Sponsor Advertise

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ μέσα από τα μάτια του Λονδίνου





Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν Ολλανδός μετά-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, ο οποίος σήμερα αναγνωρίζεται, ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους. Όπως κάποτε είχε πει ‘’έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου στη δουλεία και στην πορεία έχασα το μυαλό μου’’. Τη δουλειά του αυτή, θα φιλοξενήσει το Τειτ, στην πρώτη έκθεση έργων του βαν Γκογκ που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το 1947. Μάλιστα ο αστικός μύθος λέει πως από τη μεγάλη προσέλευση κόσμου σε εκείνη την έκθεση καταστράφηκαν τα πατώματα του μουσείου. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ως ζωγράφος. Έζησε στο Λονδίνο μεταξύ του 1873 και 1876 σαν εκπαιδευόμενος έμπορος τέχνης και αργότερα μετακόμισε στη Γαλλία, όπου πέθανε το 1980, αφού αυτοκτόνησε πυροβολώντας τον εαυτό του.

Στην έκθεση που θα λάβει μέρος τον Μάρτιο, 40 έργα του καλλιτέχνη θα πάνε στο Λονδίνο, περιλαμβανόμενων της έναστρης νύχτας από το μουσείο Ορσέ στη Γαλλία και ένας από τους πίνακες του με ηλιοτρόπια, ο οποίος θα δοθεί για τους σκοπούς της έκθεσης, από την Εθνική Πινακοθήκη. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των έργων του καλλιτέχνη που θα προβληθούν στην έκθεση αυτή, θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες που θα συμβούν στο Λονδίνο μετά από αρκετό καιρό. Ο Άλεξ Φαρκουχάρσον, διευθυντής του Τειτ Μπριταίν ανέφερε ότι η έκθεση είναι μια ευκαιρία για να προβληθεί, μέσα από αυτή η επίδραση που είχε η Βρετανία στον βαν Γκογκ καθώς και η επίδραση που είχε ο ίδιος στους Βρετανούς καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα η έκθεση θα προβάλλει πως τον επηρέασε η τέχνη που είδε από καλλιτέχνες όπως ο Τζον Κόνσταμπλ και ο Τζων Έβερετ και την αγάπη του που είχε για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Τσαρλς Ντίκενς

Oι διοργανωτές έχουν επιλέξει μια σειρά πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον βασισμένα σε μια αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ. Η αυτοπροσωπογραφία αυτή σώζεται μόνο σε φωτογραφίες, καθώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τον Μπέικον, αλλά και για το ευρύ κοινό, που περίμενε επί ώρες μέσα στο κρύο και τη βροχή για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην έκθεση του, ο Ολλανδός ζωγράφος ήταν το απόλυτο σύμβολο. Η έκθεση «Van Gogh and Britain» θα πραγματοποιηθεί στην Τate Britain από τις 27 Μαρτίου έως τις 11 Αυγούστου 2019.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια