ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ του ΝΤΑΒΙΝΤ ΛΑΓΚΕΡΚΡΑΝΤΖ από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

9786180131444


Το κορίτσι που έζησε δυό φορές είναι το έκτο μέρος της σειράς MILLENIUM,είναι η έκτη φορά που συναντιούνται η Λίσμπετ Σαλάντερ και ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ. Η σειρά,έτσι κι αλλιώς, αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο,αφού έχει πουλήσει πάνω από εκατό εκατομμύρια αντίτυπα,σε περισσότερες από 50 χώρες,ενώ ,τα δύο πρώτα βιβλία τουλάχιστον,έχουν γυριστεί και ταινίες.

Βέβαια,τα τρία πρώτα βιβλία τα υπογράφει ο Στίγκ Λάρσον. Ο ξαφνικός και άδικος θάνατός του το 2004 σε ηλικία 50 ετών έδωσε τη δυνατότητα στον Νταβίντ Λαγκερκταντζ να συνεχίσει να δίνει ζωή στους ήρωές του ,αφού αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τους αναγνώστες.

Ο ίδιος ο συγγραφέας,όταν τον ρώτησαν πόσος Λάρσον υπάρχει ακόμα στις δικές του ιστορίες και στους χαρακτήρες που αποτύπωσε ,απάντησε ΄΄Τους αισθάνομαι δικούς μου.Εννοώ, ότι, ναι, τους δημιούργησε μιά ιδιοφυία,αλλά σίγουρα τους νοιώθω δικούς μου, ενώ το είδα,ως μέρος της αποστολής μου,να προσθέσω κάτι στους χαρακτήρες,να προσθέσω στον μύθο τους,να τους κάνω πιό σύνθετους. Το σούπερ κορίτσι σε αυτό το βιβλίο,το τελευταίο μου,θα δείξει,επιτέλους,κάποια αδυναμία. Θα διστάσει,πράγμα που,κατά κάποιο τρόπο,πάντα ονειρευόμουν. Να την κάνω να σπάσει λίγο,καθώς έχει τρομερό αυτοέλεγχο και είναι τόσο δυνατή΄΄.


Η αλήθεια,βέβαια,υπάρχει στα λόγια του Νταβίντ Λάγκερκταντζ. Ο Στίγκ Λάρσον ήταν μια ιδιοφυΐα σε αυτό που έκανε. Έδωσε άλλο βάθος σε αυτό που λέμε ΄΄αστυνομικό΄΄ μυθιστόρημα. Ένωσε πολλά διαφορετικά στοιχεία στα βιβλία του κι αυτό που έκανε ήταν μόνο δικό του. Δεν είναι τυχαίο που η λεγόμενη Σκανδιναβική αστυνομική φιλολογία ,ουσιαστικά,ξεκίνησε με αυτόν. Ο Λάγκερκραντζ συνέχισε με έντιμο τρόπο να δίνει ζωή στους ήρωές του. Και στο ΄΄Κορίτσι που έζησε δύό φορές΄΄ και είναι το τελευταίο που γράφει,απ΄ότι είπε ο ίδιος,θέλησε να δώσει στην Λίσμπετ Σαλάντερ ένα πιό ανθρώπινο πρόσωπο. Θέλησε να την κάνει να ΄΄σπάσει΄΄,να ΄΄διστάσει΄΄,γιατί πολύ απλά δεν είναι γεννημένη δολοφόνος. Μπορεί οι συνθήκες που έζησε να την έκαναν επικίνδυνη για τους αντιπάλους της,αλλά η ίδια ήταν πάντα με το μέρος του Καλού.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.΄΄Η Λίσμπετ Σάλαντερ,το άγριο,ασταμάτητο κορίτσι με το τατουάζ,έχει εξαφανιστεί. Πούλησε το διαμέρισμά της στη Στοκχόλμη. Είναι άφαντη στο Διαδύκτιο. Δεν έχει πεί σε κανέναν που είναι. Και κανένας δεν ξέρει ότι,επιτέλους,βρίσκεται τόσο κοντά στον μεγαλύτερο εχθρό της,τη δίδυμη αδελφή της,Καμίλα.

Ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ προσπαθεί να βρεί τη Λίσμπετ. Χρειάζεται τη βοήθειά της για να μάθει ποιος ήταν ο ζητιάνος που πέθανε στους δρόμους της Στοκχόλμης. Ένας άντρας που δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο έγγραφο και που με τα τελευταία λόγια του υπαινίχθηκε πράγματα φοβερά για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Στην τσέπη του είχε ένα τσαλακωμένο χαρτί με το τηλέφωνο του Μπλούμκβιστ.

Στο ΄΄Κορίτσι που έζησε δυό φορές΄΄,το έκτο μέρος της σειράς Μillenium,η Σαλάντερ και ο Μπλούμκβιστ θα βοηθήσουν ξανά ο ένας τον άλλο,αναζητώντας καθένας τη δική του αλήθεια. Και στο τέλος,ο Μπλούμκβιστ,σε μιά στιγμή απίστευτης αυτοθυσίας,θα προσφέρει στη Λίσμπετ τη δυνατότητα να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Και να αφήσει οριστικά πίσω της το παρελθόν΄΄.

Ο Νταβίντ Λάγκερκραντζ κατάφερε να δώσει στους δύο κεντρικούς ήρωες του Λάρσον ένα πιό ανθρώπινο πρόσωπο. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα φαίνεται η ηλικία τους. Μεγάλωσαν κι αυτοί. Και γι΄αυτό έγιναν πιό ανθρώπινοι. Η ιστορία που τους απασχολεί,συμβαίνει μέσα στο political correct σύστημα της Σουηδίας.,όπου τίποτα δεν μπορεί να συμβεί και τελικά όλα συμβαίνουν. Για άλλη μια φορά το παρελθόν επιστρέφει και καθορίζει το παρόν. Μόνο που αυτή τη φορά, η Λίσμπετ Σάλαντερ μοιάζει να έχει τελειώσει με τα φαντάσματα που την στοίχειωναν. ΄΄Το κορίτσι που έζησε δυό φορές΄΄,είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που,αυτή τη φορά, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες του υπερβαίνουν την δράση ενός συνηθισμένου αστυνομικού μυθιστορήματος.

Δημοσίευση σχολίου

My Instagram

Copyright © technes kai theamata. Designed by OddThemes