Sponsor Advertise

“Οι Μάγισσες της Σμύρνης”: Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ και μαγικές ερμηνείες στην σκηνή του Παλλάς

M-90


Επίσημη πρεμιέρα έκανε την περασμένη Τρίτη η παράσταση ”Οι Μάγισσες της Σμύρνης” στην σκηνή του Παλλάς.


Ξεχωριστές ερμηνείες, εντυπωσιακά σκηνικά και εξέχουσες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο ήταν μερικές από τις εικόνες που μπορώ να κρατήσω από αυτή την μαγική βραδιά.

Για την ιστορία:


Σμύρνη, 1887. Η Κατίνα είναι μια φτωχή, έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα μάγισσα, που την παίρνει υπό την προστασία της. Έτσι η Κατίνα βάζει στόχο να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά ποτέ δεν κάνουν λάθος. Καταφέρνει να παντρευτεί τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον ένα πλουσιότερο από τον άλλον. Όσο ανεβαίνει πιο ψηλά σε κοινωνική τάξη, η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να γίνει αρχόντισσα όλης της Σμύρνης. Εκατό χρόνια μετά, σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι στο σπίτι της Αίγινας, βρέθηκαν οι γραφές, τα ξόρκια και τα μαγικάτης.

Το πολυδιαβασμένο ατμοσφαιρικό βιβλίο της Μάρας Μειμαρίδη που καθήλωσε περισσότερους από 900.000 αναγνώστες παγκοσμίως, και κατέγραψε ρεκόρ τηλεθέασης στη μεταφορά του στην μικρή οθόνη από τον Κώστα Κουτσομύτη το 2005, πήρε σάρκα και οστά επί σκηνής.

Ο Σταμάτης Φασουλής, με την ευφυϊα και την εμπειρία που τον διακρίνει, έπλασε ένα έργο που αναβλύζει από ιστορία, εικόνες γεμάτες αλήθεια και πάντα με τον σεβασμό και την αγάπη προς την πλοκή αυτής της δυνατής γραφής.

Στο κλίμα της εποχής αλλά και στο ανάλογο αίσθημα του έργου, μας μετέφεραν η Αθανασία Σμαραγδή (σκηνικά), η Ντένη Βαχλιώτη (κοστούμια), ο Δημήτρης Παπάζογλου (χορογραφία) και ο Λευτέρης Παυλόπουλος (φωτισμοί).
5bb387771f0000250123e63d



Ερμηνευτικά οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ανταποκρίθηκαν επάξια στις απαιτήσεις αυτού του έργου. Έκλεψαν την παράσταση η Μαρία Καβογιάννη, που με την εμπειρία της στο θεατρικό σανίδι πάλλεται επί σκηνής με την κωμικότητα αλλά και την δραματικότητα του ρόλου της Ευθαλίας που υποδύεται αλλά και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου που είναι σχεδόν καθηλωτική, ως Μάγισσα Ατάρτη.

Η Σμαράγδα Καρύδη, εντυπωσιάζει ως Κατίνα πάνω στην σκηνή και φαίνεται να πετυχαίνει ένα δυνατό στοίχημα, μέσα από τον ρόλο.
5bb372ed2600003600822429



Στους ανδρικούς ρόλους, εντυπωσιακές και εύστοχες ήταν οι ερμηνείες του Μελέτη Ηλία(Σύριος Καραμάνος) και του Μέμου Μπεγνή ( Κωνσταντίνος Καραμάνος).
5bb377263c000032000c672a


Η κωμικότητα σε όλο της το μεγαλείο με έξυπνο χιούμορ και ανταλλαγή ατακών, από τις υπέροχες ηθοποιούς Νικολέτα Βλαβιανού και Μαρία Αντουλινάκη.

Ένα μεγάλο μπράβο και στους υπόλοιπους ηθοποιούς, που εναρμονίστηκαν πλήρως με το στυλ και το πνεύμα της εποχής, αξίζοντας το πιο δυνατό μας χειροκρότημα.



Μία παράσταση ολοκληρωμένη, καλοδουλεμένη και καθόλου βαρετή, με πολλά στοιχεία που και σήμερα ”μιλούν” στις καρδιές μας και μας ταξιδεύουν…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια