The Thread:Ένας σύγχρονος τρόπος έκφρασης της παράδοσης



ΠΗΓΗ: thethread.eu

To The Thread μετά την επιτυχία στην Επίδαυρο και sold out παραστάσεις στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γερμανία έρχεται στην Aίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το The Thread είναι μία παράσταση που επιδιώκει τη σύζευξη του παλαιού με το νέο με άξονα αναφοράς το χορό. Το έργο αποτελεί ένα διάλογο ανάμεσα σε δύο φαινομενικά διαφορετικά είδη χορού: τους παραδοσιακούς χορούς και το σύγχρονο χορό.

Με αφορμή την παράσταση The Thread γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισης της ελληνικής κουλτούρας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Γίνεται αντιληπτή η κυρίαρχη θέση που κατείχε και εξακολουθεί να κατέχει ο χορός. Είναι γνωστό πως ο χορός αποτελεί αρχέγονη μορφή έκφρασης. Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα είχε πολύ ευρύτερη έννοια απ’ότι σήμερα. Κατ’ αρχάς, θεωρούνταν κομμάτι της Μουσικής, η οποία ήταν η τέχνη των Μουσών και συμπεριλάμβανε τη μουσική, την ποίηση και το χορό. Ο χορός περιλάμβανε γενικές ρυθμικές κινήσεις (παρέλαση, παίξιμο μπάλας, ακροβατικά, τις κινήσεις του Χορού στην αρχαία τραγωδία), ακόμη και τις ρυθμικές κινήσεις μελών του σώματος, των ζώων ή και της ίδιας της φύσης. (Απόσπασμα από το έντυπο που διανέμεται στους θεατές). Συνόδευε κάθε κομμάτι της καθημερινής ζωής. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, μια και συνιστούσε μέσο διδασκαλίας των παιδιών. Επίσης, διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στη θρησκεία, καθώς χρησιμοποιούνταν ως μέσο επικοινωνίας με τα θεία, ενώ παράλληλα προσέφερε δίοδο έκφρασης της ψυχικής ευφορίας συνοδεύοντας γιορτές.

Η παράσταση The Thread είναι αποτέλεσμα της όσμωσης των παραδοσιακών χορών με το σύγχρονο χορό. Οι παραδοσιακοί χοροί συνοδεύουν κάθε είδους κοινωνικών εκδηλώσεων συνθέτοντας την ταυτότητα του Έλληνα. Μέσα από τους χορούς που παρουσιάζονται επί σκηνής οι θεατές μεταφέρονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Ρούμελη, Πελοπόνησος). Τσάμικος, ζωναράδικος, μαλεβιζιώτης και κινητικά μοτίβα ως το αποτέλεσμα συνδυασμού κινήσεων από πολλούς παραδοσιακούς χορούς με επιρροές από τον σύγχρονο χορό κεντρίζουν το ενδιαφέρον των θεατών. Με μεγάλη επιτυχία συνδυάζονται η απλότητα των παραδοσιακών χορών με την πολυπλοκότητα του σύγχρονου χορού, ο ανώνυμος κοινωνικός χαρακτήρας των πρώτων με τον επίσημο προσωπικό χαρακτήρα του δεύτερου. Εξαίρεται το πνεύμα ομαδικότητας και κοινωνικής συμμετοχής που διακρίνει τους χορούς του τόπου μας και προβάλλεται η τάση για αναζήτηση στον εσωτερικό κόσμο και η εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει το σύγχρονο χορό.

The Thread

ΠΗΓΗ:gr.euronews.com


Στα ελληνικά ο τίτλος της παράστασης The Thread αποδίδεται με τον όρο Το Νήμα. Στην προσπάθειά μας να αποκωδικοποιήσουμε την έννοια και να αιτιολογήσουμε τη χρήση της ως τίτλου της παράστασης συνειδητοποιούμε, πως το νήμα κατέχει κεντρική θέση σε πολλές κουλτούρες. Είναι γνωστός σε όλους μας ο αρχαιοελληνικός μύθος του Θησέα και του Μινώταυρου, σύμφωνα με τον οποίο ο Μίτος της Αριάδνης κατηύθυνε τον Θησέα κατά την παραμονή του στον λαβύρινθο, ώστε να μην χαθεί.

