Sponsor Advertise

Stieg Larsson, το φαινόμενο της σουηδικής λογοτεχνίας

Stieg Larsson

Για πολλούς καλλιτέχνες μπορεί κανείς να πει ότι το έργο τους αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό τους. Ο Stieg Larsson αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, με μια μικρή ιδιαιτερότητα: το έργο του αναγνωρίστηκε ακριβώς μετά το θάνατό του. Το 2004 ο συγγραφέας της τριλογίας Millennium, με πρωταγωνίστρια την Λισμπέτ Σαλάντερ, παρέδωσε τρία από τα χειρόγραφά του στον εκδοτικό οίκο που τον εκπροσωπούσε. Λίγες μέρες μετά πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Δεν κατάφερε ποτέ να δει την τεράστια απήχηση που είχαν στο κοινό τα βιβλία του. «Το κορίτσι με το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «Το κορίτσι στην φωλιά της σφήκας» γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία και συγκλόνισαν ολόκληρη την Ευρώπη.Stieg Larsson
Όπως είναι φυσικό, ο ξαφνικός θάνατος του μεγάλου συγγραφέα απασχόλησε πολύ τα μέσα. Ο Stieg Larsson δεν είχε αφήσει διαθήκη πίσω του, με αποτέλεσμα τα δικαιώματα των βιβλίων του να έχουν μείνει στον αέρα. Η σύντροφος του επί 32 χρόνια διεκδίκησε μέρος των εσόδων του, αλλά το δικαστήριο δεν της αναγνώρισε τίποτα, αφού εκείνη και ο Stieg δεν ήταν παντρεμένοι. Όλα τα δικαιώματα παραχωρήθηκαν στον πατέρα και τον αδερφό του εκλιπόντος συγγραφέα, παρ’ ότι οι τρεις τους δεν είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις.
Ο απότομος θάνατος, η μεγάλη δικαστική διαμάχη και η ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία της τριλογίας Millennium ώθησαν πολλούς στην κατασκευή συνομωσιών γύρω από το όνομα του Larsson. Η πιο γνωστή ισχυρίζεται πως ίσως δεν είναι αυτός που έγραψε τα τρία βιβλία, αλλά η σύντροφός του. Εκείνη δεν αρνείται πως βοηθούσε συστηματικά τον Larsson να βελτιώσει τον γραπτό του λόγο και, μάλιστα, έχει αναφέρει την ύπαρξη σημειώσεων του συγγραφέα που φέρουν, μυστηριωδώς, την υπογραφή της.
Δεν είναι μυστικό πως ο Stieg Larsson είχε ξεκινήσει ήδη την συγγραφή του τέταρτου μυθιστορήματος με πρωταγωνίστρια την Σαλάντερ, με τίτλο God’s revenge (= η εκδίκηση του Θεού), όμως δεν πρόλαβε ποτέ να το ολοκληρώσει. Αν και η σύντροφός του προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του, πήρε τελικά την απόφαση να αφήσει την τριλογία Millennium ανέγγιχτη.
Stieg LarssonΠαρ’ όλα αυτά, 3 χρόνια πριν, οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασαν στην Ελλάδα το μυθιστόρημα με τίτλο «Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης» που αποτελεί συνέχεια του έργου του Larsson. Την συγγραφή του τέταρτου βιβλίου, που δεν έχει καμία σχέση με το God’s revenge, ανέλαβε ο  εξαιρετικά ταλαντούχος David Lagercrantz. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αδερφό του Stieg όλα αυτά τα χρόνια, αυτός και ο πατέρας του είχαν λάβει «αναρίθμητα αιτήματα για σίκουελ των βιβλίων», όμως η απάντηση τους ήταν σταθερά αρνητική. Με τον David, όμως, αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν, αφού «γράφει βιβλία που διαβάζουν άτομα που δεν διαβάζουν συνήθως. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Stieg.»
Τελικά, σχεδόν 15 χρόνια μετά τον θάνατό του, η κληρονομιά του Stieg Larsson κάθε άλλο παρά ξεχασμένη μπορεί να θεωρηθεί. Τα τρία αρχικά βιβλία του συγγραφέα έχουν πουλήσει πάνω από 82 εκατομμύρια αντίτυπα σε 50 χώρες, έχουν αποσπάσει αναρίθμητα βραβεία και έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο τόσο από σουηδικές όσο και από αμερικάνικες παραγωγές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια