5 Συχνά λάθη στην τεχνική και μη που κάνουν οι αρχάριοι

τεχνική


Ως γνωστόν, κανείς δεν είναι τέλειος, και αυτό το περιγράφει καλύτερα το λαϊκό ρητό: “λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε”. Όσον αφορά στη φωτογραφία, τέχνη και τεχνική που απαιτεί ειδικές ικανότητες , είναι λογικό, να γίνονται λάθη, τόσο στα πρώτα βήματα όσο και σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Η μάθηση όμως, είναι μια συνεχής διαδικασία και οτιδήποτε πάει στραβά δε γίνεται παρά μόνο για να μας κάνει πιο έμπειρους και πιο ικανούς.

Παρακάτω,θα δούμε μερικά συχνά λάθη που συναντώνται κυρίως σ’ αυτούς που ξεκινούν το ωραίο ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας καθώς και τον τρόπο για να τα αποφύγουν.
Οπότε, επίδοξε φωτογράφε, ξεκινά να διαβάζεις, και κράτα σημειώσεις!

Έλλειψη οργάνωσης


Το να ξεχάσεις τη φωτογραφική μηχανή στο σπίτι πηγαίνοντας μια εκδρομή ή ένα ταξίδι, είναι κάτι που σίγουρα θα μετανιώσεις αργότερα. Επίσης, το να μην φορτίσεις (και φροντίσεις) τον εξοπλισμό σου πριν από μια εξόρμηση, θα σε δεσμεύσει σημαντικά και θα χάσεις φωτογραφικές ευκαιρίες. Τέλος, το να πάρεις λάθος φακό ή γενικότερα να μην ξέρεις τι συμβαίνει μέσα στη φωτογραφική σου τσάντα, είναι ατόπημα που αυτή η τέχνη δεν συγχωρεί.
Για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω, σου προτείνω να φτιάξεις ένα checklist λίγες μέρες πριν την φωτογράφιση. Εκεί θα τσεκάρεις τι πρέπει να πάρεις μαζί σου και τι όχι. Τέλος, καλό θα ήταν να έχεις πάντα τον εξοπλισμό σου καθαρό και φορτισμένο, για κάθε ενδεχόμενο.
τεχνική



Φωτογράφιση τη λάθος ώρα

Σίγουρα, όλες οι ώρες της μέρας δεν είναι ίδιες για τη φωτογραφία. Ορισμένα είδη, όπως η φωτογραφία τοπίου, έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, ως προς την ποιότητα του φωτός σε συνάρτηση με την ώρα της μέρας. Συνήθως, οι πιο άπειροι, νομίζουν ότι με τη χρήση συγκεκριμένων ρυθμίσεων της μηχανής, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο που το αντικείμενο προς φωτογράφιση αντιδρά στο φως, με συχνά απογοητευτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένας δυνατός ήλιος το μεσημέρι δεν κολακεύει σχεδόν κανένα θέμα και αυτό δεν μπορείς να το ξεπεράσεις αλλάζοντας τις ρυθμίσεις σου. Αντίθετα, το απαλό, διαχυτικό φως της ανατολής και της δύσης του ήλιου δίνει εξαιρετική ποιότητα στα χρώματα και τον τόνο των αντικειμένων.
Για να πετύχεις λοιπόν τα μέγιστα με την τεχνική σου, να εκμεταλλεύεσαι την κάθε στιγμή και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, αρκεί να παρατηρείς το πως το φως επιδρά στο θέμα σου και να πειραματιστείς, φωτογραφίζοντας το διαφορετικές ώρες της μέρας (ή και της νύχτας). Όσο για σένα, φωτογράφε τοπίου, βάλε το ξυπνητήρι σου αρκετά νωρίς και ετοιμάσου να περάσεις πολλές ώρες στο σημείο. Η αναμονή και η υπομονή ανταμείβονται!
τεχνική



Μη χρήση τρίποδου

Το τρίποδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για έναν φωτογράφο και όσο περνάει ο καιρός θα το συνειδητοποιήσεις για τα καλά. Δεν χρειάζεται μόνο για λήψεις με μεγάλο χρόνο έκθεσης, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά μας βοηθά σε ένα σωρό άλλες περιπτώσεις, που πλέον θεωρείται απαραίτητο για κάθε φωτογράφιση. Με την αγορά να προσφέρει προϊόντα για κάθε βαλάντιο, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην αγοράσεις κι εσύ ένα. Με τη διαρκή χρήση του, θα αποκτήσεις άλλο τρόπο φωτογραφικής σκέψης, θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητές σου και οι κουνημένες φωτογραφίες θα αποτελούν παρελθόν. Εκτός από τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού, θα σου χρειαστεί στην περίπτωση που θέλεις να εισάγεις τα φίλτρα στη φωτογραφική ζωή σου (όπως Neutral Density, πολωτικά κλπ). Ας μην ξεχάσουμε εδώ τη χρησιμότητά του για τέλειες ομαδικές ή ατομικές selfies με απομακρυσμένο χειρισμό ή χρονοδιακόπτη.
Αν θες λοιπόν να ανέβεις επίπεδο και να γίνεις καλύτερος φωτογράφος, δανείσου στην αρχή ένα τρίποδο από ένα φίλο και στη συνέχεια (αφού είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιαστείς, μπαίνοντας σε έναν καινούργιο κόσμο) προχώρα στην αγορά του και δε θα χάσεις.

