Σώτη Τριανταφύλλου, νέο μυθιστόρημα

Σώτη Τριανταφύλλου, νέο μυθιστόρημα



Πηγή: athensvoice.gr

Το νέο μυθιστόρημα της πολυγραφότατης Σώτης Τριανταφύλλου βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και μας περιμένει να το αγαπήσουμε, όπως έχουμε αγαπήσει όλα τα προηγούμενα έργα της συγγραφέως. Το Λούνα Παρκ στο Ιερό Βουνό (από τις εκδόσεις Πατάκης) είναι το δωδέκατο μυθιστόρημα της και ανήκει, κατά κάποιον τρόπο, σε μία σειρά βιβλίων που αναφέρονται στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Το πρώτο – και ίσως από τα γνωστότερα έργα της- ήταν Το Εργοστάσιο των Μολυβιών, ενώ το δεύτερο χρονολογικά ήταν το Σπάνιες Γαίες, μόλις πριν λίγα χρόνια. Η ίδια υποσχέθηκε πως, αν ζει, θα γράψει και το τέταρτο της σειράς! Στο νέο της μυθιστόρημα, η Σώτη Τριανταφύλλου επανέρχεται σε μία περίοδο που αγαπάει, έστω και με τον δικό της τρόπο, ή σε μία εποχή που την ενδιαφέρει, (για να μην καταστούμε υπερβολικοί) που της προσφέρει συγγραφικό έδαφος για να αναπτύξει ιστορίες και να διαδραματιστούν πλοκές που θα αναδείξουν σύγχρονα ηθικά διλήμματα.

Κάπως έτσι απάντησε η ίδια σε μία ερώτηση του κοινού, στην παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/11 στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, στο Παγκράτι. Ότι η επιλογή του σκηνικού όπου θα εξελιχθούν οι ιστορίες της έρχεται να υπηρετήσει τη δυνατότητα να αποδοθούν τα ηθικά διλήμματα, οι αντιφάσεις, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές της. Εν προκειμένω πρόκειται για την Γεωργία, πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, η οποία είχε ιστορία, παράδοση, ταυτότητα αιώνες πριν ενσωματωθεί στην Σοβιετική Ένωση των μπολσεβίκων. Πιο συγκεκριμένα, στο νέο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου, η ηρωίδα Ιρίνα Νόζατζε ζει στην Τιφλίδα τη δεκαετία του 80, στην τελευταία, δηλαδή, δεκαετία ζωής της άλλοτε πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Στην περίοδο της μετάβασης από τον Μπρέζνιεφ στον Γκορμπατσόφ, τελευταίο και μοιραίο ηγέτη της αχανούς χώρας, η Ιρίνα εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Χρονικά της Σοβιετικής Γεωργίας. Αντιγράφει δελτία και βαριέται αφόρητα επειδή δεν συμβαίνει τίποτα το συγκλονιστικό. Όμως, μία αποτυχημένη αεροπειρατεία που θα καταλήξει σε τραγωδία, όπως και άλλα, μικρά και μεγάλα, πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, θα μεταβάλλουν την αντίληψη που είχε η Ιρίνα για τον εαυτό της, τη χώρα της, τον κόσμο. Με φόντο τα τελευταία χρόνια μιας σοβιετικής δημοκρατίας, λίγο πριν την ιστορική κατάρρευση, στο νέο της μυθιστόρημα, η Σώτη Τριανταφύλλου δεν λησμονεί να συμπεριλάβει θέματα που η ίδια αγαπάει: το ροκ εν ρολ, την επιθυμία των ηρώων της για την ελευθερία, τον προσωπικό αγώνα για να ζήσει κάποιος “εκστατικά ευτυχισμένος”.

Στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Σώτης Τριανταφύλου βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι, νέοι αλλά και πιο μεγάλοι στην ηλικία. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με μορφή διαλόγου και κουβέντας, αρχικά ανάμεσα στην ίδια και τον συγγραφέα Κώστα Κατσουλάρη, μία πρακτική που έδωσε μεγαλύτερη ζωντάνια στην εκδήλωση. Στη συνέχεια το κοινό ανέλαβε να κάνει σχόλια και ερωτήσεις τόσο για την πλοκή και τους ήρωες, όσο, κυρίως, για το ιστορικό περιβάλλον, τις σχέσεις των Γεωργιανών με τους Ρώσους, την κατάσταση στην Γεωργία σήμερα. Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι και ιστορικός, πέρα από συγγραφέας, και για να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ταξίδεψε στην πρώην σοβιετική δημοκρατία πριν γράψει το βιβλίο της, για να δει, να ακούσει, να συλλέξει πληροφορίες από τα κρατικά αρχεία που πλέον έχουν ανοίξει, να συνομιλήσει με τους ντόπιους. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και πετυχαίνει τον στόχο του ( ή έναν εξ αυτών): να νιώσει ο αναγνώστης μία οικειότητα με τους ήρωες του νέου της μυθιστορήματος.

Δημοσίευση σχολίου

My Instagram

Copyright © technes kai theamata. Designed by OddThemes