20 συμβουλές για επίδοξους συγγραφείς από τον Στίβεν Κινγκ



Αν στα άμεσα -ή έμμεσα- σχέδιά σας συγκαταλέγεται η συγγραφή ενός βιβλίου, τότε σίγουρα πρέπει να διαβάσετε τις 20 πολύτιμες συμβουλές για επίδοξους συγγραφείς που δίνει ο Στίβεν Κινγκ, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς και τεχνίτες της μυθοπλασίας παγκοσμίως.
Ο πολυγραφότατος συγγραφέας και μετρ του τρόμου, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει πάνω από 50 μυθιστορήματα, αρκετά εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία σε μικρή και μεγάλη οθόνη και έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, μοιράζεται με το κοινό τα do's και don'ts που κάνουν ένα μυθιστόρημα επιτυχημένο αλλά και τη δουλειά του συγγραφέα ευκολότερη.
Εμείς πάντως τα διαβάσαμε με θρησκευτική ευλάβεια και σας τα παραθέτουμε:
1. Να γράφεις πρώτα για τον εαυτό σου και μετά να ανησυχείς για το αναγνωστικό κοινό. Όταν γράφεις μια ιστορία, την αφηγείσαι πρώτα στον εαυτό σου. Όταν την ξαναγράφεις, η πρώτη σου δουλειά είναι να πετάξεις όλα τα περιττά πράγματα.
2. Μην χρησιμοποιείς παθητική φωνή. Οι συγγραφείς που δεν τολμούν, αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν παθητικά ρήματα για τον ίδιο λόγο που οι άτολμοι εραστές προτιμούν παθητικούς παρτενέρ. Βλέπεις, η παθητική φωνή είναι πιο ασφαλής. 
3. Να αποφεύγεις τα επιρρήματα. Το επίρρημα δεν είναι φίλος σου.
4. Και ειδικά να το αποφεύγεις μετά τα «αυτός είπε» και «αυτή είπε».
5. Να μην παθαίνεις εμμονή με την τέλεια γραμματική. Ο σκοπός του πονήματός σου δεν είναι να δείξεις τις άριστες γραμματικές σου γνώσεις και τους κανόνες, αλλά να γίνεις αρεστός στον αναγνώστη και να αφηγηθείς μια ιστορία.
6. Η μαγεία υπάρχει μέσα σου. Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι ο φόβος είναι η ρίζα κάθε κακού γραπτού.
7. Διάβασε, διάβασε, διάβασε! Αν δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις τότε δεν έχεις και το χρόνο -αλλά και τα εφόδια- να γράψεις.
8. Μην αναλώνεσαι στο να ανησυχείς να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους. Αν τείνεις να γράφεις όσο πιο ειλικρινά γίνεται τότε οι μέρες σου ως μέλος μιας καλλιεργημένης παρέας είναι μετρημένες έτσι και αλλιώς.
9. Κλείσε την τηλεόραση! H τηλεόραση καθώς δουλεύεις πάνω σε οτιδήποτε, είναι στην κυριολεξία το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται για παρέα ένας επίδοξος συγγραφέας.
10. Έχεις μόνο τρεις μήνες καιρό. Το πρώτο κεφάλαιο ενός βιβλίου, όσο εκτενές και αν είναι, δεν πρέπει να διαρκέσει παραπάνω από 3 μήνες, όσο δηλαδή μια εποχή του χρόνου.
11. Υπάρχουν δυο μυστικά για την επιτυχία. Να παραμείνεις ψυχικά υγιής και παντρεμένος.
12. Να γράφεις μια λέξη τη φορά. Είτε συτό αφορά μια βινιέτα, μια σελίδα ή μια επική τριλογία όπως «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», η δουλειά σου θα στεφθεί με επιτυχία όταν δουλεύεις μια λέξη τη φορά.
13. Να αποφύγεις τους αντιπερισπασμούς. Δεν πρέπει να υπάρχει τηλέφωνο, τηλεόραση ή βιντεοπαιχνίδια στο χώρο που γράφεις και τα οποία μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου.
14. Να παραμείνεις πιστός στο προσωπικό σου ύφος. Κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί απόλυτα την προσωπική προσέγγιση ενός συγγραφέα σε ένα συγκεκριμένο είδος, όσο απλό να μοιάζει το ύφος της γραφής του.
15. Σκάψε. Οι ιστορίες είναι απομεινάρια του παρελθόντος που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Η δουλειά του συγγραφέα είναι να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του για να ανασύρει όσα περισσότερα μπορεί από αυτά, ανέπαφα.
16. Κάνε ένα διάλειμμα, αποστασιοποιήσου. Θα ανακαλύψεις ότι διαβάζοντας το βιβλίο σου μετά από μια διακοπή έξι εβδομάδων είναι μια ομολογουμένως παράξενη και αναζωογονητική εμπειρία.
17. Άφησε απέξω τα βαρετά και τετριμμένα μέρη και σκότωσε τους αγαπημένους σου. Σκότωσε τους αγαπημένους σου ακόμα και αν αυτό ματώνει την καρδιά σου μικρέ, ταπεινέ συγγραφέα.
18. Η έρευνα δεν πρέπει να επισκιάζει την ιστορία. Να θυμάσαι πάντα τη λέξη πίσω καθώς εκεί ανήκει η έρευνα, όσο μακριά και αν πάει η βαλίτσα.
19. Συγγραφέας γίνεσαι από το διάβασμα και το γράψιμο. Μαθαίνεις καλύτερα όταν διαβάζεις και γράφεις πολύ. Τα πιο πολύτιμα μαθήματα είναι εκείνα τα οποία σου διδάσκει ο εαυτός σου.
20. Σκοπός της συγγραφής είναι να σε κάνει ευτυχισμένο. Όχι να σου αποφέρει χρήματα, φήμη, σεξ, ραντεβού ή φίλους. Η συγγραφή είναι κάτι μαγικό, όπως το νερό της ζωής, όπως κάθε άλλη δημιουργική τέχνη. Τσάμπα είναι το νερό, γι' αυτό πιες! 
20 συμβουλές για επίδοξους συγγραφείς από τον Στίβεν Κινγκ 20 συμβουλές για επίδοξους συγγραφείς από τον Στίβεν Κινγκ Reviewed by techneskaitheamata on 9:01 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.