Sponsor Advertise

Θα καταστρέψουν οι θρησκείες την ανθρωπότητα;





Η αιτία που θα καταστραφεί η ανθρωπότητα είναι οι θρησκείες; Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οι θρησκείες διδάσκουν χωρίς επιστήμη και άρα θεμελιώνουν την πίστη τους πάνω στη φαντασίωση. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν και πολλές θρησκείες. Εάν υποθέσουμε ότι οι θρησκείες έχουν επιστημονικό χαρακτήρα θα έπρεπε τότε να υπάρχει μία επιστήμη για όλες τις θρησκείες του κόσμου σε όλα τα πανεπιστήμια. Όπως ανάλογα υπάρχει μία φυσική, μία χημεία και πάει λέγοντας. Το γεγονός ότι σε κάθε χώρα στα αντίστοιχα τοπικά πανεπιστήμια, σχολεία και κοινωνίες διδάσκονται τα περί θρησκειολογίας και ιστορίας των θρησκειών με την δική τους ξεχωριστή προσέγγιση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και δημιουργώντας φανατισμούς μεταξύ γειτονικών λαών που έχουν κυρίως θρησκευτικές διαφορές.

Ο Ρουσσώ ως παιδαγωγός είχε αναφέρει ότι η θρησκεία σχετίζεται άμεσα με τη γεωγραφία. Αυτό το εξήγησε στα πλαίσια ότι η θρησκεία του καθενός εξαρτάται από τον τόπο γέννησής σου, δηλαδή είναι υπόθεση γεωγραφίας. Με απλά λόγια αν είχαμε όλοι γεννηθεί στη Μέση Ανατολή με προγόνους Άραβες θα ήμασταν τώρα μουσουλμάνοι. Ανάλογα τώρα με το μέρος θα υπάρχει και ο εκάστοτε φανατισμός, εξτρεμισμός, θεοκρατικός ολοκληρωτισμός, ριζοσπαστισμός.

Πολλές φορές δεν είναι η θρησκεία αυτή καθ’ αυτή που οδηγεί σε φανατισμό, αλλά η ερμηνεία που της δίνουν οι οπαδοί της. Ωστόσο, συχνά οι θρησκείες ισχυρίζονται ότι όποιος δεν πιστεύει είναι λιγότερο ηθικός ή άξιος. Έτσι προωθείται ο σεκταρισμός, που σε ακατάλληλα χέρια, μπορεί να οδηγήσει σε φανατισμό και μαζική βία. Με τον τρόπο αυτόν, η θρησκεία γίνεται αιτία σύγκρουσης, αιματηρής πολλές φορές. Ανατρέχοντας στην ιστορία των λαών, παρατηρούμε ότι πολλοί πόλεμοι και γενοκτονίες συνέβησαν από θρησκευτικό φανατισμό και κυρίως από μονοθεϊστικές θρησκείες, αδιάλλακτες στο να δείξουν ανοχή σε διαφορετικές πεποιθήσεις, ή πολυθεϊστικές θρησκείες. Στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο, που συχνά οδηγεί στη βία και τον θάνατο: η αντίληψη ότι, εάν εξοντώσουν «άπιστους», θα εξασφαλίσουν θέση για πάντα κοντά στον θεό. Υπάρχουν, δυστυχώς, χιλιάδες τέτοια παραδείγματα φονταμενταλιστών όλων των εποχών που ερμηνεύουν τη θέληση του θεού ή των θεών κατά το δοκούν.

Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι διαχρονικός. Αιματοχυσίες και γενοκτονίες διαπράττονται στο όνομα θρησκειών από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι τις μέρες μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, θα αναφέρω τις γενοκτονίες των Μάγια, Ίνκα κ.ά. λαών της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, τον 16ο αιώνα, από Ευρωπαίους κονκισταδόρες υπό την ηγεσία φανατικών κληρικών, διότι αρνούνταν να δεχθούν τον χριστιανισμό, τουλάχιστον έτσι όπως τον ερμήνευαν και ήθελαν να τον επιβάλουν οι κατακτητές. Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ μακριά και να μείνουμε στον ελλαδικό χώρο τον 4ο αιώνα, όπου είχαμε μαζική σφαγή 15.000 γυναικόπαιδων στον Ιππόδρομο Θεσσαλονίκης από μισθοφόρους με διαταγή του Θεοδόσιου Α’ (που αναγορεύθηκε, δυστυχώς, Μέγας και «άγιος»!) από θρησκευτικό φανατισμό. Ο ίδιος αυτοκράτορας απαγόρευε μάλιστα με ποινή θανάτου την είσοδο σε αρχαίους ναούς!

