«Ο ουρανός κατακόκκινος» στο θέατρο Faust: Ένας χειμαρρώδης μονόλογος

Ο ουρανός κατακόκκινος

Πηγή εικόνας: Facebook σελίδα του θεάτρου Faust Bar-Theatre-Arts

Αυτό το μήνα μπορείτε να παρακολουθήσετε τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο ουρανός κατακόκκινος» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Σοφίας Παπουτσόγλου στο θέατρο Faust. Μια παράσταση που διανύει τον δεύτερο κύκλο της, ύστερα από την επιτυχία που έκανε στο θέατρο Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες.

Στην υπόθεση του έργου «Ο ουρανός κατακόκκινος» συναντάμε, την Σοφία Αποστόλου, μια μητέρα και χήρα ενός ωραίου άνδρα αλλά κομμουνιστή. Παρότι είναι μια μορφωμένη καθηγήτρια και γόνος αστικής οικογένειας, έχει απολυθεί λόγω του εθισμού της στο αλκοόλ και ζει πλέον απέναντι από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο λόγος; Ακριβώς γιατί εκεί είναι φυλακισμένος άσχημος και αφελής γιος της.

Η Σοφία, μας παρουσιάζει έναν χειμαρρώδη μονόλογο γεμάτο εμπειρίες ζωής. Και συγκεκριμένα μιας πορείας, όχι μόνο διαφορετικής από το αστικό πλαίσιο, αλλά με έντονα τα στοιχεία της αποδόμησης ηθικών αξιών. Η παρανομία, η εμπλοκή της με το εμπόριο κοριτσιών, ο εθισμός της στο αλκοόλ, και φυσικά οι έρωτες με άνδρες της παρανομίας, μετά τον χαμό του άνδρα της, συντελούν στις ιδεατές για εκείνη ατέλειες της.

Η ηθοποιός επιχειρεί έναν απλοϊκό σκηνοθετικό χώρο, το εσωτερικό του σπιτιού απέναντι από τις φυλακές, με την απαραίτητη αταξία: τα ρούχα πεταμένα κάτω, το ντύσιμο αεράτο και ερωτικό, και την «ψυχή» του έργου, ακόμα πιο ελεύθερη και αναρχική. Η ερμηνεία τόσο λυτή και έντονη με τον απαραίτητο φωνητικό χρωματισμό να παραπέμπει στο κοινωνικό στρώμα που θέλει να υποδείξει, σε συνδυασμό με παραλήρημα ξεσπασμάτων μαθημάτων ηθικής και τρέλας σε διάρκεια 50 λεπτών.

Το γεγονός πως έχει τονιστεί στην αρχή που είναι χήρα κομμουνιστή, δείχνει έντονο το πολιτικό υπόβαθρο και τις κοινωνικές και ηθικές αλλαγές που έρχονται στην πορεία της. Εκ κατακλείδι, η ηρωϊδα του έργου «Ο ουρανός κατακόκκινος» δείχνει να μην μετανιώνει για τίποτα, ζει στο απόλυτο σκοτάδι και το πάθος και το γλεντάει με ποτό.

Δημοσίευση σχολίου

My Instagram

Copyright © technes kai theamata. Designed by OddThemes