Ανύπαρκτο Backup

Δεν μπορώ να τονίσω με λέξεις τη σπουδαιότητα του backup για τον σύγχρονο και φωτογράφο. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε που όλα είναι πληροφορίες, δηλαδή Bytes, η απώλειά τους είναι καταστροφική και συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουμε για το αντίθετο. Στην περίπτωση που η φωτογραφική σου μηχανή διαθέτει δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης, έχεις τη δυνατότητα να “γράφονται” ταυτόχρονα δύο αντίγραφα της εικόνας που μόλις τράβηξες, μία σε κάθε κάρτα, στην περίπτωση που κάποια από τις κάρτες σου πάθει βλάβη. Συνδέοντας μετά την ή τις κάρτες στον υπολογιστή, πρέπει να φροντίσεις, ώστε όλα τα δεδομένα σου να υπάρχουν τουλάχιστον σε δύο σημεία. Για παράδειγμα, ένα αντίγραφο του φακέλου με τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σου και ένα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ή από ένα αντίγραφο σε δύο εξωτερικούς δίσκους. Ιδανικά, κάποιοι προτείνουν το “κάψιμο” των δεδομένων σε DVD-ROM και την αποθήκευσή τους (κρατάνε για πάνω από είκοσι χρόνια!). Ας προσθέσουμε εδώ και τη δυνατότητα online backup (αποθήκευση στο cloud) που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας και του μειωμένου πλέον κόστους.

Ως αρχάριος λοιπόν,δώσε βάση στα παραπάνω και φρόντισε να έχεις αντίγραφα των αρχείων σου γιατί μερικές φορές η τεχνολογία μας προδίδει. Ας είμαστε προετοιμασμένοι.

τεχνική



Φόβος για πειραματισμό

Είναι συχνό φαινόμενο, οι αρχάριοι (και όχι μόνο) να φοβούνται την κακή κριτική, τα λίγα likes και την απόρριψη. Έτσι, η δημιουργικότητά και η τεχνική τους μένει στάσιμη και διστάζουν να εκφραστούν στο μέγιστο βαθμό.
Μπορεί τα περισσότερα άρθρα ή βιβλία φωτογραφίας που έχεις διαβάσει να προτείνουν τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για εξειδικευμένες περιπτώσεις, η αλήθεια όμως είναι ότι μπορείς να κάνεις θαύματα, σκεφτόντας διαφορετικά, έξω από την κοινή λογική. Για παράδειγμα, ένας φακός μάκρο που φτιάχτηκε για να αποτυπώσει το μικρόκοσμο γύρω μας, θα σε βοηθήσει να βγάλεις υπέροχα πορτραίτα. Η φωτογραφίαδεν έχει όρια και αυτό είναι από μόνο του συναρπαστικό και δελεαστικό ταυτόχρονα. Πλήθος μέσων βρίσκονται στη διάθεσή σου, να τα ανακαλύψεις και να πειραματιστείς με την τεχνική της φωτογραφία. Ενδεικτικά, τεχνικές όπως η διπλή έκθεση, η φωτογράφιση HDR (High Dynamic Range), το light painting και η χρήση των ειδικών εφέ που πιθανόν να προσφέρει η μηχανή σου, θα σε οδηγήσουν σε νέους δρόμους και θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, για αρχή.

Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσεις το φόβο σου είναι να πάρεις τη φωτογραφική σου και να εξασκηθείς. Η όρεξη για καινούργια πράγματα θα έρθει. Κάνοντας ένα βήμα τη φορά, οι ορίζοντές σου θα διευρυνθούν και θα αποκτήσεις εμπειρίες,τεχνική και ικανότητες που δεν έχεις φανταστεί. Και το βασικότερο, μην είσαι τελειομανής και μη δίνεις σημασία σε κριτικές.
5 Συχνά λάθη στην τεχνική και μη που κάνουν οι αρχάριοι 5 Συχνά λάθη στην τεχνική και μη που κάνουν οι αρχάριοι Reviewed by techneskaitheamata on 3:31 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.