Οι 3 καλύτεροι κινηματογραφικοί Scrooge!

Scrooge



Εκτός κι αν ζούσατε μέχρι προσφάτως σε μία απομακρυσμένη σπηλιά μακριά από ανθρώπους, όλοι γνωρίζετε την απόλυτη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Charles Dickens και τον ήρωά της Ebenezer Scrooge. Εμπνευσμένη από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τις ακραίες ανισότητες της πρώτης βιομηχανικής περιόδου στις μεγαλουπόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό το εμβληματικό παραμύθι ζεσταίνει μέχρι και σήμερα τις καρδιές μικρών και μεγάλων, διδάσκει τη γενναιοδωρία και την μεγαλοψυχία και υποστηρίζει πως όλοι μπορούν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, αν πραγματικά θέλουν να αλλάξουν.

Έτσι δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός πως έχει μεταφερθεί πάμπολλες φορές σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση σε άπειρες και ευφάνταστες παραλλαγές. H επιβλητική μορφή του σπαγκοραμμένου και μισανθρώπου Scrooge είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην παγκόσμια λογοτεχνία κι έχει ενσαρκωθεί από τους λαμπρότερους εκπροσώπους της έβδομης τέχνης. Εμείς επιλέξαμε τις 3 καλύτερες εκδοχές του αγαπημένου εχθρού των Χριστουγέννων και σας τις προτείνουμε για τις γιορτές.

Scrooge


A Christmas Carol (1951)

Κλασσικό στον τίτλο όσο και στην απόδοσή της, η συγκεκριμένη μεταφορά της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας είναι μία από τις πιστότερες και τις πιο επιτυχημένες. Πάνω στην δομή της βασίστηκαν οι περισσότερες μετέπειτα παραλλαγές της, ενώ η ερμηνεία του Alastair Sim στο ρόλο του Ebenezer Scrooge, ενός από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της χρυσής δεκαετίας του ’50 για τον αμερικάνικο κινηματογράφο, παραμένει έως και σήμερα υποδειγματική. Αρκετά δραματική, για να συγκινήσει το σημερινό κοινό, αρκούντως θεατρική, για να είναι νοσταλγική και εύστοχα αστεία με γρήγορα τρικ δανεισμένα από την παράδοση της θεατρικής φαρσοκωμωδίας, αυτή η εκδοχή της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας τα έχει όλα! Γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο φιλμ, αλλά με την επεξεργασία της τεχνολογίας technicolor κυκλοφορεί πλέον και σε έγχρωμη κόπια. Έτσι αυτός ο κλασικός Scrooge είναι πιο ζωντανός από ποτέ!

Scrooge


Scrooged (1988)

Η απληστία των 80’ δεν μπορούσε παρά να παράξει τη δική της εκδοχή σχετικά με την κλασική νουβέλα του Dickens. Σε αυτή την εκσυγχρονισμένη μεταφορά της ο κεντρικός πρωταγωνιστής δεν είναι τραπεζίτης, αλλά διευθυντής καναλιού και δε λέγεται Scrooge, αλλά παθαίνει Scrooge! Εξ ου άλλωστε και ο παράξενος τίτλος της ταινίας που στα ελληνικά αποδόθηκε- αυθαίρετα, όπως και πολλοί άλλοι τίτλοι της εποχής- ως «Πάρτυ Φαντασμάτων». Η ασταθής οικονομία, η κερδοσκοπία και ο τυχοδιωκτισμός καθώς και η αυξανόμενη celebritoποίηση των πολιτικών προσώπων οδήγησε στην συγχώνευση των εταιρειών παραγωγής για την ανάδειξη των μιντιακών κολοσσών. Πάνω σε αυτό το κλίμα βασίστηκε ο εκσυγχρονισμός της ιστορίας και το νέο αφηγηματικό πλαίσιό της.

Ο Frank Cross είναι ο νεότερος διευθυντής προγράμματος που έχει γνωρίσει η αμερικανική τηλεόραση. Εργασιομανής, αδίστακτος και απόλυτα κυνικός κυνηγάει μόνο το χρήμα και την εξουσία. Την παραμονή των Χριστουγέννων κι ενώ αναμένεται η ζωντανή αναμετάδοση της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας από το κανάλι του, δέχεται την επίσκεψη του εδώ και χρόνια νεκρού του αφεντικού.

Ο Bill Murray καταθέτει την πιο υστερικά κωμική του ερμηνεία, φανερώνοντας την αδέξια και φοβική πλευρά του βλοσυρού και γεροντοβασανισμένου Scrooge που γνωρίζαμε έως τότε. Η ταινία είναι γεμάτη αναφορές στο τηλεοπτικό μέσο και στα πρόσωπα που απασχολούσαν την επικαιρότητα εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά τόσο αφηγηματικά όσο και εικονογραφικά παραπέμπει επίσης σε περασμένες δεκαετίες, σε πιο απλούς και ήρεμους καιρούς.


Scrooge


The Muppet Christmas Carol (1992)

Ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο των σπουδαίων ερμηνευτών που έχουν υποδυθεί τον αγαπημένο παλιόγερο Scrooge, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην ταινία, όπου πρωταγωνίστησε ο εκπληκτικός Michael Cane. Σ’ έναν από τους λίγους ρόλους στην καριέρα του που μπόρεσε να αντιστοιχήσει το αστείρευτο ταλέντο του, ο Cane έχει ως συμπρωταγωνιστές την πιο αστεία και χαριτωμένη παρέα! Οι πασίγνωστες χνουδωτές κούκλες του Muppet Show ενώνονται ξανά για μία νέα εκδοχή της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας, που όμως βασίζεται πάνω στο κλασικό κείμενο. Η ανατριχιαστική ερμηνεία του Cane, η εφευρετικότητα των δημιουργών του τηλεοπτικού σόου και οι απίστευτες γκάφες των muppets αποτελούν έναν μαγικό συνδυασμό γέλιου και συγκίνησης. Σίγουρα μία ταινία που συνέχισε την κληρονομιά του muppet show και αποδεικνύεται πολύτιμο εγχειρίδιο για την ιστορία της τηλεόρασης, προκειμένου να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Οι 3 καλύτεροι κινηματογραφικοί Scrooge! Οι 3 καλύτεροι κινηματογραφικοί Scrooge! Reviewed by techneskaitheamata on 4:48 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.