Στον αιώνα μας ζούμε φοβερές καταστάσεις εξαιτίας του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, τραγικά θύματα του οποίου θρηνούνται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Στη Νιγηρία, π.χ., μεταξύ 1990-2007, σκοτώθηκαν 20.000 άνθρωποι στο όνομα της θρησκείας. Η χώρα διχάζεται σε δύο στρατόπεδα: χριστιανούς και μουσουλμάνους, και η θρησκευτική ταυτότητα είναι ισχυρότερη της εθνικής. Άλλωστε, αίμα πολύ χύθηκε και στη Γιουγκοσλαβία, όταν ξέσπασε η εχθρότητα μεταξύ χριστιανών (Σέρβοι και Κροάτες) και μουσουλμάνων (Βόσνιοι κ.ά.). Εκείνο, όμως, που απλώνεται επικίνδυνα στις μέρες μας, με καθημερινά αθώα ανθρώπινα θύματα, είναι ο εγκληματικός ισλαμικός φονταμενταλισμός, που έχει αιματοκυλήσει τη Μέση Ανατολή, αλλά και τρομοκρατήσει σχεδόν όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με την απίστευτη αγριότητά του. Στρατολογούνται, προσηλυτίζονται και φανατίζονται νέοι, ακόμη και παιδιά, μετατρεπόμενοι σε ψυχρούς εκτελεστές, που θα πρέπει να σκοτώσουν και τους γονείς τους ακόμη, διότι έχουν πεισθεί ότι έτσι θα εκτελέσουν το θέλημα του θεού.

Για τον φανατισμένο θρησκευτικό οπαδό δεν υπάρχει το δίκαιο του ανθρώπου, αλλά μόνο εκείνο που οι ηγέτες του θεωρούν επιθυμία κι εντολή του θεού. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, που έχει πλέον φτάσει στα όρια σοβαρής απειλής παγκοσμίως σχεδόν, εκτός της αιματοχυσίας, εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μηδενίζει την αξία της γυναίκας, η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως αντικείμενο κατά τις ορέξεις των ανδρών, μελών της οργάνωσης. Παράλληλα, καταστρέφει συνειδήσεις και παιδιά, καθώς τα μεταχειρίζεται ως εκτελεστικά όργανα των φρικαλεοτήτων του.

Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο κομμάτι της ανάλυσης μας όπου αναφέρουμε ότι η επιστήμη δεν σχετίζεται με την θρησκεία στην πρακτική εφαρμογή της. Είναι δεδομένο ότι θρησκεία και επιστήμη χρησιμοποιούν διαφορετικά δεδομένα για την εφαρμογή των πρακτικών τους. Για παράδειγμα η θρησκεία αρέσκεται να χρησιμοποιεί στην αποκάλυψη, στην πίστη, στην ύπαρξη του μεταφυσικού, ενώ η επιστήμη στηρίζεται στον εμπειρισμό, στον θετικισμό και στη λογική. Αυτά τα παραπάνω δεδομένα είναι που προκαλούν την ασυμβατότητα μεταξύ θρησκείας και επιστήμης.



ΠΗΓΕΣ:

J. Coyne(21.01.2009) «Does The Empirical Nature Of Science Contradict The Revelatory Nature Of Faith?». Ανακτήθηκε από: https://www.edge.org/3rd_culture/coyne09/coyne09_index.html

Α. Καμπούρη (05.10.2016)Βία και θρησκευτικός φονταμεταλισμός. Η Αυγή. Ανακτήθηκε από: http://www.avgi.gr/article/10811/7511446/bia-kai-threskeutikos-phontamentalismos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια