Οι καλύτερες επιλογές στη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία

σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία

Για τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία δεν έχει μπει μόνο στην καρδιά μας, αλλά έχει γεμίσει και όλα τα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Οι συγγραφείς από το βορρά είναι πολλοί, και, το κυριότερο, γράφουν πολύ! Αυτό από τη μία δίνει ατελείωτες επιλογές βιβλίων, αλλά από την άλλη κάνει δυσκολότερο το έργο του βιβλιοφάγου να αναγνωρίσει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, από ένα που βασίζεται αποκλειστικά στην μόδα που αφορά την προέλευσή του. Εάν ταυτίζεσαι με τα παραπάνω, η λίστα που ακολουθεί θα σου λύσει τα χέρια την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς το βιβλιοπωλείο!
Ο χιονάνθρωπος – Jo Nesboσκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία
 Ένα αγοράκι ξυπνά και ψάχνει την μητέρα του. Το σπίτι είναι άδειο και στον κήπο ένας χιονάνθρωπος το κοιτάει με το αγαπημένο της φουλάρι τυλιγμένο στο λαιμό του. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Χάρι Χόλε και σύντομα βρίσκεται στα ίχνη ενός επικίνδυνου σίριαλ κίλερ.
Πολλοί αποκαλούν τον Nesbo βασιλιά της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και όχι άδικα. «Ο χιονάνθρωπος» είναι ένα από τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά βιβλία του Νορβηγού συγγραφέα που σίγουρα θα σε ακολουθεί για καιρό αφού το διαβάσεις. Είναι το έβδομο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο επιθεωρητή Χάρι Χόλε και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2017.

Η παγωμένη πριγκίπισσα – Camilla Lackbergσκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία
Μετά τον θάνατο των γονιών της, η Έρικα επιστρέφει στο πατρικό της, στη Φιελμπάκα με σκοπό να βρει λίγη ηρεμία στο ήσυχο ψαροχώρι. Όμως, όταν βρίσκει την παιδική της φίλη, Άλεξ, νεκρή στην μπανιέρα τα σχέδιά της αλλάζουν.
«Η παγωμένη πριγκίπισσα» ήταν το ντεμπούτο της Σουηδής Camilla Lackberg στον χώρο της λογοτεχνίας. Το βιβλίο ξεχωρίζει για την γρήγορη πλοκή του, την αγωνία και τον φόβο που προκαλεί τόσο αβίαστα και, φυσικά, τις ζωντανές περιγραφές των χιονισμένων τοπίων της Φιελμπάκα, όπου, μάλιστα, βρίσκεται όντως το πατρικό σπίτι της συγγραφέως.

Το κορίτσι με το τατουάζ – Stieg Larssonσκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία
Η Χάριετ Βάνιερ εξαφανίστηκε πριν 36 χρόνια. Η αστυνομία δεν βρήκε ποτέ κανένα ίχνος της και σιγά σιγά όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσής της. Όλοι, εκτός από τον θείο της, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μάθει την αλήθεια. Στον τοίχο του γραφείου του κρέμονται 43 κορνιζαρισμένα λουλούδια. Τα πρώτα επτά του τα έδωσε η αγαπημένη του ανιψιά, τα υπόλοιπα έφταναν κάθε χρόνο ανώνυμα στα γενέθλιά του.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι το πρώτο της σειράς Millenium. Το περίεργο με το Millenium είναι ότι έχει γραφτεί από δύο διαφορετικούς συγγραφείς. Τα πρώτα τρία βιβλία είναι έργο του Σουηδού Stieg Larsson, ο οποίος, όμως, πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς πριν προλάβει να δει την τεράστια επιτυχία της τριλογίας του. Ύστερα, τη συνέχεια της σειράς ανέλαβε ο, επίσης Σουηδός, David Lagercrantz.

Studio sex – Liza Marklundσκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία
Η Άνικα Μπένγτζον είναι μια νεαρή δημοσιογράφος που κάνει πρακτική στη μεγαλύτερη σουηδική εφημερίδα. Ένα καλοκαίρι λαμβάνει ένα τηλεφώνημα για το πτώμα μιας στριπτιζέζ που βρέθηκε σε ένα νεκροταφείο. Μόλις μαθεύεται πως ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου μένει στην ίδια γειτονιά, το ζήτημα παίρνει πολιτικές διαστάσεις.
Το «Studio sex» είναι το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια την Άνικα. Η Liza Marklund μας ξεναγεί στην άσχημη πλευρά της σουηδικής πρωτεύουσας, στις κακόφημες γειτονιές και στα παράνομα μπαρ, ενώ, ταυτόχρονα, μας παρουσιάζει πολύ ρεαλιστικά τον κόσμο της δημοσιογραφίας και της πολιτικής.


Παγωμένος άγγελος – Samuel Bjorkσκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία
Ένα εξάχρονο κοριτσάκι βρίσκεται κρεμασμένο σε ένα δέντρο με το παιδικό σκοινάκι γύρω από το λαιμό του. Ο επιθεωρητής Χόλγκερ Μουνκ και η καταθλιπτική συνάδελφός του, Μία Κρούγκερ, αναλαμβάνουν την υπόθεση. Σύντομα ανακαλύπτουν τον αριθμό 1 χαραγμένο στο νύχι του μικρού παιδιού. Αυτό είναι μόνο το πρώτο θύμα του άρρωστου δολοφόνου.
Το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα υπογράφει με το ψευδώνυμο Samuel Bjork ο, πολύ γνωστός στη Νορβηγία, συγγραφέας Frode Sander Oien. Το ανατριχιαστικό αυτό θρίλερ με φόντο το παγωμένο Όσλο σίγουρα τον βοηθά να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στους αγαπημένους μας Σκανδιναβούς συγγραφείς.
Οι καλύτερες επιλογές στη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία Οι καλύτερες επιλογές στη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία Reviewed by techneskaitheamata on 4:18 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.