Τι είδους διαστάσεις προσλαμβάνει ο όρος μέσα από αυτή την παράσταση; Το Νήμα αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Το Νήμα αποτελούν τα κοινά στοιχεία που φέρουν εποχές χρονικά απομακρυσμένες μεταξύ τους και φαινομενικά αντίθετα μεταξύ τους είδη. Είναι η κοινή ιδεολογία που βασίζεται σε πανανθρώπινες, οικουμενικές και διαχρονικές αξίες υπερβαίνοντας φυλετικές και εθνικιστικές διαφορές, στην οποία στηρίζεται όλη η ανθρωπότητα. Στο λαβύρινθο της σύζευξης του παλαιού και του νέου, στον οποίο μετατρέπεται η σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μέσα από τις χορογραφίες, το νήμα φωτίζει και μας παρουσιάζει πτυχές που δε φαίνονται, εντοπίζοντας ομοιότητες. Αποτρέπει τον αποπροσανατολισμό που θα μπορούσε να προκαλέσουν οι διχόνοιες και αποσοβεί την τάση μας να μένουμε προσκολλημένοι στις διαφορές.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στα κουστούμια των χορευτών της παράστασης The Thread. Πάνω τους φέρουν μαιάνδρους, συμπλέγματα από παράλληλες γραμμές διαφόρων χρωμάτων, αγγεία με εντυπωσιακές αναπαραστάσεις παραπέμποντας τους θεατές στην αρχαιοελληνική τέχνη και φέρνοντάς τους σε επαφή με την αρμονία και τη διαχρονικότητά της. Ο φωτισμός είναι εύστοχος και προσφέρεται απλόχερα πάνω στα σημεία όπου οι χορευτές χορεύουν, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της σκηνής παραμένουν σκοτεινά, καθηλώνοντας τη ματιά των θεατών στις επιδέξιες κινήσεις των χορευτών.



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρωτότυπη μουσική | Βαγγέλης Παπαθανασίου. Σκηνοθεσία – χορογραφία | Russell Maliphant. Κοστούμια | Μαίρη Κατράντζου. Φωτισμοί | Michael Hulls. Διδασκαλία παραδοσιακών χορών | Ελένη Σπαθιά, Τάκης Καραχάλιος. Σύλληψη ιδέας | Γεωργία Ηλιοπούλου

Χορευτές: Δημήτρης Δελής Μαργαρίτα Δημητριάδη Αναστάσης Καραχανίδης Ηρώ Κόντη Μήνα Λέτσου Ηλίας Μπαγεώργος Λίνα Ντεμελή Χρήστος Ξυραφάκης Δημήτρης Παγανός Γιώργος Παπαδόπουλος Μαρία Παπακωνσταντίνου Θεμιστοκλής Παυλής Ηώ Σπηλιωτοπούλου Δάφνη Σταθάτου Αλέξανδρος Σταυρόπουλος Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη Μαρία Τσιγγίστρα Γιώργος Τσώλης

Μουσικοί: Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα), Δημήτρης Μπάκης (γκάιντα), Παντελεήμων Νικολαΐδης (αγγείον ή τουλούμ), Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο), Ιωάννης Σέρβος (τσαμπούνα)

Πολυφωνικό σύνολο: Βαγγέλης Κότσου, Νίκος Μενουδάκης, Παναγιώτα Μπαλινάκου, Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα, Αθηνά Σιδέρη, Αλέξανδρος Τσιμέκας

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Από 20 έως τις 24/11, από 3
έως 4/12 και απο 6 έως 8/12 στις 8:00 μ.μ. Προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr και το 210 72 82 333. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Τιμές εισιτηρίων:
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: 20 €
Ζώνη Ε: 25 €
Ζώνη Δ: 35 €
Ζώνη Γ: 45 €
Ζώνη Β: 55 €
Ζώνη Α: 65 €
Διακεκριμένη Ζώνη: 75 €

Πληροφορίες: 210 72 58 510

Οι πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα της παράστασης προέρχονται από την ιστοσελίδα: clickatlife.gr
The Thread:Ένας σύγχρονος τρόπος έκφρασης της παράδοσης The Thread:Ένας σύγχρονος τρόπος έκφρασης της παράδοσης Reviewed by techneskaitheamata on 4:13 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.