Sponsor Advertise

Κριτική βιβλίου: “Ο Γερμανός Γιατρός”

remote.jpg


Στη ρημαγμένη Ελλάδα του 1941, σε ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί, ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες της Λήδας, του Παππού, της Ρίτας, του Κρίστιαν και της Μάρεν. Η Λήδα με το ασήκωτο βάρος της χηρείας, την κακία της πεθεράς της Ροδής, την απαξίωση της οικογένειας και μιας κοινωνίας ολόκληρης, ο Παππούς πάντα λογικός και συμπονετικός, η νεόφερτη Ρίτα που πρώτη σπάει το φράγμα μιας άδικης προκατάληψης.


Είναι ακόμα εκεί ο Μάριος και η Αφροδίτη, δυο παιδιά που σφίγγουν γενναία τα δόντια στον πόνο που τους χάρισαν απλόχερα οι συνθήκες της εποχής τους. Και βέβαια ο Κρίστιαν Μίλερ, ο Γερμανός γιατρός, που στις πράξεις του καθρεφτίζεται όλο το μεγαλείο της ανθρωπιάς και παραμένει ακέραιο κόντρα στους κινδύνους της Κατοχής.

Από τις πιο όμορφες και συγκινησιακά φορτισμένες σκηνές του βιβλίου η δημόσια διαπόμπευση της Λήδας από τον ίδιο της τον αδελφό πάνω στη χαρά της απελευθέρωσης: η στιγμή που το δίκιο πνίγει σαν χείμαρρος όλους όσους ευεργετήθηκαν από τα χέρια του Κρίστιαν και υψώνουν φωνή και ανάστημα απέναντι στην εξουσία.

Κάτω από τη μαυρίλα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου λοιπόν και με πυξίδα τις διηγήσεις από τις πραγματικές επιστολές του Γερμανού γιατρού Χανς Λέμπερ επιλέγει αυτή τη φορά η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου να αφηγηθεί τις ιστορίες των πολιορκημένων βλέποντας την πραγματικότητα κι από μια άλλη οπτική – εκείνη του κατακτητή. Εδώ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι με την κλασσική έννοια. Ο μεγάλος εχθρός δεν είναι μόνο το προφανές – ο πόλεμος, ο Γερμανός ή ο Ιταλός. Εχθρός είναι και η σκληρότητα των δικών σου ανθρώπων που προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανές με κάθε κόστος πεπαλαιωμένες αντιλήψεις «τιμής». Είναι ακόμα και ο ομοεθνής σου που γίνεται δοσίλογος, προδότης και συνένοχος στο έγκλημα.

Όπως και να ’χει όμως, η ζωή πάντα βρίσκει μονοπάτι να προχωρά με τα υλικά που είναι αιώνια ζυμωμένα με την ανθρώπινη φύση: τη φιλία, τον έρωτα, την οικογένεια, αλλά και τις αδυναμίες, το ψέμα, τα πάθη.


*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά δέκα μυθιστορήματά της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια