Breaking
Loading...

About Author

About Ceyron

Ceyron is Versatile & Proactive Web Designer with OddThemes. Design themes for creatives and lifestyle bloggers

Home » » Οι 5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών!

Οι 5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών!




” Art is a lie that enables us to realize the truth ” ~ Pablo Picasso

Η τέχνη αποτελεί πηγή έμπνευσης και εξέλιξης μιας κοινωνίας! Πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες κατάφεραν μέσω της τέχνης να εμπνεύσουν τον λαό και να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές επαναστάσεις σε εποχές όπου η λογοκρισία δεν προσέφερε περιθώρια έκφρασης της γνώμης.. Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί δημιουργοί ,οι οποίοι κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία εξαιτίας του έργου τους και της προσφοράς τους. Στην συνέχεια λοιπόν, παραθέτουμε πέντε από τους πιο κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών!

Pablo Picasso

Ο Πικάσο άξια θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών! Υπήρξε θεμελιωτής του ρεύματος του κυβισμού, δηλαδή της απεικόνισης ενός θέματος από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από μία συγκεκριμένη διάσταση. Τα έργα του έχουν επιρροές από τον υπερρεαλισμό, τον μετα-ιμπρεσιονισμό, τον φουτουρισμό και χωρίζονται σε 3 περιόδους:
Μπλε Περίοδος: πρόκειται για την καταθλιπτική περίοδο του Πικάσο. Η άσχημη ψυχική του κατάσταση είναι εμφανής στα έργα του. Τα έργα αυτής της περιόδου είναι με χρώμα μπλε και απεικονίζουν συνήθως ζητήματα όπως η φτώχεια, η πορνεία κ.ά. Χαρακτηριστικό έργο αποτελεί ο Τυφλός Κιθαριστής
Ροζ περίοδος: η πιο χαρούμενη περίοδος, όπου κυριαρχούν τα κεραμικά χρώματα και οι γήινοι τόνοι
Αναλυτικός κυβισμός : ο Πικάσο εστιάζει στην εσωτερική δομή της πραγματικότητας και όχι τόσο στην εξωτερική της εμφάνιση.
Συνθετικός κυβισμός (κολάζ) : σ’ αυτήν την περίοδο συγκαταλέγεται και η Guernica που αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο έργο τέχνης ολόκληρης της ανθρωπότητας! Εμπνευσμένος από τον βομβαρδισμό της Guernica κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939), ο Πικάσο αποτυπώνει σε όλο της το μέγεθος την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την φρίκη του πολέμου. Το κορυφαίο αυτό αντιπολεμικό έργο είναι γεμάτο συμβολισμούς. Ο ταύρος συμβολίζει τον πόλεμο και τον φασισμό, το άλογο τον απεγνωσμένο λαό, ενώ η γυναίκα με την λάμπα πετρελαίου αντιπροσωπεύει την συνείδηση που δίνει ελπίδα και φως στο σκοτάδι!

Φήμες λένε πως όταν ένας Γερμανός αξιωματικός αντίκρισε τον συγκεκριμένο πίνακα ρώτησε τον Πικάσο : – Εσύ το έκανες αυτό; Τότε, ο μεγάλος καλλιτέχνης απάντησε : – Όχι! Εσύ το έκανες!
5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών



Salvadore Dali

Ο Νταλί είναι μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης, φίλος του γνωστού ποιητή Federico Garcia Lorca. Εμπνεύστηκε από το ρεύμα του συμβολισμού, του υπερρεαλισμού και κυρίως του ντανταϊσμού, δηλαδή του εσκεμμένου παραλογισμού. Τα έργα του σπουδαίου δημιουργού είναι εμφανώς επηρεασμένα από τις θεωρίες του Freud σχετικά με τον κόσμο των ονείρων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Νταλί επινόησε την Παρανοϊκή- κριτική μέθοδο, μια σουρεαλιστική τεχνική με σκοπό την πρόσβαση στο ασυνείδητο. Αυτός είναι ο λόγος που σε όλα του τα έργα χρησιμοποιεί συνειρμούς και συνδέει εικόνες λογικά ασύνδετες μεταξύ τους.

Το πιο σημαντικό έργο του, Η εμμονή της μνήμης , αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα έργα όλων των εποχών. Ο συγκεκριμένος πίνακας μας κάνει να προβληματιζόμαστε αναφορικά με την σχετικότητα του χρόνου. Είμαστε έρμαια του παρελθόντος, δέσμιοι των αναμνήσεών μας.Τα ρολόγια έχουν λιώσει, ο χρόνος έχει παγώσει. Μπορεί σε πραγματικό χρόνο τα ρολόγια να λειτουργούν κανονικά, για εμάς, όμως, ο χρόνος καμία σημασία δεν έχει, αφού έχει σταματήσει σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας που μας έχει στιγματίσει! Έτσι, ο πίνακας συμβολίζει την δύναμη της ανθρώπινης μνήμης και την επιβολή του νου στην απλή καθημερινότητα.
5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών


Michelangelo Buonarroti

Ο χαρισματικός αυτός ζωγράφος της Αναγέννησης και της χριστιανικής τέχνης ήταν επίσης και αρχιτέκτονας και γλύπτης. Τα έργα του είναι επηρεασμένα από τον παγανισμό, τον νατουραλισμό και την πλατωνική φιλοσοφία περί υλικού κόσμου, ο οποίος αποτελεί αντανάκλαση του κόσμου των ιδεών. Τα γνωστότερα έργα του κοσμούν το μουσείο του Βατικανού και είναι το άγαλμα του Δαβίδ και η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα. Η δημιουργία του Αδάμ αποτελεί το μέρος της Καπέλα Σιξτίνα που βρίσκεται στο κέντρο της οροφής του παρεκκλησιού και απεικονίζει τη μία από τα εννέα σκηνές του βιβλίου της Γένεσης.

