Τόμας Μπράς - Η όμορφη 27 Σεπτέμβρη

brasch_cover_fb.jpg


Τα ποιήματα της συλλογής χωρίζονται σε τέσσερα μέρη: Το Πρωί, το Μεσημέρι, το Βράδυ και τη Νύχτα. Ο Μπρας, εξασκούμενος στον ρόλο του παρατηρητή, διαθέτει μεγίστη οξυδέρκεια, εξαιρετικούς αισθητήρες, μάλλον εκ φύσεως, έναν κυνισμό που πλαγιάζει με μια αόρατη ευαισθησία και το πρωί ξυπνάει συμπαθής, έναν απόλυτα λογικό τρόπο έκφρασης.


Ό,τι έχω δεν θέλω να χάσω,
αλλά
όπου είμαι δεν θέλω να μείνω,
αλλά
όσους αγαπώ δεν θέλω να αφήσω,
αλλά
όσους γνωρίζω δεν θέλω πια να δω,
αλλά όπου ζω δεν θέλω να πεθάνω,
αλλά εκεί που θα πεθάνω δεν θέλω να πάω.
Να μείνω θέλω
εκεί που ποτέ δεν ήμουν.


Ο Τόμας Μπρας (Thomas Brasch) γεννήθηκε το 1945 στην Αγγλία όπου είχε καταφύγει η εβραϊκής καταγωγής οικογένειά του στα κρίσιμα χρόνια της καταδίωξης των Εβραίων στη Γερμανία. Ωστόσο, το 1947 επέστρεψαν και εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Γερμανία. Ο πατέρας του, Horst Brasch, αναρριχήθηκε στα ύπατα αξιώματα, έφτασε μάλιστα να γίνει αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού. Η αυστριακής καταγωγής μητέρα του, Gerda, ήταν δημοσιογράφος. Είχε τρεις αδελφούς και μια αδελφή, τη Μάριον γεννημένη το 1961, η οποία ήταν δημοσιογράφος και η μοναδική εν ζωή από την οικογένεια.

Ο Μπρας, αν και είχε πάρα πολλά ταλέντα, αρχικά φοίτησε σε μία Ναυτική Ακαδημία κάτω από την πίεση του πατέρα του, στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε ως τυπογράφος και αργότερα άρχισε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας σπουδές Δημοσιογραφίας, οι οποίες έμειναν ανολοκλήρωτες, αφού απεβλήθη από το Πανεπιστήμιο λόγω των αντικαθεστωτικών απόψεών του. Εργάστηκε ως τυπογράφος, ως σερβιτόρος και ως εργάτης επανόρθωσης οδοστρωμάτων.

Τα χρόνια ανάμεσα στο 1966 και το 1976 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Δραματουργία στο Babelsberg (στην Ανώτατη Σχολή για κινηματογράφο και τηλεόραση), σκηνοθέτησε στο Κρατικό Θέατρο του Ανατολικού Βερολίνου, ασχολήθηκε με την ταξινόμηση του αρχείου Μπρεχτ, γράφοντας ταυτόχρονα. Το 1976, κατόρθωσε να φύγει με τη σύντροφό του Katharina Thalbach και την κόρη τους Anna για το Δυτικό Βερολίνο. Το βιβλίο του με τον τίτλο Πριν από τους πατεράδες πεθαίνουν οι γιοι, γραμμένο στην Ανατολική Γερμανία, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο Τόμας Μπρας έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη λόγου: ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, σενάριο. Επιπλέον, έχει σκηνοθετήσει για το θέατρο και το σινεμά.

Ο Μπρας παραδόθηκε για πολλά χρόνια στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και χάθηκε από το προσκήνιο. Επέστρεψε μεγαλειωδώς το 1999 με ένα σενάριο 10.000 τουλάχιστον σελίδων. Πέθανε πρόωρα το 2001 και έμεινε έκτοτε ένα καλά κρυμμένο διαμάντι στον κόρφο της γερμανικής ποίησης. Απ’ τη μια πλευρά, ήταν ο λόγος και απέναντί του, ο Μπρας να χτίζει τον αντίλογο. Ένας κατά πάγιο τρόπο ποιητικότατα διαφωνών.


Η έκδοση υποστηρίχθηκε από το Goethe Institut German, και έχει την έγκριση του γερμανικού εκδοτικού οίκου Suhrkamp Verlag AG Berlin.

Τόμας Μπράς - Η όμορφη 27 Σεπτέμβρη Τόμας Μπράς - Η όμορφη 27 Σεπτέμβρη Reviewed by techneskaitheamata on 10:33 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.