«Παρανάλωμα» 850 χρόνια ιστορίας
Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, Παρίσι. Η Παναγία των Παρισίων έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Η πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας, ξέσπασε κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού. Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι απίστευτες εικόνες από την Παναγία των Παρισίων που φλέγεται. Η περιοχή εκκενώνεται και η γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Ένα από τα σημαντικότερα «στολίδια» του γαλλικού πολιτισμού και μνημείο της Unesco καταστράφηκε σε σχεδόν 1 ώρα, ενώ χρειάστηκαν κοντά 2 αιώνες για την οικοδόμησή του. Ένα γεγονός που έσπειρε την θλίψησε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Πώς προκλήθηκε η φωτιά.
Το επίσημο πόρισμα αναφέρει ότι η μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις των ερευνητών, ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε σπίθα και λόγω των εύφλεκτων υλικών, η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα, ιδιαίτερα δε στην ξύλινη οροφή.
Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε ο ναός.
Η φωτιά ξέσπασε από τη βάση του κεντρικού κωδωνοστασίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο υπόλοιπο. Η πέτρινη κατασκευή του ναού που παγίδευσε θερμότητα και καπνό, εμπόδισε τους πυροσβέστες να δουλέψουν εντός. Ωστόσο, «η Παναγία των Παρισίων και πιο συγκεκριμένα το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού σώθηκε από ολική καταστροφή», ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Στο Λούβρο οι πίνακες ζωγραφικής
Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ, σε δήλωσή του, τόνισε ότι τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση.
Εν συνεχεία τόνισε ότι: «Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό», μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.
Ακόμη πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός πώς:
«Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή 19 Απριλίου στα εργαστήρια του Λούβρου, όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους»
«Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του. Υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή, ειδικά στο βόρειο τμήμα του».
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές οπές. Οι αρχιτέκτονες προσπαθούν σε συνεργασία με τους πυροσβέστες του Παρισιού να λάβουν τα καταλληλότερα μέτρα για να ενισχύσουν τη στατικότητα των σημείων του κτιρίου που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.
Αξίζει να τονισθεί ότι το Λούβρο, για το έτος 2018, σημειώνει αύξηση 25%, με 10,2 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σχέση με το 2017 (8,1 εκατομμύρια) και καταρρίπτει το δικό του ρεκόρ επισκεψιμότητας (9,7 εκατομμύρια το 2012).
0 Σχόλια