Το σπουδαίο αυτό δημιούργημα απεικονίζει την σχέση του Θεού με τον ανθρώπινο νου. Στον πίνακα του Μιχαήλ Άγγελου η φιγούρα του Θεού περιβάλλεται από μια περιοχή που ανατομικά θυμίζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο! Το συγκεκριμένο έργο εκφράζει την δύναμη και την αξία της ανθρώπινης λογικής στην σύνδεση και την επικοινωνία Θεού και ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, μ’ αυτόν τον περίτεχνο τρόπο ο μεγάλος καλλιτέχνης καταφέρνει να ενώσει δυο πολύ σημαντικές αλλά και εγγενώς αντικρουόμενες έννοιες : την επιστήμη και την θρησκεία.

5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών



Vincent Van Gogh

Ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης, ο Van Gogh ήταν μια βασανισμένη ιδιοφυία! Η μάχη του με την μανιοκατάθλιψη είναι εμφανής στα έργα του. ‘‘ Οι ζωγραφικοί πίνακες έχουν μια δική τους ζωή που πηγάζει από την ψυχή του καλλιτέχνη”. Ο σπουδαίος μετα-ιμπρεσιονιστής καλλιτέχνης μας έχει αφήσει πολλά έργα, τo πιο φημισμένο εκ των οποίων είναι η Έναστρη Νύχτα. Το κορυφαίο αυτό δημιούργημα απεικονίζει την θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του στο ψυχιατρικό άσυλο Saint Remi de Provence, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας! ‘‘Μέσα από το παράθυρο με τα σιδερένια κάγκελα μπορώ να διακρίνω ένα τετράγωνο κομμάτι γης με σιτάρι πάνω απ’το οποίο, το πρωί, βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει σ’ όλο του το μεγαλείο!”

Εντύπωση μας προκαλεί η μαθηματική ακρίβεια η οποία παρατηρείται όχι μόνο στο συγκεκριμένο, αλλά και σε πολλά άλλα έργα του καλλιτέχνη. Το παράξενο είναι πως η μαθηματική ακρίβεια εντοπίζεται μόνο στους πίνακες που ζωγράφισε η διαταραγμένη μεγαλοφυΐα όταν ήταν ψυχικά ασταθής, και όχι κατά την «ήρεμη» περίοδο της ζωής του, όταν ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή! Το γνωστό τραγούδι ”Starry night” αποτελεί αφιέρωμα του Don Mclean στον Van Gogh!
5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών


Leonardο Da Vinci

Ένας πολυτάλαντος άνθρωπος: ζωγράφος, αρχιτέκτονας, γλύπτης, μηχανικός, εφευρέτης, μαθηματικός, ανατόμος, ποιητής, αστρονόμος και πολλά ακόμα. Ο Μυστικός Δείπνος και η Μόνα Λίζα αποτελούν δυο από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης του μεγαλοφυούς καλλιτέχνη.



Ο Μυστικός Δείπνος αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα όλων των εποχών, καθώς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Χριστιανική κοινότητα, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του «Κώδικα DaVinci». Ο λόγος της αναστάτωσης είναι πως η πιθανή παρουσία της Μαρίας Μαγδαληνής στο Δείπνο ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την κρυφή σχέση εκείνης και του Ιησού, όπως και σχετικά με την ύπαρξη του απογόνου του Χριστού!
5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών


Η Μόνα Λίζα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του καλλιτέχνη. Ο πίνακας πήρε το όνομά του από την Lisa DelGiocondο, μέλος της οικογένειας Gerardini από τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη και σύζυγος του πλούσιου εμπόρου μεταξιού Franzzesco DelGiocondo. Πολλές απόψεις έχουν ειπωθεί σχετικά με το αν το αμφιλεγόμενο αυτό μειδίαμα υπάρχει, ή αν αποτελεί οπτική ψευδαίσθηση. Η πιο επικρατέστερη άποψη είναι πως το χαμόγελο υπάρχει και οφείλεται στην εγκυμοσύνη της γυναίκας. Η φήμη του πίνακα εκτοξεύτηκε μετά την μυστηριώδη κλοπή του από το μουσείο του Λούβρου το 1911.


5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών



Ο DaVinci, πέρα από τους πίνακές του φημίζεται και για την συμβολή του στην ανατομία, λόγω της παρατήρησής του σχετικά με τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, του Κανόνα των Αναλογιών, γνωστό και ως Άνθρωπο του Βιτρούβιου.

Κατά το σχεδιασμό του κύκλου και του τετραγώνου ο DaVinci πολύ σωστά παρατήρησε ότι το κέντρο του κύκλου και του τετραγώνου δεν συμπίπτει απόλυτα με το κέντρο βάρους του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή τον αφαλό, όπως πίστευε ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος.

Η συγκεκριμένη διόρθωση αποτελεί σημαντική καινοτομία στην επιστήμη της ανατομίας, με αποτέλεσμα το σχέδιο να χρησιμοποιείται ως σύμβολο συμμετρίας, όχι μόνο του ανθρώπινου σώματος , αλλά και ολόκληρου του σύμπαντος!


5 μεγαλύτεροι ζωγράφοι όλων των εποχών



Πηγές

https://www.leonardodavinci.net/the-last-supper.jsp

https://en.wikipedia.org/wiki/Guernica_(Picasso)

https://en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD

https://www.vangoghmuseum.nl/en/vincent-van-goghs-life-and-work



https://www.pablopicasso.org/
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

0 comentários:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013. technes kai theamata - All Rights Reserved
-->