Εννιά μικρές ιστορίες για το φώς και το σκοτάδι

pepelasi_2020_meg.jpg

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο της Μαριέττας Πεπελάση, με τίτλο, «Εννιά μικρές ιστορίες για το φως και το σκοτάδι». Η Μαριέττα Πεπελάση μέσα από το γλαφυρό ύφος και την περιγραφή εικόνων, άλλοτε παρμένων από τον κόσμο που μας περιβάλλει κι άλλοτε εμπνευσμένων από τον σουρεαλισμό του υποσυνείδητου, προσπαθεί να απεικονίσει τις αντιθέσεις που ενυπάρχουν τόσο στον άνθρωπο ως έναν αυθύπαρκτο μικρόκοσμο όσο και στην κοινωνία που τον «γεννά» και μετέπειτα τον φιλοξενεί. Αυτές οι εννιά ιστορίες βρίθουν νοημάτων σχετιζόμενων με την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό και το ενδιαφέρον για τον πλησίον˙ αξίες που θα έπρεπε να διέπουν κάθε άνθρωπο. Δεν διστάζουν, όμως, να δείξουν και τη σκοτεινή όψη της ανθρώπινης φύσης, με την οποία η ανθρωπότητα οδηγήθηκε μακριά από τη θαλπωρή του φωτός της αγάπης. «Το σκοτάδι γεννά τον φόβο και ο φόβος την εχθρότητα, την ασχήμια και τη βία είτε προς εαυτόν είτε προς τον συνάνθρωπό μας. Για εννέα μήνες μέσα στο γυναικείο σώμα, φορέα της ψυχής, ο νέος άνθρωπος αγωνίζεται με υπομονή και επιμονή μέσα στο σκοτάδι της μήτρας, μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος της κύησης. Παρηγορητικό είναι το άκουσμα της αγάπης, αν υπάρχει στη μητρική φωνή. Πορευόμαστε με την ασυνείδητη καταγραφή αυτής της βιωματικής εμπειρίας, έτσι ώστε να αντέξουμε τις δύσκολες δοκιμασίες της ζωής και των ανθρώπων μέχρι να περάσουμε στην άλλη όχθη».

Η Μαριέττα Πεπελάση γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι συμβουλευτική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας, ζωγράφος και μέλος του «Κύκλου Ποιητών». Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή ποίησης και πεζογραφίας. Έργα της: «Για μια γαλήνη με πολύ αγώνα» (Φέξης, 1966), «Για μια γαλήνη με πολλή αγωνία» (Φέξης, 1970), «Τα ασάλευτα χρόνια και η σπορά» (Φέξης, 1974), «Πλοηγός» (Καστανιώτης, 1991), «Όλα ήταν για μια στιγμή» (Καστανιώτης, 2001), «Σχιζογόνος μήτηρ» (Ιανός, 2005), «Εξομολογήσεις προδομένων γυναικών» (Καστανιώτης, 2011), «Δίδυμες ακτίνες» (Ιανός, 2014), «Φωτεινή» (Καστανιώτης, 2017). Ζωγραφίζει και συνθέτει μουσική εδώ και πολλά χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις: «Ενδόμυχοι Τόποι» (2013) και «Τοπία Μνήμης» (γκαλερί ΑΡΓΩ, 2020). Το 2013 κυκλοφόρησε ένα μουσικό cd με τίτλο «Music Dialogues».
Εννιά μικρές ιστορίες για το φώς και το σκοτάδι Εννιά μικρές ιστορίες για το φώς και το σκοτάδι Reviewed by techneskaitheamata on 4:58 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.