Sponsor Advertise

Η «τραγουδίστρια της Νίκης», Σοφία Βέμπο το βράδυ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

751149_055-1


Η Βέμπο παρακολουθεί από το μπαλκόνι του σπιτιού της στην οδό Στουρνάρα 23 τους συγκεντρωμένους φοιτητές που διαδηλώνουν κατά της Χούντας.


Πρόκειται για ένα ιστορικό στιγμιότυπο που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Βασίλη Καραγεώργο, ο οποίος απαθανάτισε με τον φακό του τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Όπως είχε αναφέρει ο φωτογράφος στην εφημερίδα “Τα Νέα”: «Επειδή γνώριζα ότι η Σοφία Βέμπο έμενε δίπλα, στην Πατησίων, της χτύπησα το κουδούνι την Πέμπτη και δέχθηκε να φωτογραφιστεί στο μπαλκόνι της, να κοιτάζει τα πλήθη που άρχιζαν να συρρέουν. Υπήρχαν 40.000-50.000 κόσμος κάτω. Οι συγκοινωνίες είχαν διακοπεί. Καθώς περνούσαν οι ώρες, η συγκέντρωση φούντωνε. Και δεν ήταν πια μόνο φοιτητές αλλά και εργάτες. Και νεολαία γενικά. Την Πέμπτη παρουσιάστηκαν και τα πρώτα πανό. Αρχικά υψώθηκε σε ένα γιαπί το πανό με το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Υπήρχαν και μερικά πολύ σκληρά συνθήματα, όπως «Λαέ πεινάς, γιατί δεν τους κρεμάς». Σταματούσαν λεωφορεία και τρόλεϊ και έγραφαν πάνω τους συνθήματα. Σταματούσαν μέχρι και στρατιωτικά οχήματα της ΑΣΔΕΝ γράφοντας πάνω τους «Εξω η χούντα».



Το μπαλκόνι της Σοφίας Βέμπο έβλεπε την οδό Πατησίων, καθώς το σπίτι της ήταν απέναντι από το Πολυτεχνείο, όπου είχαν οχυρωθεί οι φοιτητές. Το βράδυ που τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο η τραγουδίστρια της Νίκης παρακολουθούσε από το μπαλκόνι της την εισβολή.

Αμέσως έτρεξε και άνοιξε την είσοδο της πολυκατοικίας και έκρυψε τους φοιτητές που έτρεχαν για να σωθούν. Η κίνησή της μαθεύτηκε, και όταν οι Ασφαλίτες πήγαν στο σπίτι της, εκείνη αρνήθηκε τα πάντα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια