ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΛΥΚΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

porfyroslykosex2019


Ο Πέτρος Κασιμάτης είναι δημοσιογράφος ,βραβευμένος με το δημοσιογραφικό βραβείο Μπότση και με το Πρώτο Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας από την Ενωση Αργεντινών συγγραφέων στο Μπουένος Αιρες.


Έχει καλύψει δημοσιογραφικά δέκα πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων σε όλο τον κόσμο,ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από τους Οτσαλάν,Κάραζιτς,Αραφάτ,Τζόρτζ Χαμπάς,τον πειρατή του ΄΄Ακίλε Λάουρο΄΄ Αμπού Αμπάς,τον αρχηγό του UCK Χασίμ Θάτσι, τον μαφιόζο της Αδριατικής Ντον Μικέλε Πάτσο,τον αρχηγό των Κόντρας Αντόλφο Γκαλέρο Πορτοκαρέρο, τον συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες,τον Τζίμι Κάρτερ,τον σείχη Σαγιέντ,ο οποίος του έδωσε συνέντευξη σε ένα κρησφύγετο στη βομβαρδισμένη Βηρυττό,ενω πραγματοποίησε και αποστολή στα κρησφύγετα του ΙSIS στη Μ.Ανατολή. Εχει γράψει πάνω από δέκα βιβλία.

Ο ΄΄Πορφυρός Λύκος΄΄ ,που μόλις κυκλοφόρησε, είναι μιά αναφορά στον πιό διάσημο Γερμανό κατάσκοπο που έδρασε στην Ελλάδα τα χρόνια πρίν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου ΄΄Είχε το κωδικό όνομα ΄΄147΄΄ και ήταν μοναχικός στη δράση του. Ο Πορφυρός Λύκος…Ακόμα και για όσους τον εμπιστεύονταν,ακόμα και για όσους διάλεγε να τον ακολουθήσουν στις ριψοκίνδυνες αποστολές. Αυτοί ακολουθούσαν. Εκείνος επέλεγε. Ο Χανς Ρίγκλερ και όλες οι σημειώσεις του! Τα κρυφά ραντεβού των κατασκόπων. Οι μυστικοί ρόλοι όλων. Οι αποστολές και τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Οι απόρρητες αναφορές κρυμμένες στον σκοτεινό θάλαμο μιας κινηματογραφικής κάμερας! Ο Γερμανός κατάσκοπος εμφανιζόταν στους κύκλους της Αθήνας ως κινηματογραφιστής με βρετανική υπηκοότητα,με το όνομα Ουίλιαμ Λάιονς,και είχε την αμέριστη προστασία της βρετανικής πρεσβείας. Οι επαγγελματίες του μυστικού μετώπου τους,οι επίλεκτοι των γερμανικών δικτύων, συναντιούνταν στα κεντρικά γραφεία της Siemens στην Αθήνα,στα γραφεία της AEG και στην Τηλεφωνική Υπηρεσία,εκεί όπου ήταν τα ορμητήρια των συσκέψεων….΄΄

Ο Πέτρος Κασιμάτης μας βάζει στον κόσμο των κατασκόπων που δρούσαν στην προπολεμική Αθήνα με την σιγουριά του δημοσιογράφου που κατέχει το υλικό για το οποίο γράφει. Ο παππούς του, Μιχαήλ Παπουτσάκης,είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας,αφού υπήρξε ένας από τους Ελληνες διώκτες του Χανς Ρίγκλερ. Το πλήρωσε ακριβά,λίγα χρόνια μετά την αποκάλυψη της δράσης του Γερμανού αρχικατασκόπου. Και ο εγγονός,τόσα χρόνια μετά, γράφει την ιστορία του,βασιζόμενος σε αληθινά στοιχεία.

Μιά ιστορία που μοιάζει με μυθιστόρημα. Αλλά δεν είναι. Μαθαίνουμε ότι ούτε λίγο,ούτε πολύ περίπου 4.000 κατάσκοποι έδρασαν στην Αθήνα τα χρόνια πρίν από τον πόλεμο. Τους Ελληνες συνεργάτες τους. Τους αντιπάλους των Γερμανών,τους πράκτορες της Ιντελιτζεντ Σέρβις. Τις αποστολές που αναλάμβαναν.

΄΄ Η Ελλάδα θεωρούνταν χώρα ουδέτερη,με γεωγραφική θέση σπουδαιότατη για τις εμπόλεμες δυνάμεις. Ο στρατηγός Μεταξάς διεύθυνε με αρκετή μαεστρία το πηδάλιο της χώρας του δια μέσου σκοπέλων και παγίδων. Αλλά οι εμπόλεμες δυνάμεις στο κεφάλαιο του μυστικού πολέμου ,όπου δεν τις έφτανε το Διεθνές Δίκαιο,παραβίαζαν όπου τους ήταν απαραίτητο την ουδετερότητα της μικρής ιστορικής χώρας. Τούτο μπορεί να λεχθεί τόσο για τις δυτικές δυνάμεις όσο και για τιε χώρες του Αξονα΄΄.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούνται οι ήρωες αυτής της ιστορίας, Ελληνες και ξένοι. Είναι υπαρκτά,ιστορικά πρόσωπα,που ,όμως,μοιάζουν να βγήκαν από κατασκοπευτικό μυθιστόρημα. Υπήρξαν όμως στην πραγματικότητα.

Μετά την αποκάλυψη του ρόλου του από τις Ελληνικές αρχές ΄΄Ο Χανς Ρίγκλερ εξαφανίστηκε από το παρασκήνιο του μυστικού πολέμου. Δεν άφησε κανένα ίχνος στην Αθήνα. Μαρτυρίες επιμένουν ότι κατείχε τον προσωπικό τηλεφωνικό αριθμό του Αδόλφου Χίτλερ και φαίνεται ότι ήταν ένας από τους ελάχιστους που επικοινωνούσαν στην καγκελαρία μέσω του Ρόχους Μις που διεύθυνε όλες τις απόρρητες συνομιλίες του ΄΄αφεντικού΄΄. Χάθηκε για μεγάλο διάστημα στη Μέση Ανατολή,φαίνεται να διαπραγματεύτηκε με τους Βρετανούς και μετά τον πόλεμο γύρισε με άλλο όνομα στην Αθήνα, στον …τόπο του εγκλήματος΄΄, καταλήγει ο Πέτρος Κασιμάτης.

Ο συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο για τον άγνωστο πόλεμο των κατασκόπων επι ελληνικού εδάφους λίγα χρόνια πρίν αρχίσει ο πόλεμος. Το έκανε διασταυρώνοντας ιστορικά στοιχεία και αρχεία που διασώθηκαν. Το έκανε με εξαιρετικό τρόπο,σε βαθμό,που,ενω διαβάζεις τον ΄΄Πορφυρό Λύκο΄΄ αναρωτιέσαι αν όλα αυτά που περιγράφει είναι όντως βασισμένα σε ιστορικά στοιχεία ή είναι προιόν μυθοπλασίας. Σε παρασύρει στους ρυθμούς του παραθέτοντας γεγονότα,πρόσωπα που έλαβαν μέρος σε αυτά και ημερομηνίες. Προφανώς η Ιστορία,καμμιά φορά είναι πιό συναρπαστική από το πιό συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ.
ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΛΥΚΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΛΥΚΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ Reviewed by techneskaitheamata on 6:36 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.