γύρω απ’ το μικρό βιβλιοπωλείο που ανοίγει η Σάρα αναπτύσσεται μια ξεχασμένη κοινωνική ζωή που οι κάτοικοι της μικρής πόλης είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει.
Και όπως λέει μία από τις ηρωίδες του βιβλίου κάποια στιγμή: ”Όταν παίζεις με τους δικούς τους κανόνες,είσαι από χέρι χαμένος. Είναι σαν αυτό που λένε,ποτέ μην πας να βγάλεις άκρη με έναν ηλίθιο. Θα σε παρασύρουν στο επίπεδό τους κι έπειτα θα σε κάνουν σκόνη με την εμπειρία τους. Το ίδιο ισχύει με τον τρόπο που πρέπει να ζεις τη ζωή σου. Ποτέ μη ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τους κανόνες των ηλιθίων. Διότι θα σε παρασύρουν στο επίπεδό τους, θα γίνει το δικό τους και στο μεταξύ εσύ θα περάσεις χάλια”.
Όπως είναι φυσικό το ”Οι αναγνώστες του Μπρόκεν Γουίλ προτείνουν”,έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από τον παγκόσμιο τύπο, αφού έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες.
”Ύμνος στα βιβλία και σε όσους τα αγαπούν” Elle
”Συγκινητικό και τόσο γοητευτικό…” Library Journal
”Οι βιβλιοπώλες,αυτοί οι ήρωες! Το υπέροχο αυτό βιβλίο κατέκτησε τους Γάλλους αναγνώστες και δημιούργησε νέα κατηγορία,τη lib-lit!” LivresHebdo
”To ”Oι αναγνώστες του Μπρόκεν Γουίλ προτείνουν” είναι ένα υπέροχο βιβλίο. Ένα βιβλίο απολαυστικό,από την αρχή ως το τέλος,με χαρακτήρες που τους αγαπάς από την αρχή ως το τέλος”.
Litteraturmagazine.
”Συμπυκνωμένη χαρά της ζωής!” La griffe noir
0 Σχόλια