Sponsor Advertise

Kodak: Μια ιστορία επιτυχίας ή μια ιστορία κατάθλιψης;




Την Kodak την θυμάμαι,ως παιδί, όταν με την νονά μου πηγαίναμε στο φωτογραφείο, μας εμφανίσουν τις φωτογραφίες, που είχαμε από την εξόρμηση μας,στην Τήνο!!! Μετά δεν “άκουγα¨πια. Ο περισσότερος κόσμος σταμάτησε, να χρησιμοποιεί φιλμ και ξεκίνησε, να μπαίνει σιγά-σιγά στην ψηφιακή ζωή.

Στην μέρες μας, βλέπουμε πολλούς νέους να νοσταλγούν και να γοητεύονται από την αναλογική φωτογραφία! Για αυτό και σήμερα, θα μιλήσουμε για την ιστορία της Kodak!!! Buckle Up!!!
Η ιστορία της Kodak

Η Kodak ή αλλιώς Eastman Kodak Company ιδρύθηκε από τον George Eastman το 1888. Η στρατηγική που χρησιμοποιεί ο ίδιος, έκανε την Kodak, την πιο επιτυχημένη εταιρεία στην Αμερική, στον τομέα της φωτογραφίας. Βέβαια δεν δημιούργησε ο ίδιος αυτές τις καινοτόμες για την εποχή πατέντες, αλλά τις αγόραζε!

Ενώ η πρώτη Kodak κάμερα εμφανίζεται το 1988 μαζί με την ίδρυση της εταιρείας, η πραγματική πρωτοπόρα ιδέα έρχεται το 1895, την κάμερα τσέπης, που πουλιόταν μόνο 5 δολάρια!



Γενικά η Kodak δεν σταματά να δημιουργεί πρωτιές, στον τομέα της φωτογραφίας. Βέβαια, μερικές φορές ξέφευγε από την φωτογραφία. Όπως όταν κατασκεύασε χειροβομβίδες, για την CIA. Όμως η εταιρεία, δεν είχε μόνο χαρές και δημιουργία…

Η Kodak αυτοκτονεί

Και ενώ η εταιρεία βρίσκεται στα ύψη, αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο, και με τον ιδρυτή της George Eastman. Ο George Eastman υπήρξε πέρα από επιχειρηματίας, και φιλάνθρωπος. Ίδρυσε σχολές μουσικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής αλλά και, τεχνολογικές σχολές. Ανύπαντρος, και σε όλη του την ζωή, είχε μόνο έναν πλατωνικό έρωτα με μια παντρεμένη. Πολύ κοντά στην μητέρα του που, μετά τον θάνατό της, ο Eastman δείχνει να πέφτει σε κατάθλιψη.


Ο ίδιος δεν καλυτερεύει ούτε ψυχολογικά, ούτε και σωματικά. Είχε θέμα με την σπονδυλική στήλη του, που του δημιούργησε την αδυναμία, που είχε στο περπάτημα. Κάποιοι είχαν πει, ότι υπέφερε και από άνοια. Όλα αυτά, τον ρίχνανε στην κατάθλιψη όλο και περισσότερο, μέχρι που πήρε την ίδια του, την ζωή στα 77 του χρόνια! Το σημείωμα που άφησε έγραφε “To my friends, my work is done- Why wait?” δηλαδή “Στους φίλους μου,το έργο μου τελείωσε- Γιατί να περιμένω;”
3. Φιλμ = Πτώχευση

Το 2012, η Kodak πτωχεύει! Ένας από τους λόγους, που έφεραν την εταιρεία, σε αυτή την θέση ήταν, γιατί από τα τέλη του 1990 και αρχές του 2000, οι ψηφιακές κάμερες ήταν πολύ δημοφιλές, ανάμεσα σε φωτογράφους, αλλά και σε χομπίστες. Αυτό γιατί, ήταν η πιο φθηνή επιλογή, ενώ τα φιλμ αλλά και η επεξεργασία αυτών, έγινε αρκετά χρονοβόρα και ακριβή!

Η ειρωνεία είναι, ότι η Kodak είχε ήδη δημιουργήσει την πρώτη ψηφιακή κάμερα, στην Αμερική. Όμως τα στελέχη της εταιρείας, δεν πίστεψαν σε αυτή την νέα εφεύρεση, οπότε και δεν δώσανε βάση στην διαφήμιση της καινούριας κάμερας.

Από ότι φαίνεται, ήταν λάθος στρατηγική που τους έφερε, στην πτώχευση!


Όπως προείπα, η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική της πορεία στην φωτογραφία. Ειδικά τώρα, που πολλοί φωτογράφοι αφήνουν την ανετότητα των ψηφιακών καμερών, και πάνε στην πολυπλοκότητα της αναλογικής φωτογραφίας. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας,για την Kodak;




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια