Το νέο μουσείο στην Ίο πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα στις 14 Σεπτεμβρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον μοντερνιστή ζωγράφο Γιάννη Γαϊτη (1923- 1984). Τα εγκαίνια θα συμπέσουν με ένα συνέδριο για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου. Συντονίστρια θα είναι η Ειρήνη Οράτη – καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου.
Το μουσείο είναι μια πέτρινη κατασκευή, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει 16 πίνακες και 31 κατασκευές από ξύλο του Γιάννη Γαϊτη. Η κατασκευή του μουσείου ξεκίνησε το 2007 από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Το εμβαδόν του μουσείου είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει θέα στο Αιγαίο, βρίσκεται στη Χώρα (έπειτα από παραχώρηση της δημοτικής αρχής) και σχεδιάστηκε από τη Loretta Gaitis και τον σύζυγό της Jacque Charrat.
Μία ακόμη μεγάλη κι ενδιαφέρουσα <<μόνιμη βιτρίνα>> του μουσείου θα είναι και η συλλογή της Gabriella Simossi, η οποία ήταν γλύπτρια και σύντροφος του Γιάννη Γαϊτη. Η συλλογή της στο μουσείο αποτελείται από 11 γλυπτά και 32 υπερρεαλιστικά κολάζ. Από αυτές τις δύο μόνιμες εκθέσεις, του Γιάννη Γαϊτη και της Γκαμπριέλλα Σίμωση, προκύπτει και η ονομασία του μουσείου, η οποία είναι <<Μουσείο Γαϊτη- Σίμωση>>.
Παρόλα αυτά το κτίριο αποτελείται από μια αίθουσα μικρότερη που θα φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις, αλλά και από ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, το οποίο θα φιλοξενεί κάθε λογής εκδηλώσεις. Επιπροσθέτως, το μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο, θα κλείσει τον χειμώνα, ενώ θα ανοίξει και πάλι την άνοιξη του 2025.
Το έργο κατασκευής του μουσείου δημοπρατήθηκε το καλοκαίρι του 2005, μετά από πολύχρονη καθυστέρηση. Ο προϋπολογισμός του ήταν 4.050.000 ευρώ.
Γενικά το μουσείο αποτελείται από τέσσερα κτίρια. Στο κτίριο Α υπάρχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων- αποθήκευσης, καθώς και η μόνιμη έκθεση της Γαβριέλλας Σίμωση. Το κτίριο Β αποτελείται από την αίθουσα υποδοχής , χώρους υγιεινής- κουζίνα, χώρους αποθήκευσης, την αίθουσα <<Φίλοι Καλλιτεχνών>> και τον χώρο όπου εκτίθενται τα έργα του Γιάννη Γαϊτη. Στο κτίριο Γ υπάρχει ο χώρος <<Φίλων Καλλιτεχνών της Γενιάς τους>> και στο κτίριο Δ βρίσκεται η διοίκηση του μουσείου. Το υπαίθριο αμφιθέατρο βρίσκεται πίσω από τα κτίρια του Α και Γ.
Επίσης, το μουσείο είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και εναρμονισμένο με το τοπίο του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής. Η επιλογή της Ίου για την κατασκευή του μουσείου έγινε με κριτήριο την ιδιαίτερη εκτίμηση που είχε δείξει ο Γιάννης Γαϊτης για το νησί αλλά και για το γεγονός ότι είχε χτίσει το σπίτι του εκεί, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς της δουλειάς του καλλιτέχνη. Ο Γιάννης Γαϊτης παρέμεινε στην Ίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και τον θάνατό του το 1984.
(maxmag)
0 Σχόλια